Vijesti
15. 4. 2021.

Non-paper došao u pravo vrijeme - Cilj je potaknuti aktere u BiH na reformu Ustava i Izbornog zakona!

Nacionalna potpredsjednica HDZ-a i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić u slobodnom je govoru na Markovu trgu istaknula da u EU-u nisu zabilježene kritike na neslužbeni diplomatski dokument koji je, kao inicijativu šest EU članica, predstavio MVEP Gordan Grlić Radman. „Ali, niz je politikantski motiviranih negativnih komentara bošnjačkih medija. Činjenica je da u bošnjačkim krugovima raste nervoza nakon objave non-papera“.

Non-paper se nadovezuje na najnoviju inicijativu šefa Delegacije EU-a u Sarajevu Johanna Sattlera i američkog veleposlanika Erica Nelsona, s ciljem da se još jednom potakne političke aktere u BiH na kompromis o reformi Ustava i Izbornog zakona te potom niza reformskih poteza na tragu 14 prioriteta koje je za BiH krajem 2019. utvrdila EU. Dokument je došao u pravo vrijeme - istaknula je Zdravka Bušić.

Non-paper o BiH, koji je pokrenula Hrvatska, dobro je prihvaćen među ministrima vanjskih poslova EU-a!

Veći angažman EU-a u BiH

Dodala je da su jedino bošnjački mediji negativno komentirali dokument:

- Sarajevski mediji uglavnom su prenijeli da se, tobože, radi o potezu punom paternalizma i prikrivenog imperijalizma, koji pokazuje neiskrenu dobronamjernost službenog Zagreba. Oštro su napali i Sattlera nakon što je tu inicijativu šest članica EU, na čelu s Hrvatskom, javno ocijenio kao pozitivnu i kao najavu većeg angažmana EU u jugoistočnoj Europi.

Naša politika neće se promijeniti ni milimetra. A to su puna ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH!

A A A