Vijesti
13. 10. 2020.

Na Markovu trgu uvodimo striktniji režim

Davor Božinović za HTV & RTL: Svakako ćemo postrožiti mjere i ograničiti kretanje. Promjene su potrebne ne samo radi zaštite državnih institucija, nego i radi sigurnosti svih koji borave na Gornjem gradu, stanara, turista, novinara, vjernika… Otvoreni pristup kakav smo dosad imali - i za promet i za pješake u bilo koje doba dana ili noći - ne postoji ni u jednoj drugoj europskoj državi.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović gostovao je sinoć u Dnevnik HTV-a i RTL Direktu na temu oružanog napada na Markovu trgu. Donosimo, objedinjeno, njegove ključne poruke:

Strože mjere & ograničenje kretanja

MUP je izradio tri elaborata različitih setova novih mjera sigurnosti za Markov trg, no ne bih izlazio s konkretnim zaključcima - jer još nisu doneseni. Treba uključiti i Vladu i Hrvatski sabor i Ustavni sud, a ondje je i Crkva svetog Marka. U taj prepoznatljivi dio Zagreba dolaze i mnogi turisti, stoga odluka nije jednostavna. A i ljudi tu žive.

No svakako ćemo postrožiti mjere i ograničiti kretanje - državne institucije moraju se zaštititi. Promjene su potrebne radi sigurnosti svih koji borave na Gornjem gradu.

Ranjenom policajcu želimo brzi oporavak. Morat ćemo pojačati mjere sigurnosti na Markovu trgu!

Otvorenost nezamisliva u Europi

Jedna je od opcija potpuno zatvaranje, a moguće je i da Markov trg ostane otvoren za posjetitelje koji nisu dužnosnici, ali bi se onda to trebalo raditi prema striktnim sigurnosnim protokolima, a ne kao sada - kada svatko može doći u bilo koje doba dana ili noći. Zasad mogu ponoviti samo to da će svakako biti striktniji režim, ali vodeći računa o i stanarima i turistima i vjerskim objektima.

Otvoreni pristup kakav smo imali do sada - i za promet i za pješake - ne postoji ni u jednoj drugoj europskoj državi. U EU-u je nemoguće na taj se način približiti najvišim državnim institucijama.

Policija napadača nagnala na bijeg

Policija je postupala sukladno protokolima koji postoje za ovakve situacije, dobro je reagirala, najbrže moguće. Da se počinitelj odlučio na napad u neko drugo vrijeme, zacijelo su posljedice mogle biti i teže, ali ne smijemo ispustiti iz vida da je policijski službenik djelovao vatrenim oružjem prema napadaču, što ga je vjerojatno nagnalo na bijeg i da odustane od drugih eventualnih namjera - koje će utvrditi istraga. O motivima je još rano govoriti.

Videolinkom s ranjenim policajcem

Da, otišao sam do bolnice i čuo se putem videolinka s ranjenim policajcem. Još je bio pod sedativima. Zaželio sam mu sve najbolje i prenio poruku da smo svi uz njega. Najvažnije je da je ranjeni policajac stabilno.

Ostanak na Markovu trgu ili preseljenje institucija?

Odlazak institucija s Markova trga? Nije preseliti Vladu i Hrvatski sabor uzeti dva kofera i pronaći smještaj kod poznanika. Tu je i pitanje tradicije. Mislim da se može štititi taj prostor i istodobno sačuvati dio koji bi bio otvoren za građane, turiste, vjernike, ali ne uz ovakvu slobodu kretanja.

A A A