Vijesti
21. 3. 2021.

HRejting: Uvjerljiva, premoćna prednost ispred SDP-a!

I prema istraživanju u Dnevniku HTV-a HDZ je 27.3% podrške hrvatskih građana u kontinuiranom, čvrstom, stabilnom, sigurnom vodstvu pred SDP-om (18.8%), kojem Peđa Grbin nije donio ništa ili vrlo malo. Da smo daleko najjači u Slavoniji, Dalmaciji i središnjoj Hrvatskoj, to i nije neka vijest. Zanimljivo je, međutim, da je HDZ s 18.7% prvi i u Zagrebu i okolici, gdje su dosadašnje „ankete“ davale izrazitu prednost profesionalnim prosvjednicima iz Možemo.

Prema anketi provedenoj od 15. do 17. ožujka na uzorku od 1.400 ispitanika, redoslijed na samom vrhu tablice bi i dalje bio isti kao i na parlamentarnim izborima održanima u srpnju prošle godine.

HDZ je opet premoćno prvi s 27.3% potpore hrvatskih građana, a daleko je iza na 2. poziciji SDP s 18.8%.

Zazivanje odgode izbora govori o strahu & rasulu u redovima oporbe. Vidimo se 16. svibnja!

Dakle, Peđa Grbin i društvo imaju 8.5 postotna boda manje od nas.

Trio fantasticus

Promjena u redoslijedu od zadnjih izbora naovamo dogodila se od 3. do 5. mjesta. Sada je „Možemo!“ treća politička snaga s 8.7% potpore.

Iza su Domovinski pokret s 8.1% i jedini koji na nacionalnoj razini još prelazi prag - Most (7.5%).

Potop Dalije Orešković i Marijane Puljak

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica te da su predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu stranaka koje nikada ne bi vidjele Markov trg. Osim ako se ne pridruže građanima na danima otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

U skupini onih s tek nešto više od jedan posto biračke potpore su Centar (1.8%) lijevih populistica Dalije Orešković i Marijane Puljak, BM 365 - Stranka rada i solidarnosti (1.5), IDS (1.2) i Živi zid (1.1).

Glasni bez glasova

Ispod magične granice od jedan posto su HNS s 0.9%, Glas, Reformisti i HSU s po 0.8% te HSLS (0.6).

Veliki je još broj neodlučnih birača, trenutačno ih je 16.1%.

REDOSLIJED PO SKUPINAMA ŽUPANIJA

Uoči lokalnih izbora, HRejting je pokazao i kako bi stranke prošle po regijama.

I more je plavo!

Da Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija sačinjavaju jednu izbornu jedinicu, prag bi - kao na razini države - prešlo samo pet stranaka, ali u drukčijem redoslijedu: HDZ (34.7%), SDP (14.4), Most (12.7), Domovinski pokret (8.1) i Možemo (5.1).

Dalje - nema! Najbliži je prelasku praga Centar s 3.4%. Neodlučnih je birača 15.3%.

HDZ 2. na sjevernom Jadranu

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te primorsko-otočkom dijelu one Ličko-senjske prvi je izbor SDP - 26.2%. Slijede HDZ (15.4%), IDS (12.3), a 4. i 5. mjesto dijele potpuno izjednačeni Možemo i Most (9.2).

Izborni prag prelazi još samo Domovinski pokret sa 6.2% glasova. Na sjevernom Jadranu neodlučnih je birača 13.8%.

Slavonija u plavoj boji

U pet slavonskih županija, kao i u Dalmaciji, prevlast HDZ-a s 35.7%. Gotovo je dvostruko slabiji SDP (19.6%), a treći je Domovinski pokret (11.6). Prag prelazi još Most (5.4).

Od svih ostalih stranaka kakvu-takvu šansu ima samo Možemo s 4.5%. Neodlučni birači - točno 17%.

Središnja Hrvatska: duplo smo jači od SDP-a

U tri županije središnje Hrvatske (Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska) plus Lika najbolje stoji HDZ s 34.2%. Na 17.8% je SDP, a treći je s 8.2% Možemo.

Za 4. i 5. mjesto bore se Domovinski pokret i Most s po 5.5%. A prostora za borbu je na pretek, jer neodlučnih je birača 19.2%.

Sjever: mrtva trka između SDP-a i HDZ-a

U četiri najsjevernije županije (Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka) vodi SDP, ali u okviru statističke pogreške. Oni su na 27.7%, a HDZ na - 25.2.

Daleko iza njih, ali iznad praga, još su samo Domovinski pokret (6.7) i Možemo (5.2). Blizu su jedino Reformisti (4.2). Neodlučnih, opet mnogo - 16%.

HDZ 1. u Zagrebu i okolici

I došli smo do Zagreba i Zagrebačke županije, gdje je situacija dosta drukčija nego što su tvrdile dosadašnje „ankete“ - koje redovito precjenjuju prosvjedničku družinu Tomislava Tomaševića.

HDZ je prvi s 18.7 posto, a za 2. poziciju se bore SDP (15.5) i Možemo (14.4).

Otpadu nije mjesto u Zagrebu, među ljudima. Spriječit ćemo Tomaševićev pogubni naum!

https://www.hdz.hr/article/2424/otpadu-nije-mjesto-u-zagrebu-medu-ljudima-sprijecit-cemo-tomasevicev-pogubni-naum

Prag još prelaze Most (9.1), DP (8.0) i od njih poprilično udaljeni BM 365 (5.3). Neodlučni birači - 14.4%.

A A A