Vijesti
20. 3. 2021.

Milanović krši zakone, a Jandroković je samo zatražio da sve bude u skladu s njima. I to je dobra praksa!

Dražen Bošnjaković: Predsjednik Hrvatskog sabora nije ništa napravio na svoju ruku - predsjednik RH mora dopuniti svoj prijedlog zakonski predviđenim aktima. Zastupnici su sa 77 glasova ZA dali za pravo Jandrokoviću i potpuno su besmislene „teorije“ da je to trebalo biti izglasovano dvotrećinskom većinom. Ne mogu se načuditi ni neistinama Peđe Grbina, poput one da se „ruši parlamentarna demokracija“? Bilo bi dobro da se strasti smire jer istinskog spora tu niti ne može biti. Jednostavno, gđa Zlata Đurđević nije kandidatkinja.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković poručio je na konferenciji za medije da predsjednik Hrvatskog sabora NIJE povrijedio Poslovnik, ocijenivši da je tu riječ o dobroj praksi.

Jandroković u pravu - Grbin se ponovno osramotio!

Neistine iz redova oporbe

Ističe i da nisu točne tvrdnje nekih oporbenih klubova da će se time uvesti „loša praksa da predsjednik Sabora ocjenjuje ustavnost i zakonitost“ pojedinih prijedloga:

- Jandroković nije taj prijedlog odbacio, već je samo zatražio da se dopuni zakonski predviđenim aktima u skladu s Poslovnikom, a predlagatelj to treba učiniti u roku od 15 dana. Predsjednik Sabora nije ništa napravio na svoju ruku, već je sam zatražio da Milanovićev prijedlog bude u skladu sa zakonom. I to je dobra praksa.

Milanovićev „odvjetnik“ Peđa Grbin ponovno pao na ispitu iz prava!

Osvrnuo se i na tvrdnje predsjednika SDP-a Peđe Grbina da se time „ruši parlamentarna demokracija“:

- On je posljednji od kojeg bih to očekivao.

Milanović krši zakon

Odbacio je Milanovićevu tvrdnju da se radi o pokušaju zaustavljanja promjena u pravosuđu:

- Ako je netko radio promjene u pravosuđu, onda je to Vlada premijera Andreja Plenkovića. Sama promjena na čelu Vrhovnog suda ne znači reformu. To je kriva pretpostavka i apsolutno ne stoji.  

„Reformator“ Milanović & „zaboravni“ SDP svjesno krše zakon pri izboru predsjednika Vrhovnog suda!

Na pitanje novinara krši li Milanović Ustav, Bošnjaković je odgovorio da po njegovom mišljenju krši zakon, jer nije poštovao institut javnog poziva niti se izjasnio o prijavljenim kandidatima.

Milanovićevo revolucionarno pravo - svjesno krši zakone i Ustav, a difamira i kleveće sve svoje neistomišljenike!

Bilo bi dobro da se strasti smire

Dodao je i da spor o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda nema puno smisla te da je predsjednik RH trebao pokrenuti ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima, što su sada učinili neki drugi:

- Iako su u velikoj manjini, čude me mišljenja nekih pravnih stručnjaka koji tvrde da Predsjednik RH izravno primjenjuje Ustav. Zlata Đurđević? Ne doživljavam je kao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda - nije se javila na natječaj niti dostavila program rada. Bilo bi dobro da se strasti smire, jer ima još dovoljno vremena do 15. srpnja do kada aktualnom predsjedniku VS-a traje mandat.

Ponašanje pojedinih sudaca - nedopustivo

Bošnjaković je komentirao i najnovija zbivanja vezana za stanje u sudstvu:

- Suci su izabrani u neovisnoj proceduri i DSV je donio odluku o njihovim imenovanjima. Ponašanje pojedinih sudaca najoštrije osuđujemo. Želimo da se pokrenu mehanizmi kako bi ih se procesuiralo te da se nakon provedenih postupaka, ako bude trebalo, donesu i najteže odluke. To baca ljagu na povjerenje u pravosuđe, no postoje mehanizmi da se to procesuira i sankcionira. Sudaca je u Hrvatskoj oko 1.700, a savjetnika više od 600, i golema većina njih radi odgovorno i savjesno svoj posao, a kukolj u žitu koji narušava taj ugled treba procesuirati kroz stegovne postupke unutar DSV-a.

Nedopustivo je nalaženje sudaca sa osobama u kaznenom postupku, poručio je dodavši da je to prilika da se pravosuđe obračuna s takvim pojavnostima.

A A A