Vijesti
14. 10. 2020.

S kardinalom Vinkom Puljićem o zajedničkim projektima & programima ZA Hrvate u BiH

Andrej Plenković: Briga o hrvatskom narodu u BiH neodvojivi je dio politike ove Vlade i HDZ-a! Zvonko Milas: Škole, vrtići, učenički i studentski domovi, domovi za starije i nemoćne, knjižnice, muzeji… samo su dio projekata koje Vrhbosanska nadbiskupija realizira uz našu potporu. Nastavljamo zajedno!

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a, o čemu je Andrej Plenković izvijestio javnost preko društvenih mreža:

- Razgovarali smo o daljnjoj suradnji Vlade Republike Hrvatske sa Zakladom Vrhbosanske nadbiskupije te nastavku podrške kulturnim i vjerskim projektima važnima za položaj Hrvata u BiH. Briga o hrvatskom narodu u BiH neodvojivi je dio naše politike!

Otvoren Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru: Konstantno pomažemo jačanju položaja Hrvata u BiH!

Doprinos održivom ostanku Hrvata

Kardinal Puljić potom je u Zagrebu posjetio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gdje je s državnim tajnikom Zvonko Milasom razgovarao o izazovima s kojima se susreću Hrvati u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali i cijeloj BiH, te o nastavku suradnje na zajedničkim projektima koji će pridonijeti održivom ostanku Hrvata u toj državi.

Povećana potpora projektima hrvatskog naroda u BiH! Do 15. svibnja otvoren je natječaj

- Škole, vrtići, centri za mlade, učenički i studentski domovi, domovi za starije i nemoćne, knjižnice, muzeji… samo su dio projekata koje Vrhbosanska nadbiskupija realizira uz potporu Vlade RH. Svi su ti projekti u službi čovjeka i pridonose unapređenju kvalitete svakodnevnog života - istaknuo je tom prilikom Zvonko Milas, koji je inače i član Predsjedništva HDZ-a.

Iskreno partnerstvo s Katoličkom crkvom

Institucije Katoličke crkve - dodao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH - u mnogim područjima jedine u BiH pružaju sustavnu potporu osobito osjetljivim i ranjivim skupinama društva, bilo da se radi o teško bolesnim osobama, djeci s poteškoćama u razvoju ili osobama lošijeg imovinskog stanja.

Stoga ćemo nastaviti podržavati projekte i programe koji su od strateške važnosti za život Hrvata u toj zemlji, projekte koji će pridonositi cjelokupnom razvoju i boljitku Bosne i Hercegovine - zaključio je Milas.

MEDALJA U POVODU PAPINOG DOLASKA & STEPINČEVE KANONIZACIJE

Prilikom posjeta kardinala Vinka Puljića Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, državni tajnik Zvonko Milas darovao je Njegovoj Uzoritosti srebrnu medalju koju je RH izdala u povodu dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. u Mariju Bistricu i proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Akademski kipar Damir Mataušić autor je medalje.

- Život Alojzija Stepinca obilježen je neprekinutim nizom zlostavljanja posred kojih je odvažno izložio vlastiti život radi svjedočenja za Evanđelje i za jedinstvo Crkve. U osobi se novog blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatski narod i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježenog trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom - poručio je tada papa pred više od 500.000 vjernika u Hrvatskome nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

A A A