Vijesti
16. 2. 2021.

IZ SDŽ-a (2): Započela rekonstrukcija obale u splitskoj gradskoj luci - prva u zadnjih 150 godina!

Andrej Plenković: Projekt od 42 milijuna kuna omogućit će ugodnije i sigurnije odvijanje prometa, bolji privez katamarana, proširenje putničkog koridora te bržu protočnost putnika i samih Splićana. Financira se EU i državnim sredstvima, a dovršit ćemo ga kroz 11 mjeseci. Split kao turističko središte, kao grad kulture i povijesne baštine, zaslužuje da mu Istočna obala bude na ponos! I ovo je još jedan primjer koliko je korisno EU članstvo. No to je samo dio šire politike naše Vlade, simboličkog naziva „renesansa hrvatske obale“, u koju je dosad uloženo 1.3 milijarde kuna.

Nakon Kokorića u Vrgoračkoj krajini, predsjednik Vlade RH i HDZ-a nastavio je svoj obilazak Splitsko-dalmatinske županije posjetom Makarskoj i Splitu.

Spajanje Pelješkog mosta s kopnom, pomoć Kokorićima, Studentski dom u Dubrovniku, 'sigurna kuća' - oporba nam neće oduzeti fokus s onog što je bitno!

U Makarskoj je Andrej Plenković gradonačelniku Juri Brkanu uručio ugovor o darovanju državne nekretnine - radi se o 23.000 četvornih metara gradske plaže! - s ciljem boljeg uređenja Grada Podno Biokova i dodatnog razvoja njegove infrastrukture, osobito u pogledu turizma.

Prva dogradnja još od Austro-Ugarske!

Potom je u Splitu otvorio radove na rekonstrukciji i proširenju (prema moru) Obale kneza Domagoja I. i II. u splitskoj gradskoj luci - na dijelu obale koji se nije dograđivao zadnjih 150 godina, još od Austro-Ugarske!

Ovaj projekt vrijedan 42 milijuna kuna omogućit će ugodnije i sigurnije odvijanje prometa, bolji privez katamarana, proširenje putničkog koridora te bržu protočnost putnika i samih Splićana. Financira se sredstvima Europske unije i Državnog proračuna RH, a dovršit će se, vjerujem, kroz 11 mjeseci - najavio je predsjednik Plenković:

- Split kao turističko središte, kao grad kulture, povijesne baštine i gospodarstva, zaslužuje da mu Istočna obala bude na ponos! Nakon Pelješkog mosta i Studentskog doma u Dubrovniku koje sam jučer obišao, ovaj je projekt još jedan primjer koliko je Hrvatskoj korisno članstvo u Europskoj uniji.

Renesansa hrvatske obale

Čestitajući ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću, gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu na otvaranju radova na rekonstrukciji u splitskoj luci, naglasio je da je ovaj projekt dio šire politike naše Vlade, simboličkog naziva „renesansa hrvatske obale“, u koju je do sada uloženo 1.3 milijarde kuna:

- Na taj smo, investicijama u lučku i obalnu infrastrukturu, pokrenuli brojne razvojne projekte diljem Jadrana. I to je dokaz jadranske, mediteranske orijentacije Hrvatske i naše Vlade.

MIHANOVIĆ: Želimo da gradska luka ostane luka života

Ravnatelj Lučke uprave Mihanović zahvalio je Vladi jer je prepoznala potrebe Splita i podržala važni projekt rekonstrukcije Istočna obale:

- No to je tek početak revitalizacije ovog dijela Splita: nakon obnove obale, slijedi rješavanje prometnih gužvi. Želimo da gradska luka ostane luka života. Ne samo za Splićane, nego i naše otočane.

Doc. dr. sc. Vice Mihanović - naš kandidat za gradonačelnika Splita!

Kako će izgledati splitska Istočna obala, možete vidjeti na dvjema priloženim računalnim simulacijama.

A A A