Vijesti
9. 9. 2020.

Oproštaj od dr. Žarka Domljana, velikog domoljuba i jednog od ključnih aktera stvaranja slobodne Hrvatske

(PHOTO) Andrej Plenković sudjelovao je na Markovu trgu na komemoraciji u čast prvog predsjednika demokratski izabranog Hrvatskog sabora, upisao se u knjigu žalosti te bio na Mirogoju na njegovom posljednjem ispraćaju. „S ponosom se prisjećamo dr. Domljana i njegovih suvremenika, predvođenih dr. Franjom Tuđmanom. Odajemo poštovanje njihovom povijesnom djelu. Iza njih je ostao neizbrisivi trag“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Hrvatskom saboru na svečanoj komemoraciji u povodu smrti dr. Žarka Domljana. Uslijed epidemioloških uvjeta i u dogovoru s obitelji, komemoracija se održala u krugu pokojnikove obitelji, bliskih prijatelja i državnog vrha.

PLENKOVIĆ: Presudna generacija za hrvatsko osamostaljenje

Prisjetivši se političkog djelovanja Žarka Domljana, Andrej Plenković je ponovno, u ime Vlade i HDZ-a, izrazio iskrenu sućut obitelji i duboko poštovanje. Istaknuo je da je dr. Domljan bio jedan od velikih hrvatskih ljudi koji se ubraja u generaciju političara koji su imali presudnu ulogu za hrvatsko osamostaljenje, za proces demokracije, izgradnju institucija i međunarodno priznanje RH:

- Bio je i povjesničar umjetnosti, leksikograf, političar i, iznad svega, hrvatski domoljub i veliki intelektualac.

Puno uvjerenje da gradimo demokratsko i uključivo društvo

Podsjetivši je da je Domljan bio i sudionik Prvog Općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, kao i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, naglasio je da je njegova ključna uloga bila zasigurno ona prvog predsjednika Hrvatskog sabora:

- Dr. Domljana upoznao sam kao mladi diplomat, a posebno mi je fascinantno bilo poštovanje i dignitet koje je iskazivao prema svakome s kime je komunicirao, kao i prema institucijama i dužnostima koje je obnašao. Sve što je napravio za Lijepu Našu bilo je s punim, čvrstim, ljudskim i intelektualnim uvjerenjem da gradimo demokratsko i uključivo društvo. Društvo u kojem je sloboda temelj, a u kojem će se svi hrvatski građani osjećati dobro.

Zrelost, mudrost, odvažnost

Napomenuo je da su ključne promjene na europskom kontinentu generaciji koju je predvodio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman došle u pravom trenutku njene životne zrelosti i mudrosti, ali i odvažnosti da se čini dobro za hrvatski narod:

- Iza njih ostaje veliki trag. I zato, svjesni uloge te generacije, odajemo poštovanje dr. Domljanu i sjećamo se s ponosom njegovih djela. Hvala mu i neka mu je vječna slava!

Preminuo dr. Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

JANDROKOVIĆ: Primjer svima nama koji služimo hrvatskim građanima

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na komemoraciji je kazao da životni put dr. Domljana i njegovo osvjedočeno domoljublje mogu biti primjer svima nama koji služimo hrvatskim građanima:

- Iza Domljana ostaje veliko djelo i bogat, uspješan i plodonosan život koji je snažno pridonio razvoju hrvatske politike, povijesti umjetnosti i leksikografije. Pamtit ćemo ga prije svega kao prvog predsjednika demokratski izabranog Hrvatskog sabora od 30. svibnja 1990. do 1992. godine.

„Rođena je država Hrvatska“

Pod njegovim vodstvom, Sabor je donio niz temeljnih pravnih akata koji su u bitnom odredili razvoj suvremene hrvatske države i društva, posebice „Božićnog Ustava“ i odluke kojima je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom - dodao je Jandroković:

- Nikada nećemo zaboraviti riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991. godine k: „Rođena je država Hrvatska. Neka joj je sretan i dug život!“.

Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju zbog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske

Dr. Domljan uvijek je branio hrvatske nacionalne i državne interese, kako na unutarnjem planu tako i u međunarodnom djelovanju, a njegovim je zaslugama otvoren put RH prema Vijeću Europe i OESS-u. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za nju se borio - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

MINUTA ŠUTNJE, KNJIGA ŽALOSTI & POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

I Plenković i Jandroković upisali su se u knjigu žalosti koja je u Saboru otvorena u povodu smrti Žarka Domljana te bili, zajedno s mnogobrojnim izaslanstvom HDZ-a, na njegovom pogrebu na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Hrvatski sabor minutom šutnje odao je počast dr. Domljanu.

A A A