Vijesti
17. 6. 2021.

Plenković i Erdogan o ravnopravnosti Hrvata u BiH, sprječavanju ilegalnih migracija & jačanju gospodarske suradnje

Uoči summita Procesa suradnja u jugoistočnoj Europi (SEECP), predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se u Antaliji s turskim predsjednikom. „Stvarna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH naš je nacionalni interes - za koji se nikada nećemo prestati boriti! Stoga smo i zatražili potporu u postizanju konsenzusa o izmjeni izbornog zakona. Što se tiče sprječavanja ilegalnih migracija, RH cijeni napore Turske koja prima golemi broj ljudi. Vjerujemo da će se aranžman s EU-om nastaviti poštovati te da na istočno-mediteranskoj ruti neće biti velikog pritiska nezakonitih migracija na Europu“.

Andrej Plenković sudjelovao je u Antaliji na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Uoči summita, sastao se s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Hrvatsko-turske odnose u proteklih 30 godina, koji su bili glavna tema sastanka, ocijenio je izrazito kvalitetnim i prijateljskim, a grade se na političkom dijalogu i povećanju gospodarske suradnje, ulaganja i trgovinske razmjene.

Legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda

Razgovarali su, kazao je hrvatski premijer u izjavi za medije, i o političkoj situaciju u Europi i svijetu, posebno na jugoistoku Europe:

- Jedna je od tema, naravno, bila Bosna i Hercegovina. Naglasio sam da je jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda naš nacionalni interes - za koji se nikada nećemo prestati boriti. Važno nam je da se u procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavstva. Pri tome sam tražio i potporu Turske. 

Grlić Radman: Pravedni izborni zakon - jedini jamac stabilne, funkcionalne, europske i prosperitetne BiH!

Dodao je da Turska poštuje okvir Daytonsko-pariškoga mirovnog sporazuma, a u političkom smislu ima razvijenije odnose s Bošnjacima i strankom SDA:

- Zato je važno da i Turska i Hrvatska u dijalogu s institucijama i strankama u BiH traže rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i svi građani osjećaju zadovoljno i da postoji legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u vlasti. 

Spriječiti veći pritisak nezakonitih migracija

Govoreći pak o borbi protiv ilegalnih migracija, Plenković je naveo da je istočno-mediteranska, tj. zapadno-balkanska migrantska ruta kopnenim putem bila posebno aktivna prije pet godina i da je stvorila goleme političke probleme za Europsku uniju:

- Cijenimo činjenicu da Turska prima velik broj migranata, riječ je o milijunima ljudi. Vjerujem da će aranžman kojim EU financijski podržava Tursku biti poštivan kako ne bi došlo do novoga većeg pritiska nezakonitih migracija na Europu. 

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

Veliki interes turskih kompanija za ulaganja

Što se tiče gospodarskih odnosa, istaknuo je da je niz turskih velikih kompanija zainteresiran za ulaganja u Hrvatsku, u kojoj već godinama posluju brojne turske kompanije:

- Postoji veliki interes da se u post-Covid fazi suradnja intenzivira i da se povećaju ulaganja, za što je, naravno, Hrvatska otvorena. 

25. ROĐENDAN SEECP-a

Summitom SEECP-a pod turskim predsjedanjem obilježit će se i 25. obljetnica te regionalne organizacije. Razgovarat će se, između ostalog, o zajedničkim naporima u suzbijanju pandemije koronavirusa, jačanju povezanosti i suradnje, upravljanju migracijama, sigurnosti i stabilnosti…

A A A