Vijesti
22. 5. 2021.

Uz slabljenje pandemije, ubrzano cijepljenje, „COVID putovnice“ i dobru turističku sezonu stvaramo preduvjete za gospodarski rast

Andrej Plenković: Snažno smo se zalagali za uvođenje covid-19 certifikata (zelenih digitalnih potvrda) jer će omogućiti slobodu kretanja i pomoći otvaranju ljetnog turizma u Europskoj uniji. Kao turistička destinacija, Hrvatska želi da se počnu što prije primjenjivati. U tom kontekstu, jako je dobro to što nas je Njemačka uklonila s popisa visokorizičnih zemalja. Nijemci su nam dragi i važni gosti. Na dobrom smo putu, stoga još jednom apeliram: Cijepite se što prije, cijepite se svi!

Pozdravljam dogovor koji su u trijalogu, nakon četiri kruga pregovora, postigli Europski parlament, Portugal kao predsjedatelj Vijećem EU-a i Europska komisija - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH te otkrio da je plan da se „COVID putovnice“ počnu primjenjivati najkasnije krajem lipnja:

- O tome ćemo razgovarati u utorak na Europskom vijeću u Bruxellesu. Svima je u interesu da se vrati sloboda kretanja, da se ljudima koji su preboljeli covid, cijepili se ili imaju negativni test, omogući putovanje u druge države EU-a. A nama je to kao turističkoj destinaciji još važnije.

Očekujemo puno bolju turističku sezonu nego prošle godine - Hrvatska je sigurna destinacija!

Istaknuo je da je RH u potpunosti spremna za obradu i primanje podataka iz covid-19 certifikata te da je u tehničkom smislu bila među prvim zemljama u kojima je testirana interoperabilnost našeg sustava s Europskom komisijom i drugim članicama EU-a.

Hrvatska nudi siguran boravak

Epidemija u Hrvatskoj postupno jenjava - nastavio je Andrej Plenković - brojke su ohrabrujuće, cijepljenje se izrazito ubrzava:

- Do kraja lipnja postići ćemo cilj i cijepiti između 50 i 55 posto odraslog stanovništva, što je također vrlo važno za uspjeh turističke sezone. Činjenica da Hrvatska nudi siguran boravak i dobri turistički rezultati potaknut će naš ekonomski rast.

Danke, Deutschland

Jako je dobro i to što je Njemačka prepoznala bolju epidemiološku sliku u Hrvatskoj i uklonila nas s popisa visokorizičnih zemalja:

- Nijemci su nam dragi i važni gosti. Ponovit ću: uz slabljenje pandemije i dobru turističku sezonu stvaramo preduvjete za ubrzani gospodarski rast. Na dobrom smo putu, stoga još jednom apeliram: Cijepite se što prije, cijepite se svi!

DIGITALNE POTVRDE NA SNAZI 12 MJESECI

Certifikati će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti "covid status" posjetitelja. Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest.

Digitalne potvrde trebala bi biti na snazi 12 mjeseci. Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za cjepiva odobrena u EU-u. Trenutačno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

A A A