Vijesti
20. 11. 2019.

Izborni kongres Europske pučke stranke u Zagrebu - Jedan od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti

Više od 2.000 delegata najjače političke grupacije u Europi, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra iz 42 zemlje, boravit će dva dana u Zagrebu. Domaćini su Andrej Plenković i predsjednik EPP-a Joseph Daul. Veliki skup pratit će oko 500 predstavnika medija iz cijelog svijeta. Dolaze mnogobrojni europski lideri: Merkel, Tusk, von der Leyen, Kurz, Porošenko, Schäuble…

Na Izbornom kongresu, koji se održava u Areni Zagreb, vodeća politička skupina u Europskom parlamentu dobit će novo vodstvo i šefa: za predsjednika je jedini kandidat bivši poljski premijer Donald Tusk, kojem upravo završava mandat na čelu Europskog vijeća.

Taj politički događaj, jedan od najvećih u našoj povijesti, ujedno je i najbolji uvod u hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, koje započinje 1. siječnja 2020. godine.

Donald Tusk: Ostavljam Europsku uniju u dobrim rukama!

Govori predsjednika Plenkovića & predsjednice Grabar-Kitarović

U srijedu se, među ostalim, očekuju govori predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića te predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, izbor novog vodstva EPP-a, a tog će se dana održati i najvažniji panel - o odnosima Europske unije i jugoistočne Europe.

Naša stranka ne krije zadovoljstvo što je dobila priliku organizirati ovako veliki skup. Sama činjenica da će Kongres pratiti oko 500 predstavnika medija iz Europe i svijeta dokaz je koliko je ovaj događaj važan za promociju Hrvatske. Ionako važnom skupu dodatnu težinu daje to što se održava u trenutku u kojem EU treba dobiti novu Europsku komisiju, pa će se u Zagrebu doista utvrđivati nove političke agende za idućih 5 do 7 godina.

Bilaterala u Areni & Banskim dvorima

Mnogobrojni su visoki gosti potvrdili dolazak: njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednik EK Michel Bernier, predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble (CDU), austrijski očekivani stari-novi kancelar Sebastian Kurz te niz premijera: Erna Solberg (Norveška), Bojko Borisov (Bugarska), Kyriakos Mitsotakis (Grčka), Ludovic Orban (Rumunjska), Leo Varadkar (Irska)... Iz Ukrajine stižu Julija Timošenko, Petro Porošenko i Vitalij Kličko, a iz Italije Silvio Berlusconi.

S većinom šefova nacionalnih stranaka Plenković će održati bilateralne sastanke u Areni, a u Banskim dvorima primit će sve aktualne predsjednike Vlada i čelnike europskih institucija iz redova EPP-a (čak 13 sastanaka!).

HDZ nema kandidate za više dužnosti u EPP-u, pa tako ni za jednog od 10 potpredsjednika. Kako je i istaknuto na nedavnom brifingu s novinarima, nije potrebno tražiti kruha preko pogače nakon što je naša stranka dobila organizaciju ovog velikog kongresa, a i dovoljno se afirmirala u europskim tijelima (Dubravka Šuica, Marija Pejčinović-Burić, Ivana Maletić…).

Prije samog Konresa, u Hotelu Sheraton održane su u utorak pripremne sjednice Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a. I što se „strašnog“ dogodilo? Ništa! Toliko o onima koji bi u vlastitom neznanju i nemoći htjeli izolirati i provincijalizirati Hrvatsku, čiji međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći.

PROGRAM ZA SRIJEDU, 20. STUDENOG

08:40     Sastanak predsjednika Plenkovića s predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfredom Weberom (Hotel Sheraton)

09:00     Studijski dani Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu (Hotel Sheraton)

10:00     Klub zastupnika EPP-a u Europskom odboru regija (Arena Zagreb)

Bilateralni sastanci predsjednika Plenkovića u Areni

10:30     Hristijan Mickoski, predsjednikVMRO-DPMNE-a (Sjeverna Makedonija)

10:45     Lulzim Basha, predsjednik Demokratske stranke (Albanija)

11:00     Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast ulaganja i konkurentnost

11:15     Andrius Kubilius, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši premijer Litve

11:30     Adrian Delia, predsjednik Nacionalističke stranke (Malta)

11:45     Julija Tymošenko, predsjednica Sveukrajinskog saveza - Domovina (Ukrajina)

Zajednička konferencija za novinare u Areni

12:00     Predsjednik Plenković, predsjednik EPP-a Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održat će zajedničku konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa

Novi bilateralni sastanci predsjednika Plenkovića u Areni

12:45     Nizar Baraka, predsjednik stranke Istiqlal (Maroko)

13:00     Wolfgang Schäuble, predsjednik njemačkog Bundestaga

13:30     Petro Porošenko, predsjednik Bloka Petra Porošenka „Solidarnost” (Ukrajina)

Početak Kongresa

14:00     Izborni kongres EPP-a započet će uvodnim obraćanjem predsjednika Plenkovića

16:00     Panel-rasprava „Western Balkans and the EU: Common Challenges and Shared Responsibilities” u kojoj sudjeluje buduća potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Bilateralni sastanci predsjednika Plenkovića u Banskim dvorima

15:30     Njemačka kancelarka Angela Merkel

17:00     Norveška premijerka Erna Solberg

18:00     Novoizabrana predsjednica EK Ursula von der Leyen

Glavni govori na Kongresu u Areni

19:00     Govor njemačke kancelarke Angele Merkel, novoizabrane predsjednice EK Ursule von der Leyen i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović & proglašenje novoga predsjednika EPP-a.

Svečana večera za izaslanike

20:30     Svečana večera za izaslanike u Muzeju suvremene umjetnosti, a istodobno se održava sastanak na vrhu EPP-a (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb).

A A A