Vijesti
27. 12. 2020.

Diljem Hrvatske započelo cijepljenje protiv COVID-a: „Uvjereni smo da će se cijepiti golema većina naših građana“

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a prisustvovao je cijepljenjima u Domu za starije i nemoćne osobe Trešnjevka te u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu: Doista smo sretni što je došao ovaj trenutak jer je cjepivo prilika da se svi zajedno vratimo u normalan život. Prvih 9.750 doza namijenjeno je našim najugroženijim i najizloženijim sugrađanima. Hvala još jednom našim zdravstvenim djelatnicima koji daju sve od sebe kako bi se spasio svaki ljudski život!

Čestitam gospođi Branki Aničić koja je prva u Hrvatskoj primila cjepivo! Doista sam sretan što je napokon počelo cijepljenje! Prve doze Pfizerova cjepiva, koje je od danas u primjeni u svim članicama Europske Unije, namijenjene su našim najugroženijim i najizloženijim sugrađanima, a bit će ravnomjerno raspoređene po svim županija - istaknuo je Andrej Plenković u Domu za starije i nemoćne osobe na zagrebačkoj Trešnjevci:

- Kako nove doze budu pristizale, cijepit će se sve veći broj naših građana, posebno jer očekujemo da Europska agencija za lijekove već 6. siječnja odobri i cjepivo Moderne. Ovo je prilika da se, postupno, svi zajedno vratimo u normalan život.

Bit će vremena za državni vrh

Upitan zašto se prvo nije cijepio netko iz državnog vrha, ponovio je da je donesena odluka da prve doze trebaju dobiti oni kojima je cjepivo najpotrebnije - stariji i nemoćni sugrađani te djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi:

- Bit će vremena da se svi cijepimo, uvjeren sam da će to učiniti golema većina hrvatskih građana. 

Božićna misa u Zagrebačkoj katedrali: Nadamo se da ćemo uz cjepivo premostiti izazove s kojima se suočavamo

Poruka zdravog razuma

Podsjetio je da je upravo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije pokrenuta „koalicija za pronalazak cjepiva“, u što je znanstvena zajednica uložila puno truda, novca, energije i znanja:

- Siguran sam da će naši stručnjaci, liječnici, znanstvenici pridonijeti javnoj raspravi i poslati poruku zdravog razuma. S vremenom će još više rasti svijest o važnosti cijepljenja.

Većina građana će se cijepiti - čime ćemo stvoriti pravi imunološki štit protiv koronavirusa!

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika

Nakon što se, kao prva osoba u Hrvatskoj, cijepila štićenica trešnjevačkog doma za starije osobe Branka Aničić, predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je i Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u kojoj je započelo cijepljenje zdravstvenih djelatnika.

Prva se cijepila specijalizantica infektologije dr. Nikolina Bogdanić koja je, na pitanje je li dvojila hoće li se cijepiti ili ne, odgovorila da nije imala dilema:

- Svako cijepljenje je veliki korak u suzbijanju ove ružne pandemije. Sretna sam što je cjepivo tako brzo došlo u Hrvatsku.

Hvala još jednom našim zdravstvenim djelatnicima koji daju sve od sebe kako bi se spasio svaki ljudski život! - poručio je pak Andrej Plenković.

Ministar zdravstva VILI BEROŠ: Početak cijepljenja - početak kraja epidemije

U Kliničkoj bolnici Dubrava, koja je pretvorena u covid bolnicu u kojoj se liječi najveći broj zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, prvo su cjepivo primile liječnica Vlasta Merz i medicinska sestra Silvija Iveković koje rade u intenzivističkom centru.

- Ovo su uistinu povijesni trenuci. Početak cijepljenja ujedno je i početak, vjerujem, kraja epidemije. Sada imamo novo, moćno oružje u borbi protiv COVID-a. Ali, i dalje se moramo pridržavati svih zaštitnih mjera, pred nama je još nekoliko hladnih zimskih mjeseci - istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš: Odužit ćemo se KB Dubrava za besprijekoran rad, cjepivo donosi spas

A A A