Vijesti
18. 3. 2021.

I radi očuvanja zdravlja i radi uspjeha nadolazeće turističke sezone potrebni su povećani oprez i osobna odgovornost!

(VIDEO) Andrej Plenković na 49. sjednici Vlade RH: Zadnja dva dana imali smo dnevno više od tisuću novih slučajeva zaraze, prvi put u dva mjeseca. Povrh toga, epidemiološka je situacija teža u svim susjednim državama, a sve više zemalja opet ide u zatvaranje. Te činjenice nas pozivaju na povećani oprez i na nužnost pridržavanja mjera. No moram naglasiti da se o mogućnosti vraćanja propusnica za Uskrs, kako neki spekuliraju, uopće nije razgovaralo.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na aktualne teme u proteklom tjednu.

Niz zemalja ponovno se „zatvara“

Govoreći o epidemiološkoj situaciju u Hrvatskoj, izvijestio je da smo na sedmom mjestu u Europskoj uniji po incidenciji, a na jedanaestom po stopi smrtnosti na milijun stanovnika.

Upozorio je da se već četvrti tjedan zaredom povećava broj novozaraženih i hospitaliziranih osoba, a, nažalost, i stopa smrtnosti:

- Zadnja dva dana imali smo dnevno više od tisuću novih slučajeva zaraze, prvi put u dva mjeseca. Istodobno, cjepivo je dosad primilo oko 293.000 ljudi, odnosno 8.7 posto odrasle populacije. Kašnjenja u isporukama cjepiva otežavaju borbu protiv Covida-19. Ujedno, epidemiološka situacija u susjednim zemljama sve je složenija, a niz zemalja ide u ponovna zatvaranja.

Hrvatski model - bez policijskog sata i lockdowna

Andrej Plenković još je jednom apelirao na osobnu odgovornost svih građana te na pridržavanje mjera zaštite:

- Važno je ponovno pozvati sve naše sugrađane na povećani oprez jer jedino uz očuvanje zdravlja možemo spriječiti negativne posljedice na gospodarske aktivnosti, a naravno i na turističku sezonu.

„Safe Stay in Croatia“, ohrabrujući broj rezervacija za Uskrs, produljenje sezone, cijepljenje turističkih djelatnika & pomoć poduzetnicima u turizmu!

Podsjetio je da je na hrvatski model borbe protiv virusa: nije bilo policijskog sata i lockdowna, nije bilo zatvaranja neesencijalnih trgovina i javnih ustanova, kao ni kazališta, kina, muzeja i škola, ali s radnim mjestima i preporukama u javnom prometu, a prije nekoliko tjedana otvorene su i terase ugostiteljskih objekata:

- Kako bismo mogli živjeti što sličnije onome prije Covida i bili uspješni u toj strategiji, ključni faktor je osobna odgovornost. Pozivam ponovno na pridržavanje jednostavnih epidemioloških mjera, na održavanje distance, nošenje maski, prozračivanje prostorija te izbjegavanje većih okupljanja. No moram naglasiti da se o mogućnosti vraćanja propusnica za Uskrs, kako neki spekuliraju, uopće nije razgovaralo.

Korektivni mehanizam distribucije cjepiva

Govoreći o zajedničkoj aktivnosti s drugim članicama EU-a vezanoj za korektivni mehanizam za distribuciju cjepiva, ponovio je da diskrepancije dolaze iz razloga što sve zemlje nisu naručivale jednak broj doza cjepiva od različitih farmaceutskih kompanija:

Dogovor šestorice europskih premijera o stvaranju korektivnog mehanizma distribucije cjepiva

- Stoga sam i ja osobno razgovarao i s predsjednicom Europske komisije i s predsjednikom Europskog vijeća te s nizom sugovornika da se pronađe jedan mehanizam koji bi izbalansirao trenutne nejednakosti koje postoje u distribuciji.

Otvorenje češke škole i vrtića u Daruvaru

Od ostalih tema izdvojio je posjet češkog ministra vanjskih poslova Tomáša Petričeka s kojim se sastao u Daruvaru prilikom otvaranja novih dijelova češke i škole i vrtića u tom gradu:

Iz Daruvara: Izgradnja Veteranskog centra & otvorenje novih dijelova i Češke osnovne škole i Češkog dječjeg vrtića

- Sjajan projekt uz zajedničko financiranje koji je još jedna potvrda politika naše Vlade o uključivosti, integraciji i poštovanju manjina koje žive u Hrvatskoj - poručio je predsjednik Plenković.

Istodobno, naglasio je da naša Vlada iskazuje stalnu potporu Hrvatima koji žive ili kao manjine izvan Hrvatske ili kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini.

Plenković obećao nastavak potpore Hrvatske BiH, cilj stabilnost i jednakopravost tri naroda

A A A