Vijesti
25. 4. 2020.

Žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta komemorirat će se 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Nakon II. svjetskog rata hrvatski narod nije dobio slobodu, nego drugi totalitarni i zločinački režim. Gajeći kulturu sjećanja, odajemo počast žrtvama koje su bez suđenja ubijene u komunističkoj Jugoslaviji - poručio je Gordan Jandroković nakon sastanka s predstavnicima Počasnog bleiburškog voda i Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta odat će se počast 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu. Zbog pandemije koronavurisa neće biti, kao prošlih godina, središnje komemoracije - objavio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Napomenuo je da će na obilježavanjima na snazi biti sve mjere zaštite od zaraze, što znači da će se svi morati pridržavati strogih pravila o socijalnoj distanci i broju nazočnih.

- Stoga se i ne očekuje masovno okupljanje. Neće biti političkih govora, komemorirat ćemo žrtve koje je bez suđenja ubio jugoslavenski komunistički režim. Radi se o molitvi, ne o masovnoj manifestaciji.

Vijenci na Mirogoju - misa u sarajevskoj katedrali

Jandroković je otkrio i kako će izgledati program obilježavanja tragedije.

- Započeo bi polaganjem vijenaca u Bleiburgu i molitvom u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Danijela Glunčića, kao predstavnika državnog vrha. Na Mirogoju bi se održala molitva i položili vijenci. Umjesto na Bleiburgu, kako je bilo planirano, kardinal Vinko Puljić služi će svetu misu u sarajevskoj katedrali.

74. godišnjica bleiburške tragedije: Dostojanstveno odavanje počasti žrtvama komunističkog režima

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je pokrovitelj komemoracije, položit će vijenac na Mirogoju.

- Bude li sve prema planu, održat će se i islamska molitva, najvjerojatnije u džamiji u Zagrebu. Odat ćemo počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta gajeći kulturu sjećanja i poručujući mlađim generacijama da slobodu, mir, demokraciju treba čuvati svim sredstvima - da se takvi zločini više nikada ne ponove!

Iz jednog u drugi totalitarni režim

Hrvatska je povijest bremenita i teška, prije nekoliko dana u Jasenovcu smo komemorirali žrtve ustaškog režima - dodao je Jandroković i zaključio:

- Nakon Drugog svjetskog rata hrvatski narod nije dobio slobodu, kao što su je dobile brojne zemlje zapadne Europe. Mi smo, nažalost, iz jednog zločinačkog režima postali žrtve drugog totalitarnog i zločinačkog režima.

Jasna osuda svih zločina, pijetet prema svim žrtvama, njegovanje kulture sjećanja & smanjivanje podjela

A A A