Vijesti
27. 1. 2020.

Plenković: Oslobođenjem Auschwitza, u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, završio je najmračniji dio povijesti

Za izgradnju društva u kojem se takve strahote više neće ponoviti, ključno je obrazovanje mladih o holokaustu - poručio je Andrej Plenković u Poljskoj, na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.

Svijest i obrazovanje mladih o povijesnim strahotama, a osobito o holokaustu, ključno je kako bi i sadašnje i buduće generacije gradile društvo u kojem nema mjesta isključivosti, netoleranciji i nasilju - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Vrijednosti mira, tolerancije i dijaloga

Središnja manifestacija održala se pokraj „Vrata smrti“ u Birkenauu, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u logor, gdje su govorili poljski predsjednik Andrzej Duda i preživjeli zatočenici.

- Neizreciva bol Auschwitza i mnogih drugih nacističkih logora obvezuje nas da se svakim takvim pokušajima, kao i svim oblicima diskriminacije i mržnje, snažno odupremo i zauzmemo za vrijednosti mira, tolerancije i dijaloga - rekao je Plenković.

Trajni spomen i oštra osuda Holokausta dio su naše kulture sjećanja i zalog europske budućnosti

Moramo raditi na kulturi sjećanja i obrazovnom sustavu

Predsjednik Plenković, s ostalim šefovima izaslanstava, postavio je svijeće na tamošnji spomenik te na spomen-ploču na hrvatskom jeziku.

Kultura sjećanja, poštovanje žrtava, osuda zločina, borba protiv antisemitizma, zaštita ljudskih prava & tolerancija u društvu

Jedan od najstrašnijih genocida u povijesti. Ovdje je skončalo više od milijun ljudi. To je zaista tragična epizoda europske i svjetske povijesti - kazao je, dodavši da je ključna poruka svih lidera i preživjelih svjedoka da se takvo zlo nikada, nigdje više, ne smije ponoviti:

- Moramo raditi na zaštiti manjina u svakom od naših društava, raditi na toleranciji, na kulturi sjećanja i obrazovnom sustavu te uvijek voditi računa da holokaust bude adekvatno uključen tako da nove generacije osvijeste ono što se ovdje događalo.

A A A