Vijesti
12. 6. 2021.

Za CNN: Hrvatska će ovog ljeta biti sigurna i poželjna zemlja za strane turiste!

Andrej Plenković u emisiji Quest Means Business: Poduzeli smo opsežne pripreme, Safe Stay in Croatia ključni je moto. Želimo postići bolje turističke rezultate od lanjskih. Prošle godine dosegli smo 50% rekordne sezone iz 2019. godine, a sad nam je cilj 60-70%. Pred Hrvatskom je dobra perspektiva oporavka s obzirom da u idućih 7 godina iz EU-a imamo na raspolaganju 25 milijardi eura. To je golemi novac, velika injekcija za nacionalnu ekonomiju.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a razgovarao je o borbi protiv COVID-a, pripremama za turističku sezonu i gospodarskom oporavku naše zemlje u emisiji koju na CNN-u vodi poznati novinar Richard Quest. 

Balans između zdravstvene i ekonomske sigurnosti 

U intervjuu (ranije snimljenom u Opatiji) Andrej Plenković je istaknuo da je Hrvatska tijekom koronakrize dobro kombinirala mjere za zaštitu zdravlja stanovništva te za pomoć gospodarstvu i financijskom sustavu:

- Postigli smo balans između zdravstvene i ekonomske sigurnosti. Hrvatska je među rijetkim zemljama koje nisu imale policijski sat i potpuni lockdown.

Na pitanje nije li Hrvatska možda pretjerala u otvaranju pripremajući se za turističku sezonu i je li u tom pogledu previše popustila s obzirom na veliki udio turizma u strukturi gospodarstva, prvo je rekao da smo prije koronakrize imali stabilni gospodarski rast, uz smanjenje udjela javnog duga u BDP-u:

- U pandemiji smo čvrsto stali iza zaposlenika i poslodavaca te dosad izdvojili više od deset milijardi kuna na potpore za plaće za oko 700.000 hrvatskih radnika. I to je bilo ključno da izdržimo ovu krizu.

Pred Hrvatskom dobra perspektiva oporavka

U situaciji kad su političke prilike stabilne, ekonomija je ključna - nastavio je:

- Pred Hrvatskom je dobra perspektiva oporavka s obzirom da u idućih sedam godina može računati na ukupno 25 milijardi eura iz europskih fondova. To je golema svota novca i velika injekcija za našu ekonomiju.

 

Ravnomjerni regionalni razvoj, demografska revitalizacija & ubrzanje cijepljenja - zajednički ciljevi!

 

Bolji turistički rezultati od lanjskih 

Što se tiče konkretno turizma, napomenuo je da taj sektor čini oko petine hrvatskog BDP-a te da ove godine želimo postići bolje rezultate od lanjskih:

- Prošle godine dosegli smo 50 posto rekordne sezone iz 2019. godine, a sada želimo više i bolje. To je ideja. Budemo li na 60-70 posto preklanjskih rezultata, bit će to uspjeh. Zato smo i poduzeli opsežne pripreme, epidemiološke i sigurnosne. Safe stay in Croatia naš je ključni moto ovog ljeta. Poduzeli smo sve potrebne mjere kako bismo turistima osigurali siguran boravak.

 

U prvih 6 dana lipnja 203.000 turističkih dolazaka & 907.000 noćenja - 3 puta više nego u isto vrijeme prošle godine!

 

Uz postupno otvaranje Hrvatska će ovog ljeta biti sigurna i poželjna zemlja za strane turiste - podcrtao je Plenković.

Svatko tko se hoće cijepiti to može i učiniti 

Na opasku voditelja da je u Europi puno pritužbi na lošu koordinaciju cijepljenja protiv covida-19 te potom otvaranja (nakon lockdowna) i gospodarskog oporavka, odgovorio je da je - zadovoljan:

- EU je svojim članicama osigurala 750 milijardi eura za oporavak. To je velika pomoć. Koordinacija je i što se tiče cijepljenja bila vrlo dobra, s puno solidarnosti. Ne slažem se s Vašom tezom da je bila "užasna", da je doživjela "fijasko". To nije istina. Na početku je tvrtka AstraZeneca kasnila s ugovorenim isporukama cjepiva, ali to nitko u EU-u nije mogao predvidjeti.

Cijepljenje sada u Hrvatskoj ide vrlo glatko, doza je dovoljno, svatko tko se hoće cijepiti to može i učiniti - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

 

Približavamo se cilju od 50% procijepljenosti odrasle populacije do kraja lipnja - Još jednom pozivamo sve da se cijepe što prije!

 

A A A