Vijesti
24. 3. 2021.

Non-paper o BiH, koji je pokrenula Hrvatska, dobro je prihvaćen među ministrima vanjskih poslova EU-a!

Prvi čovjek hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a predstavio je neslužbeni diplomatski dokument, „non-paper“ o Bosni i Hercegovini - koji je naišao na dobar prijem. U njemu, među ostalim, stoji da je BiH utemeljena na načelu jednakosti triju konstitutivnih naroda te kako bi se - radi napretka i jačanja stabilnosti u zemlji - morala provesti reforma izbornog zakonodavstva prije općih izbora 2022. godine.

Dokument je inicirala Hrvatska, a pridružilo joj se još pet zemalja - Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH kazao je da su svi ministri dobili „non-paper“ o BiH:

- Dobro je prihvaćen, svi su ga pohvalili.

Dodao je da je inicijativa pokrenuta prije nekoliko mjeseci te da je dokument usuglašavan sa zemljama koje su bile sklone podržati ga:

- O dokumentu sam razgovarao s nizom ministara, među inim i s francuskim i njemačkim šefovima diplomacije, koji ga također podržavaju.

Hrvatska - snažni zagovaratelj euroatlantskog puta BiH

Non-paper će biti podloga za raspravu o BiH, što će i biti jedna od tema na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a - u okviru rasprave o jugoistoku Europe:

- Želimo predstaviti BiH kao važno pitanje za Europsku uniju, koja bi trebala biti vidljivija na tom geopolitičkom prostoru.

Gordan Grlić Radman je istaknuo da je Hrvatska zemlja koja je najzainteresiraniji i najiskreniji zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.

U non-paperu se tako ističe da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a te da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a kako bi se to ostvarilo, potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija. Kako bi ispunila političke kriterije, BiH mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava.

Načelo jednakosti triju konstitutivnih naroda

U non-paperu stoji da je BiH utemeljena na načelu jednakosti triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana bez obzira u kojem dijelu države žive.

„Fragmentirani politički krajolik, kao i ozračje nepovjerenja između političkih predstavnika u BiH, često uzrokuju funkcionalnu blokadu institucija i nazadovanje u ključnim reformama. Samo uz čvrsto sidrenje za europske vrijednosti i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana država može ojačati svoju stabilnost i napredovati. Kako bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona, trebaju biti usvojene bez daljnjih odgoda prije općih izbora 2022. godine“ - navodi se u dokumentu.

Plenković je pitanje neravnopravnog položaja Hrvata u BiH stavio u fokus na najvišoj međunarodnoj sceni!

Izmjena izbornog zakona!

Dodaje se i da novi izborni zakon u BiH treba biti u skladu s europskim standardima i s preporukama OESS-a i Venecijanske komisije, kako bi se izbjegle bilo kakve manipulacije u izbornom procesu.

Potpora izmjeni Izbornog zakona u BiH kako bi Hrvati mogli birati svoje legitimne političke predstavnike

„Želimo da BiH napravi odlučujući i održivi korak prema političkoj stabilnosti, funkcionalnom tržišnom gospodarstvu i blagostanju svih njezinih građana. Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države od najveće je važnosti ne samo za njene susjede, nego i za regiju, EU i cijelu Europu.

Slovenija? Odnosi su na uzlaznoj putanji. BiH? Želimo pomoći njenom EU putu & osigurati legitimnu zastupljenost hrvatskog naroda

Zaustavljanje ilegalnih migracija

Također se ističe da BiH treba provesti ekonomske reforme te raditi na učinkovitoj politici o migracijama.

U tom smislu, navodi se u „non-paperu“, za uspješno zaustavljanje ilegalnih migracija potrebno je osigurati učinkovitu zaštitu granica, poboljšati postupke povratka i readmisije, razviti sustav registracije i nadzora te istodobno osigurati humanitarnu pomoć ranjivim osobama i tražiteljima azila.

A A A