Vijesti
28. 5. 2021.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Andrej Plenković na 59. sjednici Vlade RH: Odabrali smo francusku ponudu jer za najpovoljniju cijenu dobivamo najbolje ocijenjeni i opremljeni avion - Rafale F3-R, u najnovijem standardu. Nabavom borbenih aviona Hrvatska stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja za idućih 30-40 godina, čime znatno učvršćuje svoj međunarodni položaj i zaštitu zračnog prostora te se višestruko povećava ukupnu borbena sposobnost Hrvatske vojske. Osnažit će se i položaj RH kao saveznika u NATO-u i partnera unutar EU.

Vlada RH usvojila je Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona (VBA). Proces nabave pokrenut je 4. srpnja 2019. godine, a svoje su ponude dostavile Sjedinjene Američke Države (novi F-16 C/D Block 70), Švedska (novi Gripen C/D), Francuska (korišteni Rafale F3-R) i Izrael (korišteni F-16 C/D Block 30).

Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluiralo pristigle ponude i jednoglasno usvojilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi.

Saborski Odbor za obranu podržao Vladu RH u postupku nabave borbenog aviona. Odluka na Dan Hrvatske vojske!

Znatno povećavamo sposobnosti HRZ-a

Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona tipa Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda).

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da će se nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale F3-R znatno povećati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva:

- Nabavom borbenih aviona Hrvatska stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja za idućih 30-40 godina, čime znatno učvršćuje svoj međunarodni položaj i zaštitu zračnog prostora te se višestruko uvećava ukupna borbena sposobnost Hrvatske vojske. Nabava borbenog aviona osnažit će položaj Hrvatske i kao saveznika u NATO-u i partnera unutar Europskoj unije. Time ćemo prvi put dosegnuti 2% BDP‑a izdvojenih za jačanje obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a.

Jedan od najboljih borbenih aviona današnjice

Avion Rafale dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije - uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja, što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9.5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.

Osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Najveća investicija u HV & osiguranje trajnog mira

Sadašnjim hrvatskim avionima MiG-21 vijek korištenja istječe tijekom 2024. godine, zbog čega je nužno u najskorije vrijeme u operativnu uporabu uvesti višenamjenski borbeni avion. Stupanj nacionalne sigurnosti podići će se na dosad nikad dostignutu razinu.

Ostvaruje se ne samo najveća investicija u Oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira.

- Jasno je kako bi uz ovakve sposobnosti odnos snaga 1991. bio sasvim drukčiji te zacijelo ne bismo u velikosrpskoj agresiji podnijeli tolike ljudske žrtve ni izravnu materijalnu štetu koja je procijenjena na 37.1 milijardi dolara, što je Hrvatsku gospodarski unazadilo 15-ak godina. Novim borbenim avionom stječemo sposobnost koja je najbolji jamac mira - istaknuo je Andrej Plenković

Više ulaganja, bolji kreditni rejting

Znatnim podizanjem sigurnosti zemlje, Hrvatska će postati atraktivnija i za strane investitore jer će se povećati stupanj sigurnosti njihovih ulaganja, što će dugoročno pridonijeti boljem kreditnom rejtingu i gospodarskom razvoju RH.

Fitch je ne samo potvrdio investicijski rejting Hrvatske, nego nam i podigao procjenu rasta BDP-a!

Ujedno, ovom novom sposobnošću Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih, znanstvenih i industrijskih segmenata te veće mogućnosti za hrvatsku obrambenu industriju.

Vlada potpuno svjesna situacije i izazova

Vlada je potpuno svjesna trenutačne situacije i izazova, a posebno posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom i razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. Odgovornim upravljanjem javnim financijama, kvalitetnim korištenjem europskih fondova i snažnim mjerama, Vlada je uspjela osigurati financijski okvir za ublažavanje posljedica krize, očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća i nastavit će voditi računa o najpogođenijim dijelovima gospodarstva.

Istodobno, Vlada će osigurati potrebna financijska sredstva za obnovu potresom pogođenih područja, osobito kroz europske i međunarodne izvore financiranja.

Government to Government

Usto, francuska ponuda, u vrijednosti od 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada (Government to Government), najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje.

Predsjednik Vlade zahvalio je SAD-u, Švedskoj i Izraelu na vrlo kvalitetnim ponudama i na velikom trudu koji su uložili u ovaj zahtjevan proces. Ujedno, izrazio je zadovoljstvo visokom kvalitetom obavljenog rada i zahvalio članovima Vlade i svim stručnjacima koji su u protekle gotovo dvije godine sudjelovali u ovom procesu.

U znak trajne zahvalnosti hrvatskim braniteljima

Posebno mi je drago što ovu odluku donosimo danas, na Dan Hrvatske vojske, u znak trajne zahvalnosti braniteljima, hrvatskim vojnicima, hrvatskim policajcima, i svima onima koji su dali sve za Hrvatsku kao i onima koji su uvijek Domovini vjerni! - poručio je na kraju predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Osnaživanje obrane i sigurnosti & modernizacija pobjedničke Hrvatske vojske jedna je od naših najvažnijih zadaća!

A A A