Vijesti
12. 4. 2021.

Zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Katoličke Crkve i Banskih dvora

Na redovitome polugodišnjem sastanku Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije istaknuta je važnost kontinuiranog dijaloga o brojnim društvenim temama - od borbe protiv virusa, cijepljenja i pridržavanja protuepidemijskih mjera do sanacije oštećenja koja su u potresu pretrpjele crkve u povijesnoj cjelini Zagreba i ostalim pogođenim područjima. Članovi Vlade pritom su predstavili mogućnosti korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za provedbu mjera zaštite kulturne baštine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade RH, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održao je redoviti polugodišnji sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimirom Puljićem te članovima Stalnog vijeća HBK.

Vlada privržena Vatikanskim ugovorima - Biskupi ocijenili pozitivnim njene napore na stvaranju uvjeta za gospodarski napredak i društveni optimizam

Važnost kontinuiranog dijaloga

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve. Istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga o brojnim društvenim temama i nastavku rješavanja pitanja koja se tiču rada Mješovite komisije HBK i Vlade. Tome pridonose i redoviti sastanci dvaput godišnje predstavnika Vlade i Stalnog vijeća HBK.

Potvrđeni kvalitetni odnosi Vlade i Katoličke Crkve & Hrvatske i Svete Stolice

Razgovaralo se i o radu karitativnih ustanova Katoličke Crkve koje daju veliki doprinos u pružanju pomoći građanima u okviru socijalne skrbi.

Zaštita ugroženih kulturnih dobara

Predstavnici HBK izvijestili su o oštećenjima koja su nakon razornih potresa pretrpjele crkve smještene u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba, osobito Zagrebačka katedrala, te širem gradskom području, kao i na prostoru Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije. 

Predstavnici Vlade predstavili su dosad poduzete mjere zaštite na najugroženijim kulturnim dobrima, a osvrnuli su se i na daljnje korake u obnovi potresom stradalih područja te mogućnostima korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za provedbu mjera zaštite kulturne baštine.

Očuvanje zdravlja & suzbijanje širenja zaraze

Razgovaralo se i o epidemiološkoj situaciji te aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv koronavirusa, kao i provedbi cijepljenja te pridržavanju svih protuepidemijskih mjera, što je ključno za očuvanje zdravlja hrvatskih građana i suzbijanje širenja zaraze u okolnostima pandemije.

Apeliram na osobnu odgovornost svih građana, jer to je najsnažnije oružje u borbi protiv pandemije!

Nadbiskup Puljić, kardinal Bozanić, mons. Kutleša …

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup i potpredsjednik HBK kardinal Josip Bozanić te ostali članovi Stalnog Vijeća: predsjednik Komisije HBK za odnose s državom mons. Dražen Kutleša, mons. Đuro Hranić i mons. Zdenko Križić.

Nazočni su bili i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak i prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za znanost Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

… Božinović, Beroš, Obuljen-Koržinek, Tramišak

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

A A A