Vijesti
27. 11. 2019.

AKTUALAC (2): Što bi SDP sve dao da je mogao ovoliko povećavati plaće & imati ovakve ekonomske pokazatelje?!?

(VIDEO) U nastavku aktualnog prijepodneva, predsjednik Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade, odgovarao je na još niz zastupničkih pitanja & snažno uzvraćao na oporbena podmetanja i cirkusiranja. Maras, Bulj, Jovanović i slični mogli su samo kiptjeti od gubitničkog gnjeva. 

Izdvajamo odgovore predsjednika Vlade RH i HDZ-a mostovcu Miri Bulju & SDP-ovcima Alenu Prelcu, Željku Jovanoviću i Gordanu Marasu:

Bulj, u našem mandatu najviše je mjera ZA demografsku revitalizaciju!

Da, imamo problem negativnog prirodnog priraštaja. I to se nije dogodilo u zadnje tri godine, nego traje već tri desetljeća. A ako je neka Vlada nešto konkretnog poduzela u cilju demografske revitalizacije, onda je to ova, naša. I kroz mjere nadležnog ministarstva, i kroz porezno rasterećenje, i kroz posebne mjere za mlade. Primjerice, subvencioniranje stambenih kredita mladih & 4. krug porezne reforme koji će biti uskoro usvojen. Za mlade zaposlenike do 25 godina neće se plaćati porez na dohodak, dok će se za one od 26 do 30 plaćati 50%.

Nikada više mjera nije osmišljeno i provedeno nego sada! I podsjećam da će upravo hrvatska potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica - i to na našu inicijativu - imati nadležnost demografske revitalizacije na razini EU-a.

Hrvatska dobila potpredsjednicu Europske komisije! Čestitamo našoj Dubravki Šuici!

Prelec, u samo 2 godine decentralizirali smo 3 mlrd. kuna!

Kada je riječ o lokalnoj i područnoj samoupravi, naša je Vlada samo u protekle dvije godine decentralizirala 3 milijarde kuna. I sada kažete da treba još. A što ste to vi učinili u pogledu fiskalne decentralizacije kada ste imali priliku voditi Hrvatsku?! Evo i župan Stjepan Kožić, iz Vaše županije, kaže da nijedna Vlada dosad nije toliko napravila za područne i lokalne jedinice. I s tom ćemo politikom nastaviti. Tako sada i za obrazovanje dajemo više nego ikada i više nego bilo tko prije. U jednom mandatu povećat ćemo plaće za 23.1%. Sigurno bi Vaš kolega Jovanović bio sretan da je išta sličnog mogao postići dok je bio ministar. Imamo zdravi rast BDP-a, rast mirovina, minimalne i prosječne plaće… A vi nam kreirate ozračje kao da nikada nije bilo gore. Pa tko je tu lud?!

Jovanoviću, za razliku od SDP-a, imamo zdravi gospodarski rast i smanjujemo javni dug!

SDP-ova Vlada već je 2012. krenula fenomenalnim koracima, imala je pad BDP-a od -1.7%. A što imamo sada? Ove godine, prvi kvartal +3.9%, drugi +2.4% i eto treći +2,9%. To se zove zdravi gospodarski rast! Smanjujemo javni dug duplo brže od bilo koje članice EU-a.

U 3. tromjesečju ove godine ubrzani rast hrvatskog gospodarstva - daleko iznad prosjeka Europske unije!

Na putu smo prema Europskom tečajnom mehanizmu II i imamo zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. Imamo izvrsne političke odnose s budućom Europskom komisijom, koja će nam trebati kroz iduću financijsku perspektivu, kako bi i g. Prelec - zajedno s nama, u partnerstvu - mogao realizirati projekte ondje gdje je odgovoran.

Maras, na trenutak sam pomislio da nećete postaviti pitanje vezano za Grad Zagreb!

Na trenutak sam pomislio da ćete prvi put postaviti pitanje koje nije vezano za Grad Zagreb. Na trenutak. Kao što mi vodimo konzistentnu politiku povećanja plaća u obrazovanju, u državnom i javnom sektoru, tako Vi stalno konfabulirate dva predstavnička tijela - Hrvatski sabor i Gradsku skupštinu. Volio bih da imate priliku u Skupštini artikulirati teme vezane za glavni hrvatski grad i da ne opterećujete sabornicu s Vašim frustracijama, ambicijama, željama i pozdravima. Stav Vlade RH glede GUP-a? Samo je jedno načelo - zakonitost. Upravo kroz to načelo Ministarstvo graditeljstva gleda sve aspekte koje se odnose na taj dokument. Ako je to načelo ispunjeno, Ministarstvo nema izbora. Nije to arbitrarno, g. Maras. 

A A A