Vijesti
23. 8. 2021.

Hrvatska nudi Ukrajini svoje iskustvo mirne reintegracije

Uoči summita Krimske platforme (Crimea Platform), Andrej Plenković u Kijevu se sastao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom te prijateljske nam države Volodimirom Zelenskijem. „Zahvalio sam na financijskoj pomoći koju nam je Ukrajina uputila nakon potresa na Banovini i na potpori koju je njeno zrakoplovstvo pružilo da hrvatski državljani sigurno napuste Afganistan. Ponovit ću: RH čvrsto podupire EU i reformski put te teritorijalni integritet Ukrajine“.

Dogovorili smo najesen bilateralni posjet Ukrajini i održavanje međudržavnog poslovnog foruma radi jačanja gospodarske suradnje. I energetika je važan aspekt naše izvrsne suradnje. RH je otvorila LNG terminal na Krku koji može biti koristan za diversifikaciju opskrbe plinom Ukrajine te ostalih zemalja srednje i istočne Europe - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a uoči Inauguracijskog sastanka na vrhu Krimske platforme.

Dogovoren bilateralni posjet Ukrajini 

U izjavi za medije nakon sastanka s Andrejem Plenkovićem, ukrajinski premijer Denis Šmihal kazao je da taj sastanak označava novu razinu odnosa u daljnjoj bilateralnoj suradnji između dvije prijateljske države: 

- Pozvao sam predsjednika Vlade RH u službeni posjet Ukrajini u listopadu ove godine i predložio da se tom prigodom održi i sastanak međuvladinih komisija o međusobnoj suradnji, kao i gospodarski forum.  

Posebno je zahvalio hrvatskom premijeru na svemu što je osobno učinio na razvoju europske perspektive Ukrajine: 

- U Ukrajini smatramo RH jednom od najdosljednijih saveznica u Europskoj uniji. Za nas je posebno važno iskustvo Republike Hrvatske u mirnoj reintegraciji okupiranih područja. 

Obostrana usmjerenost partnerstvu & suradnji 

Jedna od tema razgovora bila je i gospodarska suradnja koja kontinuirano jača između Hrvatske i Ukrajine i tako pozitivno utječe na ukupne bilateralne odnose. Šmihal je dodao da je u prvih 5 mjeseci ove godine robna razmjena povećana za 18 posto:

- Ukrajinska vlada zalaže se za daljnje jačanje gospodarske suradnje s Hrvatskom u različitim područjima kao što su poljoprivreda, trgovina, energetika, industrija i turizam. Današnji razgovori bili su vrlo kvalitetni i uspješni te su još jednom potvrdili obostranu usmjerenost partnerstvu i suradnji. 

Gesta prijatelja & solidarnost 

Predsjednik Plenković istaknuo je da su Hrvatska i Ukrajina dvije prijateljske zemlje koje njeguju zaista izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose:

- Proteklih godina unaprjeđujemo suradnju doslovno u svim područjima. Koristim prigodu još jednom zahvaliti Ukrajini na financijskoj pomoći koju nam je uputila nakon velikog potresa koji je pogodio Banovinu. To je gesta prijatelja i gesta potpore u trenutku kada je solidarnost glavna vrijednost koju očekujemo od svojih partnera. 

Također je zahvalio ukrajinskom zrakoplovstvu koje je pomoglo da hrvatski državljani sigurno napuste Afganistan. 

Jačanje ekonomskih odnosa u svim područjima 

Napomenuo je da je danas posebno bilo riječi o pripremi bilateralnog službenog posjeta tijekom jeseni: 

- Taj posjet bio bi ne samo kruna naših političkih odnosa, već bi imao i temeljito elaboriranu ekonomsku dimenziju s velikim izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika. Posjet će omogućiti jačanje suradnje u svim područjima, od trgovine, poljoprivrede, proizvodnje do metalne industrije, izvoza sirovina, IT sektora, povećanja turističke razmjene. 

Predsjednik Plenković u tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo što je ove godine povećan dolazak ukrajinskih turista u Hrvatsku. 

Pomoć pri mirnoj reintegraciji Ukrajine … 

Važan aspekt suradnje - dodao je - jest i energetika, podsjetivši da je Hrvatska ove godine otvorila plutajući LNG terminal na Krku koji je na raspolaganju i ukrajinskim kompanijama sa svim svojim kapacitetima i odličnom geostrateškom pozicijom za diversifikaciju opskrbe plinom: 

- Hrvatska u svojoj recentnoj povijesti ima i specifična znanja i iskustvo koje druge zemlje nemaju, a koja može ponuditi Ukrajini. Da, govorim o mirnoj reintegraciji dotad okupiranog Hrvatskoga Podunavlja. Naše iskustvo s jednom od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a posebno na teritoriju Europe, željeli bismo prenijeti i podijeliti s ukrajinskom vladom. 

Dodao je da upravo zbog toga, na njegovu inicijativu, zadnjih godina funkcionira radna skupina u kojoj hrvatski eksperti dijele iskustva u tome uspješnom procesu koji je omogućio teritorijalnu cjelovitost RH. 

… te razminiranju i u pitanju ratnih veterana

Hrvatska, podržavajući i suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, drži svoju konstantnu liniju također je naglasio Plenković:

- Spremni smo pomoći Ukrajini našim iskustvima i kada je riječ o ratnim veteranima, budući da je to tematika koja je bitna za dignitet i ukrajinskog naroda i hrvatskog naroda. Iskustva koja imamo u proteklih 25 godina mogu biti vrlo korisna za Ukrajinu. 

Dodao je da Hrvatska želi pomoći i u pitanju razminiranja, svjesna važnosti tog problema, svojim specijaliziranim firmama koje se bave tom temom: 

- Kao članica Europske unije, stalno zagovaramo europski put Ukrajine, pomažemo i u procesu europskih reformi i provedbi Sporazuma o pridruživanju.  

NAŠA ISKUSTVA MOGU POMOĆI UKRAJINI!

Andrej Plenković sastao se s i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, o čemu se oglasio na društvenim mrežama:

- Uoči summita Krimske platforme s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Potvrdili smo izvrsne odnose Hrvatske i Ukrajine te našu predanost jačanju gospodarskih veza, europskom i reformskom putu Ukrajine te očuvanju njenoga teritorijalnog integriteta. Iskustva Hrvatske iz mirne reintegracije mogu pomoći Ukrajini!

S BIVŠIM PREDSJEDNIKOM POROŠENKOM

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u nedjelju se, na početku dvodnevnog službenog posjeta Ukrajini u vrijeme 30. obljetnice njene neovisnosti, u Kijevu susreo i s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

 

Lijepo je ponovno biti u prijateljskoj Ukrajini! Hrvatska podupire njezin teritorijalni integritet & europski put

 

 

A A A