Vijesti
10. 2. 2020.

Još jednom se prisjećamo svega dobrog što je Stepinac, mučenik i pravednik, učinio za hrvatski narod i Katoličku crkvu

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je snagom vjere pokazivao čovjekoljublje te ostao uspravan i u najtežim okolnostima. U vrijeme NDH suprotstavio se rasističkim zakonima, a nije ga pokolebao ni progon komunističkih vlasti - poručio je Andrej Plenković na obilježavanju 60. godišnjice Stepinčeve smrti u Krašiću.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH prvo je bio na svetoj misi koju je u Crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a potom je položio vijenac ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca.

- Još jednom se prisjećamo svega dobrog što je kardinal Stepinac, mučenik i pravednik, učinio za hrvatski narod i za Katoličku crkvu - poručio je tom prigodom Plenković.

Moderna Hrvatska počiva na vrijednostima demokracije

U svom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krašić, istaknuo je pak da su poruke koje su poslane danas sa svete mise u Crkvi Presvetog Trojstva važne jer uspoređuju dva konteksta u samo nekoliko desetljeća povijesti jednog naroda - vrijeme neslobode i vrijeme slobode:

- Stoga se uvijek moramo prisjetiti koliko možemo biti sretni da živimo u demokraciji, u slobodi, u vremenu različitih stajališta, pluralizma, vjerskih sloboda, u vremenu slobode govora i medija. To su vrijednosti demokracije, na kojima počiva moderna i slobodna Hrvatska.

Obranio je pripadnost Katoličkoj crkvi

Plenković je naglasio da je blaženi kardinal bio čovjek koji je snagom svoje vjere pokazivao čovjekoljublje i ostao uspravan i u najtežim okolnostima:

- U vrijeme NDH suprotstavio se rasističkim zakonima na način na koji se malo tko usudio, a nije ga pokolebao ni progon komunističkih vlasti, već je obranio pripadnost Katoličkoj crkvi. Usprkos godina u kućnom pritvoru, zadržao je snagu vjere, toplinu i dobrotu.

Hrvatski narod očekuje kanonizaciju

Dodao je da hrvatski narod očekuje da Stepinac bude proglašen svetim. Napomenuvši da je postupak u domeni Katoličke crkve, izrazio je nadu da će se to uskoro i dogoditi.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

Podsjetio je ovom prigodom i da je kraj Hrvatske između Ozlja, Jastrebarskog i Krašića dao dvojicu kardinala - ne samo Alojzija Stepinca, nego i Franju Kuharića - koja su bila duhovne i moralne snage i vertikale hrvatskog društva, koje su obilježile 20. stoljeće.

Vlada će dati sredstva za obnovu Župne kuće

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što se Krašić dobro razvija, istaknuvši da je Vlada tom razvoju dala snažnu potporu te fiskalnom decentralizacijom omogućila Općini više od 25 posto izvornih prihoda:

DOLINA KARDINALA: Razočarani HSS-ovci, predvođeni načelnikom Općine Krašić, pristupili HDZ-u!

- Nastavit ćemo na tom tragu podržavati projekte kroz sva ministarstva, činiti to u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom i voditi računa da se ovaj prekrasni kraj razvija. Vlada će vrlo rado pomoći obnovu Župne kuće u Krašiću, jer je njezina simbolika vrlo snažna.

Bivša članica Glavnog odbora HSS-a prešla u HDZ & potpisan sporazum sa županom Stjepanom Kožićem!

REINER: Svetac i prije proglašenja svecem

Plenković je zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom te ministrima Tomom Medvedom i Draženom Bošnjakovićem obišao i rodnu kuću blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u kojoj je postavljena etnografsko-memorijalna zbirka.

Kardinal Stepinac ostao je nepokolebljiv u svojoj vjeri, domoljublju i čovjekoljublju. Svoj narod nije htio napustiti ni kada mu je život bio ugrožen, a nudili su mu da se spasi od progona i smrti odlaskom u inozemstvo. O tome svjedoči i činjenica da je 4. lipnja 1945. odbio Titov prijedlog da uspostavi nacionalnu katoličku crkvu odvojenu od Rima, čime bi prestali progoni i njega i Crkve. Za mene je Stepinac svetac i prije njegovog proglašenja svecem - poručio je akademik Reiner.

A A A