Vijesti
9. 3. 2020.

Pomažemo 3. maju kako bismo očuvali radna mjesta & državi smanjili gubitke koje smo naslijedili od SDP-ove Vlade!

Andrej Plenković za Novi list: Izloženost RH prema Uljanik Grupi po jamstvima koja su izdana prije nas iznosila je više od 4 mlrd. kuna. Te smo obveze morali podmiriti i unatoč tome ostvarili proračunski višak. Kako su dijeljene potpore i izdavana ta jamstva? Za što je potrošen novac? Jamstva su plaćena i za ugovorene brodove čija gradnja nije niti započela. To je sad posao nadležnih državnih tijela.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u velikom intervjuu za riječki dnevnik (novinarka: Tihana Tomičić) govorio je i o borbi s epidemijom koronavirusa i migrantskom krizom, razvojnim projektima u Primorsko-goranskoj županiji, obnovi proizvodnje u brodogradilištu 3. maj, hrvatskim vojnicima u Afganistanu… Prenosimo njegove ključne poruke.

O KORONAVIRUSU & MIGRACIJSKIM PRITISCIMA

S izvanrednim situacijama nosimo se od prvog dana mandata. I oko koronavirusa i migracijskih pritisaka reagirali smo na vrijeme te upravljamo ozbiljno i odgovorno krizama, štiteći prije svega hrvatske građane. Istodobno, kao predsjedavajuća članica pokazujemo liderstvo i inicijativu na europskoj razini. Oko koronavirusa ministri iz naše Vlade u proteklih nekoliko tjedana predsjedali su sastancima Vijeća za zdravstvo EU-a i Vijeća za financije, a što se tiče migracija, predsjedali smo i Vijećem za unutarnje poslove, Vijećem za obranu i Vijećem ministara vanjskih poslova, gdje sam govorio o važnosti očuvanja političkog i diplomatskog dogovora s Turskom.

Pod kontrolom imamo i koronavirus i migrantsku krizu. Na EU razini pokazali smo liderstvo i inicijativu u najtežim pitanjima!

Situaciju s koronavirusom pratimo intenzivno od samih početaka razvoja virusa u Kini. Povezali smo sve resore i uspostavili Stožer civilne zaštite koji priprema sve odgovarajuće mjere kako bismo zaštitili javno zdravstvo i sigurnost naših građana. Posebno vodimo računa o tome da smo turistička zemlja i izbjegavamo bilo kakvo stvaranje panike. Pripremamo mjere da pomognemo gospodarstvenicima i turističkom sektoru - ako ih ova situacija ugrozi.

O NASLIJEĐENIM SDP-ovim DUBIOZAMA

Mogući prigovori zbog novih jamstava za »3. maj« trebali bi prije svega ići na račun SDP-ove Vlade, a ne mene. I u vezi hrvatske brodogradnje suočili smo se s naslijeđenim obvezama ranijih Vlada - koje rješavamo. »3. maj« važan je za Rijeku i gospodarski i identitetski. Naš je princip od početka da omogućimo funkcioniranje brodogradilišta na tržišnim osnovama, pronađemo strateškog partnera i osiguramo dugoročnu održivost »3. maja« i Uljanika.

Podsjetit ću vas, ukupna izloženost države prema Uljanik Grupi po izdanim jamstvima u 2018. iznosila je više od 4 milijarde kuna. Mi smo po protestiranju izdanih jamstava te obveze podmirili i unatoč tome uspjeli ostvariti proračunski višak. No, kako su dijeljene državne potpore i izdavana državna jamstva Uljanik Grupi za vrijeme ranijih vlada? Za što su potrošena ta sredstva? Jamstva su plaćena i za ugovorene brodove čija gradnja nije niti započela. To je sad posao nadležnih državnih tijela.

O OČUVANJU „3. MAJA“

Vlada je ljetos donijela odluke kojima je pružila financijsku pomoć brodogradilištu »3. maj« u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova za koje je iskazan tržišni interes. Prije svega, te su odluke donesene s ciljem smanjenja postojećih gubitaka za državu. U okviru stečajnog postupka za Uljanik razmatra se mogućnost može li se sličan model primijeniti i za nastavak brodogradnje u Puli.

Sa Scenic Grupom, koja gradi luksuzne polarne kruzere, ostvarili smo kvalitetnu komunikaciju i kod njih postoji interes za sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima u »3. maju«. U tom smislu, otvoreni smo za daljnju suradnju s potencijalnim investitorom, no preduvjet svega je da poslovanje bude na zdravim osnovama i bez gubitaka za državu. Sve naše aktivnosti temelje se na povjerenju koje je uspostavljeno između Vlade i ljudi koji sada vode »3. maj«, posebice g. Kučana.

O PROJEKTIMA U RIJECI

Uz sve što smo učinili za opstanak brodogradnje, poduzeli smo niz ulaganja u prometnu infrastrukturu, aglomeraciju te razvoj turizma i kulture, koji se realiziraju u partnerstvu Vlade s Rijekom, što pokazuje koliko brinemo o razvoju Primorsko-goranske županije. U rujnu prošle godine započeli su radovi na bolničkom objektu KBC-a Rijeka u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, što je značajno ulaganje od 875 milijuna kuna. Započeli smo i gradnju ceste D 403 koja otvara potpuno novi ulaz u središte Rijeke i važna je za opremanje i otpremanje tereta u riječku luku. Tu je i čitav niz drugih projekata koji se tiču Rijeke.

Obnova proizvodnje i očuvanje radnih mjesta u 3. maju & početak gradnje Nove bolnice u Rijeci!

O RAVNOMJERNOM RAZVOJU RH

Održali smo krajem 2018. u Rijeci sastanak svih župana sa svim ministrima u Vladi. Razvili smo stalni dijalog i suradnju sa svim županijama, gradovima i općinama, bez presedana u odnosu na prijašnje vlade. Surađujemo u realizaciji projekata i otvorenih pitanja državne imovine nevezano za stranačku pripadnost, jer je ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske naš nacionalni prioritet broj jedan. To je velika reforma koju smo proveli na korist samih građana. Kako bismo omogućili lokalnim jedinicama da budu financijski snažnije, kroz poreznu reformu i fiskalnu decentralizaciju doveli smo do povećanja njihovih proračuna. To osjeća i Primorsko-goranska županija, a to je ključno za bržu pripremu i provedbu projekata te povlačenje europskih sredstava.

O HRVATSKIM VOJNICIMA U AFGANISTANU

Sukladno Ustavu i zakonima surađujem s g. Milanovićem na onim pitanjima na kojima trebamo surađivati - u interesu hrvatskih građana. Moje stajalište o nazočnosti naših snaga u Afganistanu ostalo je nepromijenjeno. Nismo ni mi protiv povlačenja hrvatskih vojnika, ali želimo to činiti postupno. S glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom razgovarao sam u Zagrebu o situaciji u Afganistanu i pripremama Sjevernoatlantskog saveza za fazno smanjivanje snaga u operaciji „Odlučna potpora“. Sukladno tome u vremenu koje je pred nama prilagođavat ćemo nazočnost hrvatskih snaga u toj operaciji. G. Milanovića trebate pitati zašto je promijenio stajalište. Prije dva mjeseca rekao je u kampanji da odmah napuštamo Afganistan, a sada je potpisao odluku o slanju kontingenta na šest mjeseci u Afganistan.

Plenković: Štitimo i štitit ćemo granice od ilegalnih migracija! Stoltenberg: RH je vrijedan partner koji pridonosi globalnoj sigurnosti!

A A A