Vijesti
4. 11. 2020.

Zdravlje hrvatskih građana na prvom je mjestu, no moramo voditi računa i o gospodarskoj aktivnosti!

Gordan Jandroković za središnji Dnevnik HTV-a: Nema ni lockdowna ni policijskog sata. Milanović? Ustavni sud već je jednom utvrdio da se borba protiv korone vodi u skladu s Ustavom i zakonima. To trebaju poštovati svi. * Kolona sjećanja? Na dostojanstven način obilježit ćemo žrtvu Vukovara i Škabrnje - vodeći računa o zdravlju ljudi. Da se nikad ne zaboravi!

Upitan hoće li ove godine, s obzirom na epidemiološke mjere, biti Kolone sjećanja u Vukovaru, predsjednik Hrvatskog sabora napomenuo je će forma održavanja ovisiti o broju novozaraženih, ali i da će se na dostojanstven način obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje:

- Od ove godine to je neradni dan, dajemo mu veliku važnost. Moramo na dostojanstven način obilježiti taj dan. Da se nikad ne zaboravi! Epidemiološke mjere, međutim, odredit će opseg manifestacije. Kolona sjećanja - da! Ali u kojoj formi i s kojim brojem ljudi, ovisit će o tome koliko ćemo imati novozaraženih. Vjerujem da će se između Vlade RH i Grada Vukovara, koji zajedno organiziraju obilježavanje Dana sjećanja, postići razuman dogovor. 

Nadamo se odgovornosti i ozbiljnosti

Što se tiče mogućnosti da svi saborski zastupnici sudjeluju u raspravama, istaknuo je da je Predsjedništvo Hrvatskog sabora ispoštovalo odluku Ustavnog suda:

- Rasporedili smo se po pet dvorana, imamo i videovezu. Doći će do određenog usporavanja, ali ne toliko da bi to utjecalo na učinkovitost i donošenje zakona. Očekujem interesantne rasprave o rebalansu te o proračunu za 2021. godinu. Svima je u interesu da prevladamo ovo teško razdoblje, nadam se da će zastupnici zadržati makar onu razinu odgovornosti i ozbiljnosti koju su imali na aktualnom prijepodnevu.

Mjere koje donosimo proporcionalne su razvoju epidemije. Štitimo zdravlje naših sugrađana, vodeći računa o gospodarstvu!

Odluke Ustavnog suda vrijede i za Milanovića

Osvrnuo se i na izjave Zorana Milanovića koji je rekao da će podržati lockdown, ali da ne želi policijski sat:

- Nema ni lockdowna ni policijskog sata. Ne znam što će predsjednik Republike podržavati. Podsjećam da je Ustavni sud već jednom utvrdio da se borba protiv korone vodi u skladu s Ustavom i zakonima. I to trebaju poštovati svi, pa i predsjednik RH.

Balans između zdravlja & ekonomije

Na pitanje jesu li važniji životi građana ili ekonomija, odgovorio je da su životi na prvom mjestu, ali i dodao da se mora voditi računa o gospodarskoj aktivnosti. Očekuje i nada se da će se građani, koji za sada to ne čine, striktnije držati mjera:

- Mnogo toga ovisi o ponašanju građana. Naše brojke su velike, ali su niže od mnogih drugih zemlja. Vjerujem da smo ušli u fazu u kojoj će doći do stagnacije broja novozaraženih.

Najvažnija je poruka da nema mjesta panici. Mjere daju rezultata, a osobna odgovornost svih ostaje ključ uspjeha!

A A A