Vijesti
14. 6. 2021.

Izjava o BiH već je bila izmijenjena. Stoltenberg je nazvao Milanovića kako bi spriječio međunarodnu blamažu

Gordan Grlić Radman: Pitanje izbornog zakona u BiH i Daytonski sporazum uključeni su u deklaraciju NATO-a prije Milanovićeve „intervencije“. On nije u par minuta razgovora s glavnim tajnikom Stoltenbergom, kako neutemeljeno želi glorificirati svoje „zasluge“, dogovorio izmjenu teksta. Sami Milanović jako dobro zna koliki je napor MVEP uložilo u izradu tog dokumenta - predanim, tihim, mudrim radom. Ravnopravnost BH Hrvata naš je strateški interes. I za to se ova Vlada već godinama bori i uvijek će se boriti. Poziv g. Stoltenberga predsjedniku RH došao je samo kao potvrda tih ranijih, dugoročnijih napora.

„Glavni tajnik NATO-a htio je provjeriti je li sve u redu, da spriječi moguću međunarodnu blamažu, posebno jer je prvi put na summitu sudjelovao novi američki predsjednik Joe Biden. Milanović je svojim javnim istupom prekršio diplomatske uzuse, izjava da će blokirati usvajanje deklaracije nečuvena je u praksi NATO-a jer se uvijek ide na dogovor svih zemalja članica. Ne znamo što je htio postići ovakvim narativom, ne možete jednom izjavom nadomjestiti rad kojeg nema“ - također je poručio šef hrvatske diplomacije i član Središnjeg odbora HDZ-a Gordan Grlić Radman prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke.

Usta moja, hvalite me

Formulacija o Bosni i Hercegovini u deklaraciji NATO summita izmijenjena je prije „intervencije“ predsjednika RH Zorana Milanovića - izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- On nije u par minuta razgovora s glavnim tajnikom Stoltenbergom, kako neutemeljeno želi glorificirati svoje „zasluge“, dogovorio izmjenu teksta. Demantiraju ga kronologija događaja i činjenično stanje. Još 11. lipnja uspjeli smo u deklaraciju unijeti formulaciju o potrebni izmjene izbornog zakona u BiH, a 13. lipnja ujutro uvršten je i Daytonski sporazum. Dakle, do promjene je došlo prije Milanovićeva razgovora sa Stoltenbergom.

Nepodnošljiva lakoća laganja

Sami Milanović - nastavio je - jako dobro zna koliki je napor MVEP uložilo u izradu tog dokumenta, predanim, tihim, mudrim radom:

- Ne mogu prešutjeti tu količinu neistina koje se puštaju u javni prostor. Ravnopravnost BH Hrvata naš je strateški interes. I za to se ova Vlada već godinama bori i uvijek će se boriti. Poziv g. Stoltenberga predsjedniku RH došao je samo kao potvrda tih ranijih, dugoročnijih napora.

Grlić Radman: Milanovićeve su izjave o deklaraciji NATO-a obmana

Prekršio diplomatske uzuse

Optužio je pritom Milanovića da je svojim javnim istupom prekršio diplomatske uzuse:

- Izjava da će blokirati usvajanje deklaracije zapravo je nečuvena u praksi NATO samita jer uvijek se ide na dogovor svih zemalja članica. Ne znamo što je htio postići ovakvim narativom, ne možete jednom izjavom nadomjestiti rad kojeg nema.

Odavno više nema Titove garde u kojoj je u Beogradu ušao na vlastiti zahtjev u Partiju, no očito su Titova garda i Partija ostale duboko u Milanoviću!

Ocijenio je da je Stoltenberg "sigurno nazvao Milanovića kako bi ga pitao o čemu se radi i kako bi spriječio eventualnu međunarodnu blamažu“:

- Posebno jer je prvi put na summitu sudjelovao novi američki predsjednik Joe Biden. Glavnik tajnik NATO-a htio je provjeriti je li sve u redu.

Milanovića ojačali kupnjom Rafalea

Uslijed kupnje 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale Hrvatska je ispunila zahtjev NATO-a o izdvajanju od više od dva posto BDP-a za obranu - dodao je Grlić Radman:

- Zbog toga je Milanović otišao na summit NATO-a politički ojačan, mogao je ponosno predstavljati naše nacionalne interese. Zahvaljujući našoj Vladi može biti zadovoljan jer je Hrvatska osnažila svoj položaj unutar NATO-a.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Nažalost, Milanović u Bruxellesu nije održao nijedan bilateralni sastanak. No tako je možda i bolje jer,  nepredvidiv kakav jest, nikad ne znamo što će reći danas, a što će reći sutra - zaključio je šef hrvatske diplomacije.

A A A