Vijesti
21. 11. 2019.

Europa na čvrstim vrijednostima kršćanske demokracije - Jedini pravi odgovor na sigurnosne izazove & populizam i ekstremizam

„One Europe, Our Planet, Your Party“. Gordan Jandroković otvorio je 2. dan Kongresa EPP-a u ZG Areni: Ovaj veliki skup potvrda je snage i ugleda HDZ-a & naše privrženosti europskim vrijednostima, ali i privrženosti najveće europske političke obitelji hrvatskom narodu!

Uvodno obraćanje glavnog tajnika Hrvatske demokratske zajednice i predsjednika Hrvatskog sabora donosimo u cijelosti:

Čestitke Tusku & Schäubleu, zahvala Daulu

Dragi prijatelji,

Dame i gospodo,

Na početku, želim Vam još jednom - uime svih članica i članova Hrvatske demokratske zajednice - dobrodošlicu u Zagrebu i Hrvatskoj. Nadam se da se ugodno osjećate s nama.

Održavanje našeg Kongresa u Zagrebu potvrda je snage i ugleda te privrženosti Hrvatske demokratske zajednice europskim vrijednostima, ali uvjeren sam i Europske pučke stranke hrvatskom narodu.

Želim čestitati g. Donaldu Tusku na izboru za novog predsjednika Europske pučke stranke - najveće i najsnažnije europske stranke! Uvjeren sam da će predsjednik Tusk svojim bogatim iskustvom suvereno voditi našu političku obitelj u daljnjoj izgradnji europskog projekta.

Ujedno, zahvaljujem g. Josephu Daulu, istinskom prijatelju svih nas, na njegovom požrtvovnom, strastvenom i uspješnom vođenju Europske pučke stranke tijekom proteklog razdoblja.

Također, čestitam g. Wolfgangu Schäubleu, predsjedniku Bundestaga, na nagradi za zasluge tijekom njegove duge, bogate i iznimne karijere, njegovom neumornom zalaganju za Europu i odanosti prema našoj političkoj obitelji.

Sabor i Bundestag jačaju suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom

Stalno osnaživati načela na kojima se temelji EPP

Dragi stranački prijatelji,

Kada sam maloprije rekao da je Europska pučka stranka „najsnažnija europska stranka“, nisam pod tim mislio samo na brojnost njezinih članova.

Mislio sam na njezinu povijesnu ulogu koju je imala u izgradnji Europe, njezinu viziju, misiju i rezultate koje postiže. Ali prije svega, na vrijednosti i načela na kojima se temelji naše djelovanje, a koja su nam ostavili u trajno nasljeđe naši osnivači.

Na te vrijednosti moramo stalno podsjećati i čuvati ih. To su one vrijednosti kršćanske demokracije koje vučemo iz naše kršćansko-židovske duhovne baštine: poštovanje svakog čovjeka s njegovim neotuđivim dostojanstvom, sloboda, demokracija, jednakost, poštovanje temeljnih ljudskih prava, obiteljskih vrijednosti, pravednost i solidarnost.

HDZ - za Europu na vrijednostima kršćanske demokracije

Hrvatska demokratska zajednica, koja je od samog osnutka bila stožerna stranka u hrvatskom političkom životu, prepoznala je te vrijednosti kao svoje. Vođena tim vrijednostima ostvarila je najvažnije ciljeve za hrvatski narod - neovisnost, slobodu, mir, demokraciju, tržišno gospodarstvo, članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

Zato je za nas neupitno zalaganje za Europu na tim vrijednostima. Kao i na načelima suradnje, dijaloga i zajedništva koje crpi snagu iz bogatstva naše različitosti.

Jedino zajedničkim djelovanjem na tim vrijednostima i načelima možemo imati Europu kakvu želimo - ujedinjenu, snažnu i demokratsku. Tako ćemo također pokazati našu odgovornost za njezinu budućnost.

Sigurnosni izazovi, populizam, ekstremizam, demagogija

To je posebno važno u trenutku kada pokušavamo pronaći vjerodostojne odgovore na sve izazove današnjeg složenog svijeta. Sigurnosne ugroze, terorizam, migrantska kriza, klimatske promjene …

I posebno bih istaknuo populizam, lijevi i desni ekstremizam, demagogiju… Nositelji takvih politika temelje svoje ideje na manipulacijama, neistinama i najnižim strastima. Pritom se koriste modernim komunikacijskim sredstvima i obraćaju se velikom broju ljudi.

Na taj način, žele potkopati naše vrijednosti, identitet, vjerodostojnost i istinu. No, zajedno smo do sada učinili puno kako bismo ih zaštitili. I većina građana je to prepoznala. To pokazuju i rezultati zadnjih europskih izbora gdje je ponovo Europska pučka stranka najsnažnija stranka u Europskom parlamentu!

Još više slušati poruke građana!

Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvima, moramo još više slušati poruke građana, predlagati prave politike te tako osnaživati njihovo povjerenje u demokratske institucije na nacionalnoj i europskoj razini. Pritom, moramo etički djelovati braneći uvijek slobodnu razmjenu ideja i argumenata.

Budite uvjereni da će Hrvatska demokratska zajednica biti u tome u potpunosti angažirana. I da će se Hrvatska tijekom predsjedanja još snažnije zalagati za snažnu „Europu u svijetu punom izazova“.

Rasprave i usvojene rezolucije na Kongresu pokazuju da se „naša“ Europska pučka stranka brine o „jednoj Europi“ i „našem planetu“.

Za kraj dopustite mi čestitati svim našim članovima koje ćemo danas izabrati. Uvjeren sam da će rezultati izbora biti najbolja moguća odluka za nas i Europu na početku idućeg desetljeća.

Želim Vam uspješan nastavak rada na Kongresu.

Hvala Vam.

A A A