Vijesti
21. 1. 2020.

Odnosi Hrvatske i Njemačke prijateljski su, saveznički i partnerski!

Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga, predvođenog predsjednikom Guntherom Krichbaumom. Posjet je nastavak razgovora predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Bundestaga Wolfganga Schäublea iz studenog 2019. o potrebi osnaživanja parlamentarne suradnje dviju država, koje jedna za drugom predsjedaju EU-om.

Sabor i Bundestag jačaju suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom

Prvi partner u robnoj razmjeni

Sugovornici su na sastanku ocijenili bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke prijateljskim, savezničkim i partnerskim - što se očituje u intenzitetu susreta na svim razinama, kao i u suradnji na brojnim područjima. Istaknuta je gospodarska suradnja, gdje je Njemačka naš prvi partner u robnoj razmjeni, treći strani investitor u Hrvatsku & zemlja iz koje dolazi najveći broj turista.

Razgovaralo se i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, s naglaskom na parlamentarne sastanke. Od najaktualnijih europskih tema, sugovornici su izdvojili povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, europski proračun za sljedećih sedam godina i nastavak politike proširenja.

Potpora procesu proširenja

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković naglasio je da Hrvatska podržava proces proširenja jer je stabilnost jugoistoka Europe od interesa i za samu Europsku uniju u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu.

- Hrvatska će raditi na postizanju političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz, naravno, individualni pristup & puno ispunjavanje zacrtanih kriterija.

Kompromis tradicionalnih politika & novih izazova

Kada je riječ o Višegodišnjem financijskom okviru (dugoročnom EU proračunu), Jandroković je istaknuo važnost postizanja kompromisa između financiranja ugovornih politika (kohezije i poljoprivrede) i politika usmjerenih na rješavanje novih izazova, poput migracija, digitalizacije ili klimatskih promjena.

A A A