Vijesti
17. 5. 2021.

Nakon krize bez presedana, iz uspješne faze očuvanja radnih mjesta ulazimo u fazu kreiranja radnih mjesta

Andrej Plenković na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća: U prošlih 15 mjeseci Hrvatska je, uz nezamjenjivu ulogu države, očuvala radna mjesta. Za plaće 680.000 radnika zaposlenih kod 120.000 poduzetnika izdvojili smo 10.5 milijardi kuna, što je omogućilo da premostimo COVID krizu i da broj osiguranika danas bude i veći nego prije pandemije. Njenim jenjavanjem, padom broja zaraženih i ubrzanim procjepljivanjem, postupno ćemo se vraćati u uobičajeni mod gospodarskih i društvenih aktivnosti, što će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljalo se o izmjeni Zakona o trgovini radi reguliranja rada nedjeljom, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU smjernicama za regionalne potpore.

Tri važne teme za društvo, gospodarstvo i radnike

U izjavi za medije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a ocijenio je sjednicu sadržajnom, kazavši da su raspravljene tri teme važne za hrvatsko društvo, gospodarstvo i radnike. Izvijestio je da je, zajedno s ministrom Josipom Aladrovićem, socijalnim partnerima predstavio zaključke nedavnog Socijalnog summita EU u Portu i napore Hrvatske u krizi bez presedana:

- Hrvatska je u proteklih 15 mjeseci pravodobnim, snažnim i čvrstim angažmanom, uz nezaobilaznu i nezamjenjivu ulogu države, očuvala radna mjesta. Za plaće 680.000 radnika zaposlenih kod 120.000 poduzetnika izdvojili smo 10.5 milijardi kuna 10.5 milijardi kuna, što je omogućilo da premostimo COVID krizu i da broj osiguranika danas bude veći nego što je bio lani, a čak i veći nego 2019. godine.

Iz Portugala: Očuvali smo radna mjesta i snažno stali uz hrvatske radnike - broj osiguranika danas je veći nego prije krize!

Postupna normalizacija gospodarskih aktivnosti

U kontekstu jenjavanja pandemije i smanjenja broja zaraženih te ubrzane dinamike procjepljivanja građana - istaknuo je Andrej Plenković - postupno ćemo se sve više vraćati u uobičajeni mod gospodarskih i društvenih aktivnosti, što će omogućiti tranziciju iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja novih radnih mjesta:

- Na tom će nam tragu od ključne pomoći biti i Nacionalni plan oporavka i otpornosti, koji je u subotu dobio i formalnu potvrdu Europske komisije te sada slijedi dva mjeseca procesa konzultacija s EK službama da se cijeli dokument do kraja usuglasi kako bismo najesen dobili prvi avans. A potom kreće provedba projekata.

Ohrabrujuće prognoze gospodarskog rasta, nova radna mjesta, povrat poreza, pad broja zaraženih & gotovo milijun cijepljenih!

Što se tiče Akcijskog plana za provedbu Europskog stupa socijalnih prava, najavio je da će ga ministar Aladrović predstaviti te da Vlada želi kvalitetnu suradnju sa sindikatima i poslodavcima po tom pitanju.

Države Europske unije reagirale su jako dobro u zaštiti radnih mjesta & očuvanju zaposlenosti

Pravednija statistička podjela …  

Razgovaralo se i o smjernicama za regionalne potpore. Plenković je podsjetio da je Hrvatska u ranijoj fazi bila podijeljena na dvije NUTS regije - kontinentalnu i jadransku - a potpore gospodarstvu bile su za sve jednake, intenziteta od 25 posto:

- Ako ste bili investitor, na natječajima su vam bili isti uvjeti potpora bez obzira investirate li u „zagrebačkom prstenu“ ili ste se odlučili na ekonomsku aktivnost u, primjerice, Iloku. A takva podjela nije bila pravedna, stoga je prije više od dvije godine Vlada napravila novu statističku kartu RH, koja je danas podijeljena na jadransku (ostala je ista), panonsku (8 županija: pet slavonskih, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka, sjever Hrvatske (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka) i Grad Zagreb.

… veća korist za ulagače!

Pojasnio je da nova karta potpora, odnosno smjernice koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine, podrazumijeva sljedeći intenzitet potpora:

- U panonskoj Hrvatskoj potpore s 25 idu na 50%. Na sjeveru s 25 idu također na 50%. U jadranskoj Hrvatskoj s 25 na 40%, a u Gradu Zagrebu s 25 na 35%. Bit te podjele jest da su na dobitku sve statističke regije, a time i županije, i da će koristi za poslovne subjekte biti veće.

Dodao da će se intenzitet potpora dizati za 10 postotnih bodova kad je riječ i srednjim i malim poduzetnicima. Odnosno, ono što je za velike 50%, za srednje je 60, a za male 70.

Ravnoteža između poslovnog i obiteljskog života

Treća tema sjednice bio je Zakon o trgovini. Andrej Plenković pojasnio je temeljna načela zakonskih izmjena:

- Prvo, da Zakon o trgovini bude reguliran na način da se načelno zabrani rad nedjeljom, no da se omogući rad 16 nedjelja u godini. Time se vodi računa o RH kao turističkoj zemlji i gospodarstvu, a dijelom i o potrošačkim navikama, a s druge strane ostvaruje se u znatno većoj mjeri ravnoteža između poslovnog i privatnog, odnosno obiteljskog života.

Većina Hrvata želi neradnu nedjelju kako bi više bili sa svojim obiteljima. I mi ćemo je uvesti - ma koliko se protivili Milanović i SDP!

Ovo je potez u duhu naše tradicije i kulture, koji je dobar za nukleus društva, a to je hrvatska obitelj - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Bitno je da Zakon poštuje načelo razmjernosti, s obzirom na to kako su ranije završavale ovakve rasprave. Stoga Vlada želi intenzivan, temeljit dijalog kako bi dobila potporu za prijedlog koji je primjereniji nego su to bili oni u prošlosti. Nastavit ćemo s ovakvim sastancima između Vlade te sindikata i poslodavaca.

A A A