Vijesti
21. 10. 2020.

Milanović me podsjeća na piromana koji se nastoji prerušiti u vatrogasca!

Plenković je poručio da bez sadržajne pripreme neće sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, što mu je u pismu predložio Milanović: Zanimljivo, prije nego što sam pismo dobio, za nj sam doznao iz medija. Predsjednik RH relativizira pokušaj ubojstva policajca koji je čuvao zgradu Vlade, tvrdi da se „moglo dogoditi bilo gdje“. A sada traži sjednicu VNS-a? Kada budemo imali prijedlog akcijskog plana, onda ćemo temeljito raspravljati o radikalizaciji u društvu. Dakle, nikakav ad hoc sastanak.

U izjavi za medije nakon obilježavanja 29. obljetnice stravičnog zločina nad hrvatskim stanovništvom u Baćinu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se i na pismo u kojem mu Zoran Milanović predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu utjecaja radikalizacije na stanje sigurnosti nakon napada na Markovu trgu.

Donosimo ključne poruke:

O BORBI PROTIV RADIKALIZACIJE

Ponovit ću, Vlada je krenula s tri aktivnosti u pogledu borbe protiv radikalizacije u društvu. Prva je konkretno vezana za napad na Banske dvore. Druga je institucionalna borba protiv radikalizma, a Vlada će na sjednici u četvrtak zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da analizira stanje, pojača međuresornu koordinaciju nadležnih tijela i izađe s prijedlogom mjera. Kad budemo imali takvu podlogu, sadržajnu i s pogledom na akcijski plan u budućnosti, onda ćemo razmišljati o sjednici VNS-a. Održat ćemo je kad sadržaj rasprave bude temeljito pripremljen. Dakle, nikakav ad hoc sastanak.

Politička borba protiv radikalizma treća je naša aktivnost, što znači borba protiv stranaka koje odobravaju akte terorizma kakvima smo svjedočili pred zgradom Vlade ili nalaze razumijevanja za njih. Podcrtat ću tezu o sanitarnom kordonu.

Nećemo ustuknuti pred silinom te mržnje, pred tim huškačima & lašcima! Lekcije o domoljublju neće nama dijeliti frustrirani gubitnici!

O OPRAVDAVANJU ILI UMANJIVANJU NAPADA

Pogledajte reakciju francuske javnosti na stravični zločin u kojem je radikalni islamist odrubio glavu učitelju zbog pokazivanja jedne karikature, zločin gotovo istodoban s onim na Trgu sv. Marka. Pogledajte reakciju stranaka, reakciju građana. To je reakcija republike, društva koje zna što je demokracija, što je ugroza institucija. Na hrvatskoj političkoj sceni, međutim, krajnje desni akteri ili su odobravali napad ili iskazali razumijevanje, dok su ga na ljevici minimizirali i relativizirali.

Neshvatljivo je da ijedan političar može pravdati nemili čin na Markovu trgu!

O DANU SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA & ŠKABRNJE

Naša je Vlada promjenom Zakona o državnim blagdanima 18. studenog proglasila i neradnim danom.
Očekujem da obljetnica u Vukovaru, prije svega, prođe dostojanstveno, s porukama pijeteta prema žrtvi Grada Heroja i svima koji su dali svoje živote za našu slobodu, ali i u skladu s epidemiološkim preporukama. To očekujem bez obzira na neprimjerene reakcije vukovarskog gradonačelnika i Domovinskog pokreta na napad na Banske dvore.

O MILANOVIĆEVU PISMU

Zanimljivo, prije nego što sam dobio Milanovićevo pismo, za nj sam doznao iz medija. Predsjednik RH relativizira pokušaj ubojstva hrvatskog policajca koji je čuvao zgradu Vlade, tvrdi da se „moglo dogoditi bilo gdje“. A sada traži sjednicu VNS-a? To meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ta vrsta transformacije je dobrodošla, no sastanak ćemo održati kada procijenimo da je za to došlo vrijeme.

O BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Za razliku od predsjednika RH, mi ne relativiziramo koronu proglašavajući je nekakvim „karijesom“. I zdravlje je pitanje sigurnosti građana. Njih 11 koji su, nažalost, jučer umrli - zasigurno nisu umrli od karijesa. Vjerujem u naše građane i njihov osjećaj odgovornosti prema drugima. Da je COVID-19 bezopasan, onda ne bismo imali policijski sat u susjednoj zemlji i 40 milijuna zaraženih u svijetu.

Moramo ostati odgovorni i poštivati mjere kako bi se što prije stvorili uvjeti da se one ukinu. Istodobno, naša se Vlada bori i za radna mjesta te ćemo do kraja godine, kada se sve zbroji, izdvojiti milijardu eura za očuvanje zaposlenosti u privatnom sektoru. Istodobno, svi u javnom i državnom sektoru redovito primaju plaću, a svi umirovljenici mirovine. Mi brinemo o općem interesu.

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta: Cilj - osigurati zaposlenost i plaće u posebno pogođenim sektorima!

O VELEDROGERIJAMA & ISPORUCI LIJEKOVA

Poruka je jasna: u ovom trenutku nudimo koliko možemo, a rebalansom - koji će se u Hrvatskom saboru naći na prvoj idućoj sjednici - iznaći ćemo i dodatna sredstva. To je racionalno i razumno, a na toj sjednici ću održati i govor o stanju nacije.

A A A