Vijesti
4. 11. 2020.

Vlada se dobro nosi s koronom. Očuvali smo radna mjesta & istodobno osigurali sredstva za održivu i pravednu obnovu!

(VIDEO) Završno obraćanje PVRH Andreja Plenkovića nakon saborske rasprave o Godišnjem izvješću o radu Vlade RH: SDP je zloguko najavljivao da će 400.000 naših sugrađana izgubiti posao zbog korone, ali sada, nakon što smo očuvali radna mjesta i osigurali plaće, tvrde da se „ne znamo nositi s krizom“!? Vlada će svoj posao raditi kao i dosad - neće nas smesti lažne optužbe i obmane ogorčenih izbornih gubitnika!

„Oporba nastoji stvoriti i privid da ministar Vili Beroš nema uvid u to kakvo je stanje u njegovom resoru, da „ne zna“ koliko ima respiratora. Podjednako tako, odjednom nas napadaju jer smo zaštitnu opremu nabavljali u Kini, i to po povoljnoj cijeni - premda je tada drugi nisu imali ili su je čuvali za sebe!? I još nešto: gđo Ahmetović, u čijoj je Vladi 31. prosinca 2013. godine, dan prije promjene tarife, odobrena povlaštena cijena? U mojoj ili onoj Milanovićevoj? No to ne piše u interpelaciji o VE Krš-Pađene i inicijativi za opoziv ministra Tomislava Ćorića“ - također je u završnom obraćanju poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovarajući na novu rundu podmetanja iz oporbenih redova.

Ovo je vrijeme odgovornosti, požrtvovnost i solidarnosti cijele nacije - Uvjeren sam da ćemo zajedno prebroditi izazove koji su pred Hrvatskom!

"Zahvaljujem na svim vašim komentarima i kritikama naših izvješća", kazao je na početku premijer Plenković, dodavši da je Vlada već početkom siječnja prepoznala problem koji se razvijao u kineskom Wuhanu:

- Na kraju tog mjeseca razriješio sam ministra Milana Kujundžića, a oporba se tada smijala i ridikulizirala pitanje Covida 19. Gospodin Zekanović također se smijao virusu.

Gubitnički jal

Odgovorio je i ljevičarskim zastupnicima Peđi Grbinu i Tomislavu Tomaševiću te zastupnici Sandri Benčić, koji su tvrdili, u najkraćem, da Vlada „improvizira“ u borbi protiv korone:

- Rekao bih samo da ne gledate sjednice Vlade. Na svakoj analiziramo tjedno stanje korona krize. Radimo to javno, transparentno i vrlo jasno. Oporba očito živi u Latinskoj Americi pa nije pratila što čini hrvatska vlast u pogledu koronavirusa. To je pokušaj podmetanja onih koji nisu pobijedili na parlamentarnim izborima u srpnju.

Mjere koje donosimo proporcionalne su razvoju epidemije. Štitimo zdravlje naših sugrađana, vodeći računa o gospodarstvu!

Lažne ljevičarske optužbe

Zastupnici Benčić je posebno poručio da u javnosti želi stvoriti dojam da ministar zdravstva Vili Beroš nema uvid u to kakvo je stanje u njegovom resoru, da „ne zna“ koliko ima respiratora u zdravstvenim ustanovama:

- Ministar zna sve važne podatke u hrvatskom zdravstvenom sustavu, zna sve o respiratorima te ih može brzo poslati gdje god zatrebaju. Odbacujem još jednom sve lažne optužbe da u zdravstvu „vladaju improvizacije“.

Najvažnija je poruka da nema mjesta panici. Mjere daju rezultata, a osobna odgovornost svih ostaje ključ uspjeha!

Osvrnuo se i na izjavu Stijepe Bartulice (Domovinski pokret), bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, da se medicinska i zaštitna oprema nabavlja u komunističkoj Kini:

- Kina je jedina bila voljna prodati tu opremu, jer je drugi ili nisu imali ili su je čuvali za sebe. Osigurali smo kvalitetnu opremu po povoljnoj cijeni.

Čija je Vlada odobrila povlaštenu cijenu?

Predsjednik Plenković je uzvratio i SDP-ovoj Mireli Ahmetović:

- U čijoj je Vladi 31. prosinca 2013. godine, dan prije promjene tarife, odobrena povlaštena cijena? U mojoj ili onoj Milanovićevoj? No to ne piše u interpelaciji o VE Krš-Pađene i inicijativi za opoziv ministra Tomislava Ćorića. U prošlom mandatu glavna je SDP-ova ambicija bila srušiti ministra obrazovanja zbog jedne fusnote u jednom časopisu. Sada krećete opet s „interpelacijama“ protiv ministara.

Što se tiče zastupnice Dalije Orešković (STRIP), konstatirao je da ona ne zavrjeđuje komentar: „To nisu argumenti, nego nabacivanje blata na mene i Vladu".

Sredstva za održivu i pravednu obnovu

Referirajući se na „primjedbe“ zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas) na Zakon o obnovi, Plenković je naglasio da na njega nemaju primjedbe ni građevinari, ni arhitekti, ni konzervatori. Podsjetio je da je Vlada pogođenim građanima platila smještaj u Cvjetnom naselju, kao i najam stanova, popravak liftova i zabatnih zidova te zamjenu bojlera:

- Vlada je uz visoku razinu konsenzusa donijela kvalitetni zakon te za održivu i pravednu obnovu već sada osigurala 683 milijuna eura iz EU-a i 200 milijuna dolara od Svjetske banke.

Želimo pomoći građanima stradalim u potresu te brinuti o gradu Zagrebu sa svim njegovim kulturno-povijesnim značajkama!

U lockdownu osigurali plaće za zaposlene u privatnom sektoru

Odbacio je i dodatne oporbene optužbe da Vlada „nema strategiju“ u borbi protiv korone i da se „skriva iza Stožera“, podsjetivši da je u vrijeme lockdowna osigurala plaće za zaposlene u privatnom sektoru te da se - unatoč SDP-ovim katastrofičnim „najavama - nije našlo 400.000 nezaposlenih na burzi.:

- Tih 400.000 sugrađana nisu na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Oni rade. A zašto rade? Zato što je netko tko se tobože „skriva“ donio odluku da ljudima u privatnom sektoru isplati plaće i da 107.000 poduzetnika premosti krizu. To smo valjda radili skrivajući se ispod stola, kako nas ne biste vidjeli.

Osigurali smo - nastavio je Plenković - i povoljne kredite kako bi se popunile proračunske rupe nastale smanjenjem prihoda zbog Covid krize te uspjeli zadržati investicijski kreditni rejting, a Hrvatska je neposredno nakon srpanjskih izbora ušla i u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Koalicija Milanović - Škoro - Most

Vezano uz pojave radikalizacije u društvu, naveo je da 25 godina nakon završetka Domovinskog rata,  Bljeska i Oluje neki nisu spremni prihvatiti tri manjinska zastupnika srpske nacionalne zajednice, iako im to nije bio problem od 2007. do 2013. godine:

- Prema nekim strankama treba graditi „sanitarni kordon“, pogotovo prema onima koji dva desetljeća nakon rata nisu u stanju prihvatiti pomirbu i to da osam saborskih zastupnika dolazi iz redova manjina.

Nećemo ustuknuti pred silinom te mržnje, pred tim huškačima & lašcima! Lekcije o domoljublju neće nama dijeliti frustrirani gubitnici!

Istaknuo je da je njihova agenda - nakon što su onemogućili pobjedu dotadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović - bila to ponoviti i HDZ-u na parlamentarnim izborima:

- Ali, niste uspjeli. Vi iz Domovinskog pokreta i Mosta izabrali ste Milanovića za predsjednika i potom ucjenjivali HDZ. Svojom retorikom i korištenjem medijskih „outleta“ širite govor mržnje te relativizirate pokušaj ubojstva hrvatskog policajca na Markovu trgu. Prešli ste granicu, a to zasigurno nije uzrokovala komunistička Kina. A Istanbulska konvencija? Koliko vodimo, u Hrvatskoj nema tih „zombija“ kojima ste strašili ljude.

Policija uspješno štiti granicu od ilegalnih migracija

U svezi s migracijama i prijedlozima o angažiranju Hrvatske vojske na granice, rekao je da o tome odlučuju nadležni, a da do tada granicu uspješno čuva hrvatska policija u skladu s hrvatskim zakonima.

Vlada će svoj posao raditi kao i dosad, zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na kraju završnog obraćanja, podsjetivši oporbu da ih je nakon parlamentarnih izbora pozivao na razgovor, ali su ga odbili:

- Bilo vas je valjda sram doći u Banske dvore, a sada kao „vapite za dijalogom“.

A A A