Vijesti
30. 1. 2021.

Oporba je bezobrazno okrenula leđa Sisku & Banovini!

Andrej Plenković iz Petrinje: Žao mi je što zbog rušenja kvoruma nismo mogli donijeti Zakon o obnovi, kojim smo željeli pomoći unesrećenim sugrađanima. Oporba je pokazala nevjerojatnu destruktivnost. Nadam se da ćemo ga ipak donijeti - ako se udostoje ukazati u Saboru. Pitajte Grbina, Škoru, Petrova misle li pomoći Banovini. Dotad, nastavljamo s radom na terenu, danas je započela 2. faza sanacije - uklanjanje trajno oštećenih građevina. U ponedjeljak imamo sastanak o dovršetku autoceste od Lekenika do Siska. Poduzet ćemo sve za revitalizaciju i bolje prometno povezivanje SMŽ-a.

Obilazeći Petrinju nakon sastanka Stožera za otklanjanje posljedica potresa, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da se nastavlja sa sanacijom i normalizacijom života na pogođenim područjima:

- Ovdje sam kako bismo još jednom dali podršku i zahvalili svima koji su angažirani na terenu. Žao mi je što zbog rušenja kvoruma Hrvatski sabor jučer nije mogao donijeti izmjene Zakona o obnovi, kojima smo željeli pomoći unesrećenim sugrađanima. Oporba je Banovini i Sisku bezobrazno okrenula leđa. Pokazali su nevjerojatnu destruktivnost i veliku političku nekulturu.

Nekulturno, neodgovorno & besramno

Takav presedan - istaknuo je - HDZ nikada ne bi napravio:

- Oporba je jučer propustila poslati poruku podrške ljudima na Banovini i u Sisku. Širenjem primjene Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku županiju procedure bi bile jednostavnije i brže te bi olakšale državi pokretanje mehanizama za obnovu. A nemoralno je i srušiti kvorum ako znaju da je jedan zastupnik u bolnici.

Oporba je povukla potez bez presedana - Zbog Banovine i Siska trebali bi se danima crvenjeti!

Oporba spriječila sve dobro što je mogla

Jučerašnji dan - nastavio je Andrej Plenković - trebao je biti upamćen po četiri lijepe vijesti, po četiri važna događaja:

- 1. Donošenje Zakona o obnovi. 2. Izglasavanje Isključivog gospodarskog pojasa u korist hrvatskih ribara. 3. Usvajanje Nacionalne razvojne strategije Hrvatske. 4. Otvorenje LNG terminala na Krku, kojim jačamo energetsku neovisnost i geopolitički položaj Lijepe Naše. No „zahvaljujući“ udruženoj oporbi, od svega toga dobrog jedino smo pustili u rad LNG. Nije da sam o njoj imao visoko mišljenje, ali nisam vjerovao da se može spustiti toliko nisko.

Ne možemo shvatiti da je oporba odbila glasovati o Zakonu o obnovi & pomoći nastradaloj Banovini, Sisku & svim unesrećenim građanima

SDP protiv (i) LNG-a na Krku

Da u oporbe nema fer playa, pristojnosti, ni kulture, da joj je razina ispod svih kriterija javnog angažmana, Plenković je potkrijepio i primjerom LNG-a na Krku, na čije se puštanje u rad nisu udostojali doći SDP-ovi lokalni i županijski čelnici:

- Ipak, nadam se da ćemo Zakon o obnovi donijeti već idućeg tjedna - bude li se oporba udostojala pojaviti u Hrvatskom saboru. Teret odgovornosti je na oporbi. Pokucajte na vrata oporbenih zastupnika i pitajte ih: „Gospodine Grbin, Petrov, Škoro, mislite li pomoći Banovini?”.

Pušten u rad LNG terminal - strateški projekt koji jača energetsku neovisnost & geopolitički položaj Lijepe Naše!

Financiranje dovršetka autoceste

Dotad - naglasio je - mi nastavljamo s radom na terenu, jako je važno da se danas započelo s uklanjanjem neuporabljivih objekata:

- U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljene su štete na 33.834 objekata, a pregledano ih je 22.255. Instalirano je 1.025 mobilnih stambenih jedinica, a na struju je spojen 1.061 objekt. Crveni križ pak započinje s podjelom novčane pomoći stradalom stanovništvu, prikupljeno je gotovo 46 milijuna kn. Mogu najaviti da će se u ponedjeljak održati sastanak o financiranju dovršetka autoceste od Lekenika do Siska.

Poduzet ćemo sve za revitalizaciju i bolje prometno povezivanje ovog kraja Lijepe Naše - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A