Vijesti
7. 6. 2021.

U prvih 6 dana lipnja 203.000 turističkih dolazaka & 907.000 noćenja - 3 puta više nego u isto vrijeme prošle godine!

Ministrica Nikolina Brnjac: Nisam iznenađena odličnim početnim rezultatima jer smo se dobro pripremili, počevši od projekta Stay safe in Croatia. U pojedinim županijama već je cijepljeno više od 60% turističkih djelatnika, što je snažna poruka sigurnosti. Ovog produženog vikenda u Hrvatsku je došlo 185.000 turista, koji su ostvarili 787.000 noćenja, od čega na strane goste otpada čak 627.000. Od njih, najviše noćenja ostvarili su Nijemci, više od 200.000, slijede Austrijanci (121.000), Slovenci (60.000) i Poljaci (57.000). Optimistična sam - vjerujem da ćemo imati puno bolju sezonu nego lani!

U Hrvatskoj je od početka godine do danas bilo 1.3 milijuna turista i 4.8 milijuna noćenja, što su porasti od 57 i 54 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine - iznijela je ministrica turizma i sporta još jedan sjajni podatak:

- Hrvatska je prepoznata kao sigurna i poželjna turistička destinacija, o čemu svjedoče odlični turistički rezultati. Uz sigurnost, ljepote Lijepe Naše i mirno okruženje, gostima nudimo kvalitetni smještaj te uživanje u kulturnim i prirodnim znamenitostima, kao i u autentičnoj enogastronomskoj ponudi. 

 

Očekujemo puno bolju turističku sezonu nego prošle godine - Hrvatska je sigurna destinacija!

 

U pojedinim županijama već je cijepljeno više od 60% turističkih djelatnika - nastavila je dr. sc. Nikolina Brnjac - što je također snažna poruka o sigurnosti Hrvatske, ali i odgovornosti sektora:

- Važno je nastaviti s odgovornim ponašanjem i pridržavanjem zdravstveno-zaštitnih mjera kako bismo zadržali ovu povoljnu epidemiološku situaciju ili je čak i poboljšali. To ključ uspješne sezone!

Stay safe in Croatia 

Kazala je da nije iznenađena dobrim početnim rezultatima sezone „jer smo domaću zadaću odradili vrlo dobro“, počevši od projekta Stay safe in Croatia:

- A to potvrđuju i brojke. Hrvatska je odnedavno i za Njemačku na zelenoj listi, što znači da njihovi turisti, kada se vraćaju, više ne moraju ići ni u karantenu ni na testiranje. Prošle godine iznesene su projekcije da ćemo biti na 20, 30 posto rezultata iz 2019. godine. A došli smo do oko 50 posto. Vjerujem da ćemo ove godine zabilježiti puno veću brojku - optimistična sam!

 

U Hrvatskoj, među prvima u EU-u, u potpunosti funkcionira nacionalni sustav za izdavanje digitalne COVID potvrde!

 

Upitana o planovima za putovanja domaćih turista, Brnjac je odgovorila da su oni izuzetno važni:

- Zbog toga i pokrenuta kampanja ruralne Hrvatske: Doživi domaće i istraži ruralnu Hrvatsku. Već sada, u odnosu na prošlu godinu u ovo doba, imao 30 posto više domaćih turista, a očekujemo da će broj biti i veći. 

RH u Izvršnom vijeću Svjetske turističke organizacije 

Komentirajući, na kraju, još jednu dobru vijest - da je Hrvatska izabrana u Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije (UNWTO) - ministrica Brnjac je naglasila da je to velika i čast i prilika:

- Želimo produžiti sezonu i zato i razvijamo zdravstveni, ruralni i digitalni turizam. A to su ciljevi i UNWTO-a, pa će sada Hrvatska kao članica Izvršnog vijeća moći na svjetskoj razini utjecati i na kreiranje tih politika usmjerenih na održivi razvoj turističkog sektora. 

A A A