Vijesti
17. 4. 2020.

Jednoglasna podrška zakonu o zastoju ovrha & zateznih kamata!

Hrvatski sabor prihvatio je sa 120 glasova ZA prijedlog Vlade RH o izmjeni zakona o provedbi ovrhe kojim se na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri, stopiraju ovrhe na novčanim sredstvima fizičkih osoba kako bi lakše prebrodile posebne okolnosti izazvane koronavirusom.

Dok posebne okolnosti traju, Fina ovršenim građanima neće obračunavati ni kamatu koja je određena u osnovi za plaćanje ni zateznu kamatu. Zakonske izmjene stupit će na snagu prvog dana od objave u Narodnim novima.

Nova mjera: Stopiranje ovrha na novčanim sredstvima & zateznih kamata

Ne vrijedi jedino za alimentacije

Kako je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić istaknuo predstavljajući zakonski prijedlog Hrvatskom saboru, očekuje se deblokada oko 237.000 građana i 10.700 obrtnika, dok ukupni nenaplaćeni iznos „koji će zastati“ iznosi 25.1 milijardu kuna.

- S provedbom ovrhe NEĆE se zastati samo ako se radi o namirenju tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta.

Zdravlje i sigurnost građana naš su apsolutni prioritet - O datumu izbora još se ne razmišlja!

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Sabor je s 80 glasova ZA, 16 protiv i 21 suzdržan prihvatio i Vladin prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se, među ostalim, proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.

Beroš: Želimo još učinkovitije upravljati krizom! Bačić: Odbacujemo prijedlog SDP-a da se ukinu ovlasti Nacionalnog stožera!

Sastavi dio zakona postao je i prihvaćeni amandman Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a (u nešto izmijenjenom obliku) da svaka županija bude ovlaštena procijeniti epidemiološku situaciju te prihvatljivost i izvedivost mjera na svom području, čime bi se omogućilo brže i efikasnije donošenje odluka vezanih za sprečavanje širenja epidemije. Ostali oporbeni amandmani nisu dobili podršku zastupnika.

Glasovanje na način koji se dosad nije prakticirao

Glasovanje je prvi put organizirano na način da je dio zastupnika bio u sabornici, a dio u druge dvije prostorije (Mala vijećnica, Dvorana bana Josipa Jelačića) - kako bi se vodilo računa o dovoljnoj međusobnoj udaljenosti. Dio je pritom glasovao elektronički, a ostali ručno, što se zatim zbrojilo.

Sve koji bi pokušali zloupotrijebiti Vladine gospodarske mjere treba javno osuditi i zakonski najoštrije kazniti!

Zbog opasnosti od koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, smanjio je broj zastupnika koji istodobno mogu biti na raspravi, a moraju biti na udaljenosti od dva metra. Odbori rade elektronički, saborska govornica dezinficira se nakon svakog zastupnika.

A A A