Vijesti
4. 12. 2020.

Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a: Hrvatska čvrsto vjeruje u zajednički pristup borbi protiv pandemije

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na posebnom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, na kojem se sinoć putem videoveze raspravljalo o globalnoj borbi protiv koronavirusa. „Više cjepiva čeka odobrenje - i to je razlog za optimizam. Ali, prioriteti su jednaka i pravodobna dostupnost cjepiva te jasna komunikacija o njegovoj učinkovitosti i sigurnosti“.

Obraćanje predsjednika Andreja Plenkovića donosimo u cijelosti:

„Obraćam vam se iz svog doma“

Gospodine predsjedniče, cijenjeni uzvanici,

ovo posebno zasjedanje Opće skupštine održava se u ključnom trenutku naše borbe protiv pandemije koronavirusa.

Obraćam vam se iz svog doma jer sam u ponedjeljak dobio pozitivan nalaz testa na COVID-19.

Vlada u potpunosti funkcionira - Predsjednik Plenković osjeća se dobro & upravlja svim procesima

Aktivni doprinos RH globalnom odgovoru

Izazov s kojim se svi suočavamo pokazuje važnost globalne solidarnosti i multilateralizma. Stoga, vjerujemo da je izuzetno važno očuvati središnju ulogu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini.

Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije te smo zadovoljni što smo imali aktivnu ulogu sukoordinatora Rezolucije „Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na bolest koronavirusa (COVID-19)“.

Pridonijeli smo, također, s ukupno milijun eura, za „UN COVID-19 Response and Recovery Multi-Partner Trust Fund“ i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Zahvala zdravstvenim djelatnicima & istraživačkim timovima

Gotovo cijeli svijet se još uvijek bori s pandemijom te izražavamo zahvalnost liječnicima, medicinskim tehničarima i ostalom bolničkom osoblju na njihovom predanom radu. Hrvatska u tome nije iznimka.

Trenutna stopa zaraze stvara dodatni pritisak na zdravstvene sustave u cijeloj Europi i sjevernoj polutci, koji ulaze u razdoblje zime.

Pozitivno je što nekoliko cjepiva čeka odobrenje i upotrebu, i to nam daje razlog za optimizam. Istraživački timovi i znanstvenici zavrijedili su osobite riječi hvale za svoj neumoran rad i kreativnost.

Pravedna & pravodobna dostupnost

Naš sljedeći izazov bit će kako na globalnoj razini osigurati pravednu i pravodobnu dostupnost cjepiva.

Dodatni prioritet je osigurati koordiniranu i jasnu komunikaciju o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te tako spriječiti širenje lažnih informacija.

Do kraja godine očekujemo prvih 125.000 doza cjepiva koje će biti - besplatno!

One Health Approach

Gospodine predsjedniče,

naš odgovor na ovu bolest trebao bi uključivati i pomoć ljudima, zaštitu njihovog zdravlja i ekonomskog blagostanja, uz istodobnu zaštitu našeg planeta.

Stoga podržavamo One Health Approach, kao „novi standard“ za prevladavanje ove i sprječavanje budućih pandemija.

U našim nacionalnim i zajedničkim nastojanjima da, gradeći novi, izgradimo i bolji sustav, paradigma djelovanja i dalje ostaje Program Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. i Pariški sporazum.

Duga tradicija hrvatskoga javnog zdravstva

Gospodine predsjedniče, 

na kraju bih spomenuo hrvatskog profesora Andriju Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije.

Profesor Štampar predstavio je ideju prema kojoj se „pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unaprjeđenju treba baviti kako se nikog ne bi izostavilo“.

Nadovezujući se na njegov rad, Hrvatska je uspostavila dugu tradiciju opće zdravstvene zaštite i javnog zdravstva.

Spašavanje ljudskih života & ekonomski oporavak

Na temelju toga, posebnu pozornost smo posvetili ne samo mjerama za spašavanje ljudskih života, već i ekonomskom oporavku.

https://www.hdz.hr/article/2174/novi-paket-pomoci-od-vise-od-2-milijarde-kuna-za-ocuvanje-radnih-mjesta-pokrivanje-fiksnih-troskova-covid-kredite-

Kako bismo informirali naše građane, pokrenuli smo i posebnu web stranicu sa svim relevantnim informacijama i poveznicama.

Također smo pokrenuli digitalnu platformu koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi savjetovala ljude o simptomima, kao i aplikaciju „Stop COVID-19“, u potpunosti usklađenu s EU propisima koji se tiču zaštite privatnosti.

Nastavit ćemo zajedničku borbu protiv COVID-19.

Hvala vam.

A A A