Vijesti
6. 2. 2020.

Vukovar mjesto posebnog pijeteta, hrvatska pobjeda na Sudu EU-a, kohezija & ugodni susret s papom Franjom!

Otvarajući 205. sjednicu Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje, započevši s današnjim službenim posjetom Vatikanu i sastancima sa Svetim Ocem i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom. Ponovio je poziv papi Franji da posjeti Hrvatski i predstavio mu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Svete Stolice, o kojima je također bilo riječi na sastanku s papom Franjom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da su - izvrsni:

- Susret sa Svetim Ocem bio je zaista ugodan.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

S kardinalom Parolinom razgovarao je - nastavio je Plenković - o situaciji u Hrvatskoj susjednim zemljama i želji da one napreduju prema Europskoj uniji.

S papom Franjom o položaju Hrvata u BiH: Sveta Stolica dobro zna stajalište RH & shvaća koliko je to nama važno

Vijeće za demografsku revitalizaciju

Od ostalih tema, izdvojio je 7. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, koju je ocijenio vrlo sadržajnom te je najavio usvajanje nove Strategije demografskog razvoja Republike Hrvatske s ciljem preokretanja trendova u prirodnom priraštaju te stvaranja preduvjeta za iskorake naprijed dobrom kombinacijom različitih politika.

Uz brojne mjere koje provodimo u zemlji, pitanje demografije počinje se rješavati i na EU razini - i to zahvaljujući Hrvatskoj!

Sud EU - pobjeda hrvatskih argumenata

Potom se osvrnuo na presudu kojom se Sud Europske unije proglasio nenadležnim za tužbu Slovenije:

- To je pobjeda naših pravnih argumenata. Ističem još jednom da smo se prema ovom pitanju cijeli mandat odnosili politički odvažno, štiteći nacionalne interese, štiteći hrvatski suverenitet i hrvatsku teritorijalnu cjelovitost, ali i da smo to radili vrlo smireno, staloženo.

Sud EU poručio Sloveniji da jednostranim potezima neće ništa postići! Granični spor može se riješiti jedino dogovorom!

Ponovo je pozvao Sloveniju, kao susjednu i prijateljsku državu, na nastavak razgovora i pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za pitanje granice.

Hrvatskoj važne poljoprivreda i kohezija

Govoreći pak o europskim aktivnostima, Plenković je izdvojio sastanak na vrhu Prijatelja kohezije, koji je održan prošle subote u Portugalu. Summit je ocijenio izrazito važnim u kontekstu priprema za Europsko vijeće koje će se održati 21. veljače, a najavio je i odlazak u Bruxelles za dva dana - na bilateralne konzultacije s predsjednikom EV-a Charlesom Michelom.

Prijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijim članicama - Očekuju nas zahtjevni pregovori o europskom proračunu

Ponovio je da je Hrvatskoj važno da se u 7-godišnjem europskom proračunu zadrže adekvatna sredstva za poljoprivrednu i kohezijsku politiku:

- Pronaći kompromis bit će zahtjevna zadaća. Hrvatska će učiniti sve da se za vrijeme našeg predsjedanja postigne dogovor, ali i da zaštitimo hrvatske nacionalne interese.

U pregovorima o 7-godišnjem europskom proračunu argumentirano ćemo promicati & štititi hrvatske nacionalne interese!

Kohezija nam je iznimno važna jer smo kao najmlađa EU članica ta sredstva koristili puno kraće od ostalih!

Povezivanje juga s ostatkom Lijepe Naše

Tijekom posjeta Dubrovniku, u prigodi Dana Grada i Feste svetog Vlaha, predsjednik Plenković podsjetio je na sve što je tijekom ovog mandata Vlada učinila, u partnerstvu s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom, za jug Hrvatske - od izgradnje Pelješkog mosta, cestovne i lučke infrastrukture, do brojnih drugih mjera za što bolje povezivanje juga s ostatkom Lijepe Naše.

Pelješki most, kao i brojna druga postignuća, motiviraju nas da nastavimo raditi za boljitak Dubrovnika, županije i cijele Hrvatske!

Podrška projektu Rijeka EPK

Čestitao je Rijeci na otvaranju Europske prijestolnice kulture, poručivši da nema mjesta nekim špekulacijama koje su se pojavile o „rezervi Vlade“ prema tome važnom događaju.

Naglasio je da je Vlada ovih godina snažno poduprla, ne samo financijski, organizaciju tog projekta te da su na otvorenju bili ministrica Nina Obuljen Koržinek, ministri Gari Cappelli i Oleg Butković te njegov savjetnik akademik Zvonko Kusić:

- Veselimo se da će sljedećih mjeseci Rijeka biti središte mnogobrojnih kulturnih aktivnosti. Neke od njih ću i osobno posjetiti.

Ljudsko bratstvo

Izdvojio je i Međunarodnu konferenciju „Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu“, koju je organizirala Liga muslimanskoga svijeta u suradnji s Mešihatom Islamske zajednice u RH i Hrvatskom biskupskom konferenciji.

Hrvatska slobodu vjere razumije kao jednu od suštinskih vrijednosti koju promovira i izvan svojih granica

Predsjednik Plenković kazao je da se radi o velikom skupu međureligijskog dijaloga koji se temelji na Povelji o ljudskom bratstvu, koju su papa Franjo i veliki imam kairskog sveučilišta Al-Azhar potpisali 4. veljače prošle godine.

Dodao je da je dobro da je Hrvatska, baš u vrijeme svog predsjedanja Vijećem EU-a, bila domaćin jednog takvog događaja.

VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG DOMOVINSKOG PIJETETA

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici je istaknuo da Vlada usvajanjem Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta odaje počast žrtvi Grada Heroja i želi pomoći njegovom daljnjem razvoju i obnovi.

- Poseban domovinski pijetet obuhvaća sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, a zakonom se, među ostalim, definira mjesto, razdoblje, način i vrijeme obilježavanja.

A A A