Vijesti
7. 10. 2020.

Lovorov vijenac na 29. obljetnicu raketiranja Banskih dvora & pokušaja likvidacije dr. Franje Tuđmana

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon polaganja vijenca kod spomen-ploče na zgradi Vlade na Markovu trgu: Bio je to prekretnički trenutak. Hrvatski sabor iste je noći u podrumu Ine izglasao neovisnost i prekinuo ustavno-pravne veze s bivšom državom.

Danas je 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora. Prisjećamo se dana 7. listopada 1991. kada su avioni „JNA“ pokušali likvidirati prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i tadašnje hrvatsko vodstvo, a i predstavnike RH u tadašnjim, još uvijek, saveznim institucijama - poručio je Andrej Plenković nakon što je položio lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade RH.

28. obljetnica raketiranja Banskih dvora: S ponosom se prisjećajući dr. Tuđmana, pokrećemo izmjene Zakona o blagdanima

Jedna od najvažnijih odluka Hrvatskog sabora

Bio je to prekretnički trenutak - dodao je predsjednik Vlade i HDZ-a - jer je Hrvatski sabor dan nakon toga, odnosno iste noći, izglasao neovisnost te i u formalno-pravnom smislu, poslije odluke od 25. lipnja 1991. godine, prekinuo sve ustavno-pravne veze s bivšom državom:

- Zato je važno da se prisjetimo i ovog dana i svih naših žrtava, a isto tako i sutrašnjeg Spomendana Hrvatskog sabora. Tog je dana prije 29 godina u posebnim okolnostima, u podrumu Ine, donesena jedna od najvažnijih odluka u našoj borbi za slobodu.

6 RAKETA: 1 POGINULA & 4 RANJENE OSOBE

Avioni „JNA“ oko 15 sati toga 7. listopada 1991. raketirali i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - u kojoj se i nalazio u trenutku napada. Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ranjene, srušen je dio krova Banskih dvora, a oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije.

Dva neprijateljska borbena aviona ispalila su na Banske dvore šest raketa. Jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade. U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi s predsjednikom ondašnjeg Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem.

Istjecanje moratorija na odluku o samostalnosti

Početkom listopada 1991. agresija JNA i odmetnutih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku; napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna manja mjesta.

U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. EZ je vjerovala da se jugoslavenska kriza i velikosrpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi odluku o neovisnosti.

Povijesna sjednica u zgradi Ine

Dan nakon napada na Banske dvore, 8. listopada 1991. godine, prvi saziv demokratskog, višestranačkog Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske.

Odluku je Sabor, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

ADANIĆ - SVJEDOK RAKETIRANJA & POKUŠAJA UBOJSTVA DR. TUĐMANA

Naš Stjepan Adanić tada je bio ratni gradonačelnik Varaždina, koji je na poziv dr. Franje Tuđmana došao u Banske dvore nakon što nam se bio predao cijeli varaždinski korpus “JNA”. Danas je brigadni general HV-a u miru i predsjednik Odbora HDZ-a za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Novi šef JANAF-a svjedočio je raketnom napadu na Banske dvore: ‘Minute su nas dijelile od smrti’

A A A