Vijesti
6. 11. 2020.

Iz Europske unije osigurali smo 5.2 milijardi kuna za obnovu Zagreba i okolice! I to bespovratnih sredstava!

Andrej Plenković: Iz Fonda solidarnosti EU-a dobit ćemo više od svih najava i očekivanja - 683.7 milijuna eura! Darko Horvat: 1. prosinca imat ćemo i formalnu odluku Europske komisije te će ubrzo cijeli iznos biti uplaćen u naš državni proračun. Nakon toga će Vlada RH raspodijeliti novac po resorima kako bismo ga iskoristili za sanaciju obiteljskih kuća i zgrada na svim područjima koje je pogodio potres.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na sastanku - punim nazivom - Međuresorne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Uskoro će cijeli iznos biti uplaćen

Nakon sastanka, ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Darko Horvat najavio je da će organizirana obnova započeti u rano proljeće:

- Već 1. prosinca imat ćemo i formalnu odluku Europske komisije te će ubrzo cijeli iznos biti uplaćen u naš državni proračun. Nakon toga će Vlada raspodijeliti novac po resorima kako bismo ga iskoristili za sanaciju. Dio projekata je u završnoj fazi, s njima ćemo i započeti organiziranu obnovu.

Vlada se dobro nosi s koronom. Očuvali smo radna mjesta & istodobno osigurali sredstva za održivu i pravednu obnovu!

Iz proračuna radovi vrijedni gotovo 80 milijuna kuna

Naglasio je da su optužbe da se s obnovom čeka, da se po tom pitanju ništa ne radi - najobičnija podvala:

- Činjenica je da se proračunski novac troši, rekonstruiraju se dimnjaci, saniraju se krovovi i grade novi zabatni zidovi, uveli smo mogućnost i za stubište i liftove. Isto tako, od oko 130 objekata u sustavu školstva, 119 ih je konstrukcijski obnovljeno. Dosad su proračunskim sredstvima financirani radovi u vrijednosti od gotovo 80 milijuna kuna.

Rebalans proračuna u službi je zaštite zdravlja naših sugrađana, očuvanja radnih mjesta & obnove Zagreba i okolice!

Fond za obnovu i službeno registriran

S današnjim danom - otkrio je Horvat - Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i formalno je registriran te će biti jedan od kolosijeka organizirane obnove, prvenstveno u procesu u kojem će se obnavljati privatne kuće i višestambene zgrade:

- Za funkcionalnost Fonda iz državnih se limita za sljedeću godinu pribavilo više od 250 milijuna kuna. Imamo osigurani novac za organizirani pristup obnovi i u 2021. i u 2022. i u 2023. godini.

U dnevnoj korespondenciji s Europskom komisijom

Kada Europska komisija uplati kompletni iznos od 683.7 milijuna eura (ili 5.2 milijardi kuna), kreće rok od 18 mjeseci unutar kojeg se mora opravdati iznos potrošenih sredstava:

- Prije toga, moramo ustrojiti upravljačku, provedbenu i revizijsku arhitekturu kako bi postojao nadzor nad trošenjem novca. 15. studenog je rok do kojeg se to mora napraviti. Do sjednice Vlade sljedećeg četvrtka imat ćemo definiranu odluku, koju ćemo u petak ili subotu uputiti Bruxellesu.

U dnevnoj smo korespondenciji s kolegama iz Europske komisije te dobivamo točne upute po kojima ćemo moći trošiti novac - zaključio je ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine.

FORMALNI POČETAK OBNOVE

Kao što se sjećate, Vlada je na nedavnoj sjednici dala suglasnost na osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, a za privremenog ravnatelja Fonda imenovala Damira Vanđelića.

Predsjednik Andrej Plenković poručio je tada da potpisivanje ugovora o osnivanju Fonda označava formalni početak obnove Zagreba nakon potresa 22. ožujka.

Želimo pomoći građanima stradalim u potresu te brinuti o gradu Zagrebu sa svim njegovim kulturno-povijesnim značajkama!

A A A