Vijesti
17. 4. 2020.

I dalje se u vanjskopolitičkim aktivnostima zauzimamo za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji

MVEP Gordan Grlić Radman u telefonskom je razgovoru s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim prenio snažnu potporu Vlade RH našim sunarodnjacima u Srbiji u izvanrednom stanju uzrokovanom epidemijom koronavirusa.

Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, hrvatski šef diplomacije razgovarao je s predsjednikom DSHV-a o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Srbiji, s naglaskom na stanju u hrvatskoj zajednici te aktivnostima ključnih hrvatskih institucija u Srbiji.

Tomislav Žigmanov, koji je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, istaknuo je da su sve predizborne aktivnosti DSHV-a prekinute 16. ožujka uslijed uvođenja izvanrednog stanja, ali da Hrvatsko nacionalno vijeće, krovna institucija naše nacionalne manjine u Srbiji, svoje redovito funkcioniranje uspješno osigurava radom dužnosnika i djelatnika od kuće.

Nastava na hrvatskom na daljinu

- Unatoč izazovnim uvjetima, život Hrvata u Srbiji nije stao. Sve institucije djeluju na području i kulture i informiranja - rekao je Žigmanov, koji je našeg ministra detaljnije izvijestio o promotivnim aktivnostima radi upisa nove generacije učenika u program nastave na hrvatskom jeziku koje provodi HNV te o održavanju osnovnoškolske i srednjoškolske nastave na hrvatskom na daljinu.

Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo kako primjerenim postupanjem institucija Hrvata u Srbiji, tako i odgovornim ponašanjem samih građana hrvatske nacionalnosti.

Uvijek uz Hrvate u Srbiji

Ministar vanjskih i europskih poslova također je poručio - zaključuje se u priopćenju - da će Hrvatska i dalje pozorno pratiti društveni položaj Hrvata u Srbiji te da će u svojim vanjskopolitičkim aktivnostima iskazivati ne samo interes, već i djelatno se zauzimati za poboljšanje njihovog društvenog položaja. 

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

Predsjednik DSHV-a iskazao je solidarnost Hrvata iz Srbije s posljedicama nedavnog potresa koji je pogodio Zagreb i dio Krapinsko-zagorske županije.

A A A