Vijesti
18. 12. 2020.

Hrvatski sabor podržao proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa & zabranio petarde!

Na kraju izvanrednoga zasjedanja, zastupnici su s 129 glasova ZA i 1 suzdržanim prihvatili Odluku Vlade RH o proglašenju IGP-a. Oporba je iskazala više zrelosti i odgovornosti nego inače. Nažalost, opet je trećina njihovih zastupnika "markirala", nije pristupila glasovanju. Svejedno, u povijesti će ostati upisano da su ova Vlada i ovaj saborski saziv, a ne neki drugi, proglasili IGP. Jandroković: „Bez obzira na sve prijepore i incidentne situacije, čini mi se da je ova jesen ipak bila pomak u odnosu na prošle godine“.

Hrvatski sabor je danas usvojio, na prijedlog naše Vlade, i izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. U najkraćem: od početka 2021. u Hrvatskoj je zabranjena prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi. Odluka je donijeta jednoglasno - sa 127 glasova ZA!

Radili više od drugih parlamenata

Na konferenciji za medije na kraju 3-dnevnog izvanrednog zasjedanja, nakon kojeg je uslijedila saborska zimska stanka, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je da je od 22. srpnja, kada je konstituiran novi saziv, Sabor donio niz važnih odluka:

Gordan Grlić Radman pozvao zastupnike da podrže proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru

- Među njima i Zakon o obnovi Zagreba od potresa, Državni proračun za 2021. godinu, rebalans ovogodišnjeg proračuna, 5. krug porezne reforme, Isključivi gospodarski pojas.... Sabor je izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a raspravio čak pet oporbenih inicijativa.

Tresla se brda, rodila se - oporba! Neslavno su prošle još 3 njene „inicijative“

Održano je pet sjednica, tri redovne i dvije izvanredne, imali smo 55 radnih dana i 366 radnih sati, što je više nego i 2015. i 2016. i 2017. i 2018. i 2019. - nastavio je Jandroković:

- U usporedbi sa Slovačkom, Češkom, Austrijom, Slovenijom… Sabor je radio više nego parlamenti drugih zemalja. Obavio je svoju zadaću kao predstavničko tijelo.

Odgovornost za operativne odluke leži na Vladi i Stožeru

Na pitanje o zahtjevu oporbe da Sabor dvotrećinskom većinom donosi epidemiološke mjere, odgovorio je da aktualna situacija zahtijeva žurno reagiranje:

- Odgovornost za provođenje politika leži na Vladi i Stožeru. Sabor nadgleda rad izvršne vlasti i donosi zakone, ali operativne odluke moraju donositi tijela koja mogu reagirati i brzo i efikasno, bez beskonačnih rasprava kojima su pojedini zastupnici skloni.

Oporba je opet „briljirala“ destruktivnošću, plitkim podvalama, „stručnošću“ & agresijom - kao najboljim pokazateljem bezidejnosti i nemoći!

56-ero zastupnika u (samo)izolaciji

Također na novinarski upit, rekao je da nije razmišljao o tome da Sabor ne ide na zimsku stanku budući da će u nadolazećem razdoblju biti smanjena mogućnost kretanja, ali i zbog činjenice da je znatan broj zastupnika obolio od covida-19.

- Bolesno je bilo ili je to trenutačno 30-ero zastupnika, a u izolaciji ih je završilo dodatnih 26. Dakle, ukupno 56. Zahvaljujem saborskim službenicima koji su omogućili zastupnicima da se putem video-veze uključe u rad.

Bez obzira na sve prijepore i neke incidentne situacije, čini mi se da je ova jesen, što se tiče rada Sabora, bila pomak u odnosu na protekle godine - zaključio je Gordan Jandroković.

BERNARDIĆ - ČISTI ZICER!

Naši zastupnici svako jutro stišću palčeve u nadi da će Davor Bernardić nastupiti u Hrvatskom saboru, jednako kao što smo u kampanji za parlamentarne izbore priželjkivali da sudjeluje u što više TV sučeljavanja. Čisti zicer! Jučer smo i dočekali taj dan u tjednu kada mu Peđa Grbin dopušta da progovori na Markovu trgu. Pa je bivši šef SDP-a, po svojoj staroj navici, prošao kao bos po trnju. Da ga parafraziramo: Tuga i jad - jao SDP-u!

Donosimo blitz reakcije troje naših zastupnika.

Josip Borić: Nevjerojatno je s kolikom lakoćom g. Bernardić laže, frizira podatke. Očito je vrijeme koje je proveo u Gardalandu i na Sljemenu na njega loše  djelovalo.

Rade Šimičević: Žao mi je što bivši predsjednik SDP-a ni danas ne može zatomiti svoje frustracije zbog debakla koji je doživio na parlamentarnim izborima.

Marija Jelkovac: G. Bernardić toliko se već kompromitirao da mu narod ništa ne vjeruje, a ne vjeruju mu ni kolege u stranci. Da mu vjeruju, ne bi izgubio na svim izborima.

A A A