Vijesti
11. 10. 2020.

Brži & jeftiniji postupci - temeljni cilj izmjena Ovršnog zakona

Ivan Malenica najavio je u Dnevniku HTV-a kako bi do kraja godine trebale stupiti na snagu izmjene Ovršnog zakona. „Svaki postupak trebao bi biti 600 kuna jeftiniji. Javnim bilježnicima uvodi se obveza da u roku od 15 dana obavijeste ovršenika o dugu kako bi ga on mogao ili podmiriti ili osporiti pred sudom. Proširuju se izuzeća: ovrhe se neće moći provoditi nad božićnicom, regresom, uskrsnicom i socijalnim davanjima, a deložacije od 1. studenog do 1. travnja“.

Izmjenama je predložena digitalizacija ovršnog postupka kako bi se vjerodostojne isprave mogle javnobilježničkoj komori dostaviti elektroničkim putem, a predlaže se i da javnobilježnička komora isprave dostavlja javnim bilježnicama prema prebivalištu ovršenika - otkrio je ministar pravosuđa i uprave te član Središnjeg odbora HDZ-a Ivan Malenica.

Proširuju se izuzeća

Također, javnim bilježnicima uvodi se obveza da u roku od 15 dana obavijeste ovršenika o postojanju duga kako bi mogao podmiriti dug ili ga osporiti pred sudom:

- Osim toga, proširuju se izuzeća o provedbi ovrhe: neće se moći provoditi nad božićnicom, regresom i uskršnjicom te drugim socijalnim davanjima prema građanima. Deložacije se neće moći provoditi u zimskim mjesecima od 1. studenog do 1. travnja, a planira se, u potrošačkim stvarima, mogućnost odgode ovrhe do 30 dana.

Tri intervala za provođenje ovrha

Osnovni cilj, a to je pojeftinjene i ubrzanje postupka, trebao bi se realizirati kroz izmjene Ovršnog zakona, ali i kroz tri intervala kroz koja bi javni bilježnici provodili ovrhe:

- Javnim bilježnicima uputili smo preporuku da ovršne postupke i prijedloge koje su zaprimili u proteklih šest mjeseci započnu s radom u tri intervala - 19. listopada, 20. studenog i 20 siječnja. Riječ je o do 50.000 građana kojima ćemo kroz ta tri intervala omogućiti da se mogu dogovoriti.

Nemogućnost ovrhe jedine nekretnine

Ministar Malenica je rekao da su u zadnjih nekoliko mjeseci obavili niz razgovora na temu ovršnog postupka, dok su u prošlom mandatu napravili niz iskoraka.

Pritom su - podsjetio je - uveli niz socijalnih klauzula, onemogućili provođenje ovrhe na jedinoj nekretnini ovršenika, osigurali sredstva za najam stana ovršenicima kojima je prodana nekretnina, onemogućili provođenje ovrhe nad sredstvima građana koji su duže od tri godine u blokadi i smanjili broj blokiranih građana s 370 na 229 tisuća.

Odgode dva puta po 3 mjeseca

Epidemija koronavirusa uzrokovala je donošenje interventnih mjera u stečajnim i ovršnim postupcima, pa su na tri mjeseca odgodili provođenje ovršnih i stečajnih postupka koja su istekla u srpnju, nakon čega su tu mjeru produljili za još tri mjeseca - što istječe 18. listopada.

Jednoglasna podrška zakonu o zastoju ovrha & zateznih kamata!

Do 18. listopada produžen moratorij na ovrhe!

Nakon izmjena - sasvim novi zakon

Upitan što će biti sa zahtjevima da se prvo otplaćuje glavnica, pa onda kamate, Malenica je rekao da nisu odustali od Ovršnog zakona kao čitavog paketa te će u dijalogu s ovršenicima, dužnicima i vjerovnicima razmotriti i to pitanje.

Izmjene Ovršnog zakona bi trebale uskoro ići u javno savjetovanje, a trebale bi stupiti na snagu do kraja godine, dok će se krajem 2020. krenuti s radnom skupinom za izradu novog zakona u koju će uključiti sve aktere ovršnog postupka.

A A A