Vijesti
29. 5. 2020.

Nema nedodirljivih! Ako se pokaže da je bilo tko počinio kazneno djelo, za to će i odgovarati - bez obzira na ime i prezime!

(VIDEO) Andrej Plenković za Media servis: O uhićenjima znam onoliko koliko je policija obavijestila javnost. Akcija je plod neovisnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela - kako i treba biti. Stalna, kontinuirana, beskompromisna borba protiv korupcije jest politika ove Vlade, HDZ-a i mene osobno. Naša je poruka jasna: dosta je korupcije!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu je komentirao, među ostalim, akciju uhićenja, rast hrvatskog BDP-a u prvom tromjesečju 2020. godine, nove Milanovićeve čudnovate tvrdnje, nadolazeće parlamentarne izbore...

O AKCIJI UHIĆENJA

O uhićenjima znam onoliko koliko je policija obavijestila javnost. Akcija je plod neovisnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela - kako i treba biti. Stalna, kontinuirana, beskompromisna borba protiv korupcije jest politika ove Vlade, HDZ-a i mene osobno. Ako se pokaže da je bilo tko počinio kazneno djelo, za to će morati i odgovarati - bez obzira na ime i prezime, bez obzira na stranačku pripadnost.

Nema nedodirljivih - naša je poruka jasna: dosta je korupcije! Trenutak uhićenja? Svaki je trenutak dobar ako je riječ o borbi protiv korupcije. Vrlo je važno da hrvatski građani znaju da izvršna vlast ne odlučuje kada se pokreću ovakve akcije. Ova akcija nema nikakve veze ni s Vladom ni s terminom izbora. Očekujemo od policije i DORH-a da rasvijetle i raščiste sve što se treba istražiti, a ako nekome bude dokazano da je kriv, ponavljam, taj će i odgovarati.

O RASTU BDP-a U 1. KVARTALU 2020.

Pandemija COVID-19, nažalost, teško je pogodila svjetsko, europsko, pa time i hrvatsko gospodarstvo. Od najvećih gospodarskih sila do manjih država. Dobro je da, unatoč svemu, Hrvatska ipak ima blagi rast - od 0.4 posto, za razliku od pada koji se bilježi na razini EU-a. A za nas je dobro i to što imamo više poluga kako da što brže osiguramo gospodarski oporavak.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju 2020. unatoč epidemiji!

Hrvatskoj iz EU više od 20 milijardi eura za gospodarski opravak, radna mjesta, investicije & razvoj!

O PARTNERSTVU ŠKORE & SDP-a

O koalicijskim partnerima odlučit ćemo nakon rezultata izbora, pitanje je tko će prijeći prag. Svi su sada u izbornoj utakmici, svi se bore za povjerenje birača. Miroslav Škoro? Pomogao je SDP-u na predsjedničkim izborima. Ako netko ide za tim da na Pantovčak dovede kandidata SDP-a, a to je i uspio, što da mislimo o njemu? Ako je u 2. krugu pozvao „križajte listić“ ili „nemojte izići na izbore“, kakav je to temelj za moguće partnerstvo?

Iz Zadra, Šibenika & Dubrovnika: Kada smo složni, HDZ je nepobjediv! Škoro? Dokazao se kao sjajan partner SDP-a!

O NACIONALNOM STOŽERU

„Problem“ je nastao kada je oporba shvatila da Nacionalni stožer civilne zaštite dobro radi, pa je onda počela podmetati da ga HDZ koristi u predizborne svrhe.

O RADU NEDJELJOM

Obrani li HDZ mandat, regulirat će se rad nedjeljom. Ne predlažemo potpunu zabranu rada, nego da se može raditi 14 nedjelja tijekom godine. Nastojali smo naći održivo rješenje, koje sutra ne bi palo na Ustavnom sudu te koje ne bi dovelo do pada zaposlenosti. Naš je prijedlog utemeljen na podacima.

NERADNA NEDJELJA: Nema razloga da se već u rujnu ne usvoji novi zakon!

O DANU DRŽAVNOSTI & MILANOVIĆU

Poslije gotovo dva desetljeća, opet ćemo 30. svibnja obilježiti Dan državnosti, a ne 25. lipnja, sukladno novom Zakonu o blagdanima. Pripremili smo sadržajni program koji započinje polaganjem vijenaca na Mirogoju, nakon toga je sveta misa u Crkvi sv. Blaža - na kojoj ćemo mi biti, a predsjednik Republike, koliko sam čuo, neće. Potom je predviđena Velika smjena straže na Trgu sv. Marka, gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on opet neće. Navečer je koncert ispred HNK, gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni ondje neće biti.

Izražavam žaljenje što je Zoran Milanović ustvrdio da 30. svibnja za njega nije Dan državnosti. Čudno je da predsjednik Republike svojim stavom ne poštuje pozitivni zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja.

A A A