Vijesti
17. 6. 2020.

Bizarno je da netko tko pretendira voditi Hrvatsku odbije doći na TV duel. Očito je to Bernardić učinio iz straha - nema drugog razloga!

(VIDEO) Nakon što je predsjednik SDP-a odbio sučeljavanje, Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HTV-a, sukladno ranijoj odluci te kuće da - ako jedan od planiranih sudionika otkaže - drugi ima pravo na intervju. „Ovo je Bernardićeva "točka na i" u smislu „sposobnosti“ da preuzme odgovornost! * Kao Zagrepčanin obećavam Zagrepčanima da ćemo obnoviti Zagreb! * Turizam? Odlična epidemiološka slika i moji razgovori s čelnicima drugih EU država, koji su potom svojim državljanima ukinuli ograničenja za dolazak u RH, daju nam pravo očekivati i više od 30% lanjskog prometa!

Na samom početku razgovora predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je čelniku SDP-a Davoru Bernardiću kako je bizarno da netko tko pretendira voditi Hrvatsku, uoči izbora odbije doći na sučeljavanje.

- Očito je to učinio uslijed straha - nema drugog razloga. Moram priznati da mi je to jedna od najčudnovatijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo podosta. Ovo je možda Bernardićeva "točka na i" u smislu „sposobnosti“ da se preuzme odgovornost!

Naše liste pokazuju uključivost

Komentirao je, među ostalim, i HDZ-ove liste na kojima je bilo mjesta i za neke njegove stranačke oponente rekavši kako je time pokazana "uključivost nakon zanimljivog unutarstranačkog procesa".

- Poslali smo nekoliko poruka našim biračima i članovima koji su možda podržali drugi tim na tim izborima. Mislim da je to zrelo i dobro i prava gesta za unutarstranačku demokraciju te demokraciju općenito.

Idemo po pobjedu - kao 2016. godine!

Glavni partner su nam hrvatski građani

O mogućim partnerima nakon izbora 5. srpnja Plenković je kazao da su im „glavni partner hrvatski građani“.

- Mi idemo po pobjedu, želimo povjerenje, imamo sjajne kandidate u svim izbornim jedinicama. Od 3. i 8., ako pogledate naše kandidate u usporedbi što su predstavili ovi iz ove koalicije koja kopira naziv iz Republike Srpske. S druge strane imate Domovinski pokret i Most, razlike su ogromne. Najvažnije je što tko može napraviti. Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, a nakon toga ćemo sastaviti vlast.

Na pitanje 'Domovinski pokret - da ili ne', predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je da treba pričekati rezultate izbora.

Donijet ćemo Zakon o obnovi Zagreba

Plenković se osvrnuo i na Zakon o obnovi Zagreba te na prozivke Davora Bernardića da je pobjegao od odgovornosti i da se zato i održavaju sada izbori.

- Sigurno da smo „pobjegli“ mi koji smo dali kao HDZ 1,1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba, sigurno da smo „pobjegli“ mi kao ministri koji smo dali svoju plaću za Fond. Naši zastupnici u Hrvatskom saboru također. Sigurno smo „pobjegli“ mi koji smo ugovorili 200 milijuna eura zajma sa Svjetskom bankom. Sa stručnjacima smo radili procjenu i šteta je 11.5 milijardi eura, pa smo onda nakon odluke Vlade aplicirali u Fond za solidarnost. Mi smo odlučili i platiti najamnine svima onima koji ne mogu biti u svojim stanovima.

10 sekundi potresa - 10 godina obnove

Premijer je istaknuo da je Javna rasprava završila u nedjelju s 201 primjedbom građana i nekih institucija.

- Takav zakon nakon 10 sekundi potresa, a zahtijevat će 10 godina obnove, ne može se donositi „preko koljena“. Zagreb, uz dužno poštovanje, nije poplava u Gunji da se to napravi na brzinu po jednostavnom modelu.

Kazao je da će donijeti Zakon i da će obnoviti Zagreb.

- Ja kao Zagrepčanin obećavam Zagrepčanima - obnovit ćemo grad Zagreb.

Šteta od potresa 86 milijardi kuna - Vlada uputila zahtjev za 600 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a!

Pobjeda u Slavoniji

Na upit boji li se mogućeg poraza na istoku Hrvatske, u Slavoniji, predsjednik Plenković je odgovorio:

- Obrnuto. Godine 2016. krenuli smo u projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada smo uložili 12,5 milijardi kuna u poljoprivredu i ravnomjerni regionalni razvoj. To je diglo Slavoniju, kao nitko nikada prije. Branko Grčić, tadašnji ministar, stavio je svojim odlukama u isti koš investitora koji primjerice dolazi u Zagreb s onima koji dolaze u Ilok, Otok ili Vukovar. To se više neće događati. Očekujem pobjedu HDZ-a i u 4. i u 5. izbornoj jedinici.

Nema Vlade koja je toliko učinila za Vukovar kao ova naša, HDZ-ova! Tako ćemo i nastaviti!

Turistička sezona

Ponovio je da se sada ide na izbore kako bi se dobilo novo povjerenje građana, a prije mogućeg drugog vala zaraze od Covida-19 na jesen.

Što se tiče situacije s turizmom i sezone, Plenković kaže da je u drugim zemljama on na razini 0, a da smo mi svojim odlukama i pravodobnim mjerama doveli do toga da se Hrvatska sada otvara za strane turiste.

- Prošlog, trećeg otvorenog vikenda, bilo je preko 110 tisuća turista u Lijepoj Našoj. Čak sam optimističniji od ministra Garija Cappellija i njegove procjene o 30% prometa u odnosu na prošlu rekordnu godinu. Svi su preduvjeti stvoreni, od ponedjeljka su praktično sve restrikcije ukinute. Topliji mjeseci dovest će goste u Hrvatsku.

LNG je projekt vrijedan 233 milijuna eura

Predsjednik Vlade i HDZ-a komentirao je i da će LNG kapaciteti biti puni za naredne tri godine.

- Kapacitet je u potpunosti zakupljen, LNG je projekt koji vrijedi 233 milijuna eura. Hrvatska je tako energetski neovisna, nismo privukli samo mađarske partnere, imamo i partnere iz Katara gdje su i američke tvrtke iskazale interes. Priču s plutajućim LNG terminalom smo zaokružili na najbolji mogući način. Kada krene ostvarivat će profit za LNG Hrvatska, to je bio naš cilj.

Ćorić: Kapaciteti LNG terminala na Krku popunjeni, plin bi mogao pojeftiniti

Brojna postignuća - unatoč neprekidnim nasrtajima

Na pitanje hoće li naštetiti HDZ-u brojne smjene i zamjene ministara, Plenković je kazao da su suradnici bili maksimalno požrtvovni.

- Svatko je biran temeljem svoje stručnosti, znanja, svatko je dao doprinos ovoj Vladi. Odolijevali smo napadima s krajnje desna, lijeva i krajnje lijeva. To je bio tjedni sport, pokušaji rušenja krenuli su odmah na početku. Tu su i brojne druge situacije, a svatko tko je bio u Vladi dao je svoj doprinos.

Ipak, ima i stvari s kojima nije zadovoljan.

- Žao mi je što nismo više učinili na smanjenju polarizacije u hrvatskom društvu. To je jedan fenomen koji je izrazito prisutan. Ovaj kontekst novih tehnologija i društvenih mreža, često se ispoljava govor mržnje. S druge strane jedna od pouka za budućnost, više angažmana kroz socijalni dijalog s našim socijalnim partnerima.

A A A