Vijesti
15. 8. 2021.

Sjajna turistička sezona važna je za nacionalnu ekonomiju & hrvatske ljude!

Andrej Plenković nakon hodočasničke mise u Svetištu Majke Božje Trsatske: Dobro koncipirana ideja sigurnog boravka u Hrvatskoj očito je dobro odjeknula. Pozivam još jednom sve sugrađane da se cijepe, približavamo se brojci od 50 posto odraslog stanovništva. COVID-19 s nama je godinu i pol i imam povjerenja u narod - sigurno nećemo plaćati nekome da se cijepi. Cjepiva ima koliko god hoćete. Jesen će nam biti onakva kakvu si sami složimo.

Još jednom čestitavši blagdan Velike Gospe, predsjednik Vlade RH i HDZ-a dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara nakon jutarnje hodočasničke mise u Svetištu Majke Božje Trsatske.

 

Andrej Plenković: Želim svim vjernicima da blagdan Velike Gospe provedu u miru i obiteljskom zajedništvu!

 

Donosimo ključne poruke predsjednika Andreja Plenkovića o turističkoj sezoni, procesu cijepljenja i epidemiološkim mjerama:

Hrvatska - sigurna destinacija

Najvažnije je da hrvatska obala još najmanje idući tjedan ostane u „narančastom“, to je signal pouzdanosti dolaska u Lijepu Našu. Svaki dan imamo više od milijun turista, no s oko 300 novozaraženih dnevno mogu reći da smo prilično dobri u odnosu na ostale mediteranske države. 

Bolji nego mnogi drugi

Turistička sezona zasad je sjajna, iznad svih očekivanja, dobro koncipirana ideja sigurnog boravka u Hrvatskoj očito je dobro odjeknula. Čestitam svima na uloženom naporu. Još je mjesec i pol dana važnih za ozbiljno emitivno tržište poput Njemačke - očekujemo još dosta gostiju. To je dobro za proračun, nacionalnu ekonomiju, hrvatske ljude. 

Naše su epidemiološke mjere bile i jesu zdravorazumske, imali smo light varijantu, bez policijskog sata i potpunog zatvaranja, mislim da smo pogodili naš mentalitet, da smo učinili bolje nego mnogi drugi.

Još jedan poziv na cijepljenje 

Zbog početka školske godine treba biti oprezan. Zbog sigurnosti naših i mladih i starijih treba biti discipliniran koliko se može. Pozivam još jednom sve sugrađane da se cijepe, približavamo se brojci od 50 posto odraslog stanovništva. Možemo slobodno reći da nam internet tu nije saveznik.

Jesen će nam biti onakva kakvu si sami složimo

COVID-19 s nama je godinu i pol i imam povjerenja u narod - sigurno nećemo plaćati nekome da se cijepi. Oni znaju da je pandemija tu, da je više od 4 milijuna ljudi preminulo u svijetu, a gotovo 8.300 u Hrvatskoj. Cjepiva ima koliko god hoćete. Jesen će nam biti onakva kakvu si sami složimo.

O AFGANISTANU

Predsjednik Plenković komentirao je i situaciju u Afganistanu:

Sve mjerodavne državne službe uključene su u proceduru organiziranog povratka hrvatskih državljana iz Afganistana, MVEP Gordan Grlić Radman u dnevnom je kontaktu s njima. Uglavnom je riječ o ljudima koji rade u različitim međunarodnim angažmanima. Maksimalno ih je 30-ak prema onome što znamo. 

Lekcija koju će međunarodna zajednica morati razmotriti

Vlasti Afganistana nisu dugo samostalno izdržale, i to je sad svojevrsna stihija. Dobro je, međutim, to što se sve odvija bez velikih ljudskih žrtava, no nije dobro da je afganistanska vlast bila toliko krhka nakon povlačenja međunarodnih snaga. 

Hrvatska vojska se povukla prije gotovo godinu dana, i neke druge države su se odlučile na povlačenje. Pokušaj izgradnje države u toliko podijeljenom društvu, nerijetko plemenskom, nije uspio - i to je lekcija koju ćemo na međunarodnoj razini morati dobro razmotriti. 

 

A A A