Vijesti
12. 2. 2020.

Tvrtke Hrvata podrijetlom iz BiH daju snažan doprinos našem BDP-u & zapošljavaju više od 11.000 ljudi!

Otvarajući 3. poslovni forum Udruge Hrvata BiH „Prsten“, koji se u Zagrebu održao na temu „Obrazovanje i poduzetništvo: izazovi hrvatske budućnosti“, Andrej Plenković je istaknuo da su snaženje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH & njihova stvarna ravnopravnost strateška odrednica naše i stranke i Vlade.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković tom je prigodom pohvalio aktivnosti Udruge „Prsten“, koja godinama radi na jačanju veza između BiH i Hrvatske.

- Posebna vrijednost ove Udruge jest i to što brine o svim Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, a ovaj će forum biti prilika da se čuje i što sve poduzetnici podrijetlom iz BiH rade za hrvatsko gospodarstvo, zapošljavanje i rast BDP-a te kako njihove inicijative mogu unaprijediti povezivanje hrvatskog obrazovnog sustava s tržištem rada.

Jačanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini - strateški cilj HDZ-ove Vlade

Snažna poveznica između dvije zemlje

Iznio je podatak da tvrtke čiji su vlasnici ili osnivači Hrvati iz BiH imaju u RH više od 11.000 zaposlenih, te daju znatan doprinos ukupnom BDP-u. Snažna su i poveznica između dvije zemlje & pomažu mladima u BiH brojnim stipendijama.

Dodao je da Hrvatska na mnoge načine pomaže Hrvatima u BiH, posebno istaknuvši aktivnosti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH - od brojnih projekata do stipendija i potpora.

- Pomažemo zaista na sve načine. Strateške odrednice naše državne politike u interesu su jačanja odnosa s BiH, ali i snaženje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

S papom Franjom o položaju Hrvata u BiH: Sveta Stolica dobro zna stajalište RH & shvaća koliko je to nama važno

Prsten - neraskidiva veza, vrijednost & pripadnost

U svom je obraćanju Plenković naglasio i da je simbolika imena uvijek važna te da za njega „Prsten“ znači neraskidivu vezu, vrijednost, lojalnost i pripadnost.

Osvrnuvši se na temu Poslovnog foruma - obrazovanje i poduzetništvo - kazao je da je ona izrazito dobro pogođena ne samo za RH i BiH, nego i na razini Europske unije i svijeta, jer se bavi važnim pitanjem kako prilagoditi obrazovne sustave tržištima rada u globalnoj konkurenciji i poticati znanje, učinkovitost, inovativnost i kreativnost.

Obrazovanje - preduvjet razvoja boljeg društva

Dodao je da se radi o temi koja angažira i mobilizira te da je u Hrvatskoj zadnjih godina postala puno više od „rutinske teme“ jednog od resora.

- Postala je vrlo snažno izražena politička tema koja je nerijetko sa sobom nosila i ideološke podjele. No, bez obzira na te podjele, svi smo suglasni da je snažno obrazovanje temeljna pretpostavka razvoja boljeg društva, dugoročnog gospodarskog rasta, razvijanja ljudskih potencijala, uspješnog ulaganja u mlade, znanje, vještine i podizanje konkurentnosti naših poduzetnika.

U tom je kontekstu Plenković izdvojio da je hrvatska Vlada kod obrazovne reforme uspjela postići konsenzus na razini političkih partnera i na razini struke te usvojiti 40 novih kurikuluma. Naglasivši kako taj konsenzus nije bilo jednostavno postići, rekao je da je to postignuće dobro i pozitivno za Hrvatsku.

Porezno rasterećenje od 9 milijardi kuna

Podsjetio je i na iskorake koje je učinila Vlada kako bi povezala škole, tržište rada, lokalne zajednice i gospodarstvo, omogućivši mentorsku pomoć za iskustveno učenje.

- Reforma obrazovanja jedan je od osnovnih preduvjeta da Hrvatska ulovi korak s 4. industrijskom revolucijom.

Govoreći o pomoći poduzetnicima, napomenuo je da ono što Vlada može učiniti jest osigurati političku stabilnost, koja je i obilježila aktivnosti njegovog mandata.

- Upravo to je bila temeljna vodilja naše politike u sada već 4. godini mandata. Bez obzira na političke bitke, iskazali smo čvrstinu, otpornost i snagu kako bismo našim građanima osigurali da gospodarstvo ide dalje, da standard života i rast BDP-a budu veći. To je politika u kojoj su interesi države i naroda ispred interesa stranke i pojedinačnih interesa.

4 kruga porezne reforme

Vodeći računa o onom što je važno poduzetnicima, a to su manji troškovi, Vlada je u tri i pol godine kroz 4 kruga porezne reforme rasteretila građane i gospodarstvo za 9 milijardi kuna davanja, uz 2.7 milijardi kuna administrativnog rasterećenja za gospodarstvo, rekao je Plenković najavivši još veća rezanja neporeznih davanja.

Pritom, dodao je, Vlada vodi računa i o makrookolnostima, posebno istaknuvši dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, gdje se Hrvatska zalaže za zadržavanje odgovarajućih sredstava za poljoprivrednu i kohezijsku politiku.

Uvođenje eura & mjerama (samo)zapošljavanja

- Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade sada Hrvatska ima preduvjete za ostvarivanje daljnjih ambicija - ulazak u Europski tečajni mehanizam II, odnosno uvođenje eura.

Naveo je pritom i brojne aktivnosti Vlade u aktivnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja, kojima su ostvarene rekordno niske stope nezaposlenosti.

- Vlada vodi računa i o stipendijama, kojih je u ovom mandatu najviše, a kojima želi mladima olakšati pristup obrazovanju. Pritom je izuzetno važno ulagati u one sektore u kojima treba napraviti iskorake na tržištu rada.

Sustavna potpora projektima od interesa Hrvata

Na kraju obraćanja, predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da je BiH Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja - u kojoj su Hrvati konstitutivan narod i čijem je europskom putu RH posvećena uz najsnažniju potporu.

- U mandatu ove Vlade otvoreni su konzulati u Vitezu i Livnu, HGK je otvorila urede u Mostaru i Sarajevu, a ponovno su otvorena i dopisništva HRT-a, čime su učinjeni znatni iskoraci u povezivanju, ne samo gospodarskom, dvije zemlje. A tu su još Sveučilišna klinička bolnica, Sveučilište i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru koje, kao strateške projekte, Hrvatska sustavno podupire.

26 milijuna kuna za programe i projekte Hrvata u BiH

A A A