Vijesti
30. 8. 2021.

Imovinsko-pravni odnosi najveći su problem kod obnove. To ćemo korigirati izmjenom zakona & ubrzati procese

PVRH Andrej Plenković započeo je posjet Sisačko-moslavačkoj županiji sastankom sa županom Ivanom Celjakom, kojem su u Sisku uručeni 26 milijuna kuna vrijedni ugovori za EU projekte. „Vlada RH je u COVID krizi kroz Mjeru 'Očuvanje radnih mjesta' osigurala 300 milijuna kuna za plaće više od 14.000 radnika u SMŽ-u, a neki dan smo predstavili Mjeru 'Javni rad', kojom će se na otklanjanju posljedica potresa zaposliti 520 dugotrajno nezaposlene osobe. Za to ćemo izdvojiti 19.4 milijuna“. Potom je u Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite: „Dosad je na Banovini sanirano 400 objekata, na 187 radovi su u tijeku, a do rujna će biti natječaji za obnovu daljnjih 4.000 kuća“.

U izjavi za medije u Petrinji predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da je na Stožeru dobio izvješće o svim aktivnostima koje se poduzimaju na sanaciji posljedica potresa i njihovoj dinamici: 

- Stožer zasjeda na tjednoj bazi u Petrinji i u uskoj je suradnji s čelnicima lokalne i područne samouprave. Područje Banovine je nakon razornog potresa u prosincu prošle godine pogodilo još 1.223 slabijih potresa, a neki od njih uzrokovali su sekundarne štete. 

Zadaća Ministarstva graditeljstva i državne imovine 

Podsjetio je da je uoči ljetne stanke Ministarstvo graditeljstva i državne imovine dobilo zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena, a izvješće se očekuje ovog i idućeg tjedna kako bi se detektirali elementi koji usporavaju obnovu:

- Očekujem da se obnova ubrza, Vlada će na tom tragu raditi sa svim partnerima u tom procesu. Podsjećam da je Zakon o obnovi donesen u Hrvatskom saboru praktički konsenzusom, uz prihvaćanje amandmana. Dok se stvar nije počela primjenjivati u praksi, nitko nije imao primjedbi na sadržaj zakona. 

No neriješeni imovinsko-pravni odnosi u međuvremenu su se pokazali najvećim problemom u provedbi zakona - nastavio je Andrej Plenković:

- Sada kada su se sva „uska grla“ precizno identificirana, to ćemo korigirati, zakonskim izmjenama otklonit ćemo prepreke kako bi se obnova ubrzala. 

Oporbi nije lako

Odgovarajući na kritike vezane uz proces obnove, kazao je da u političkom smislu razumije opoziciju:

- Nije im lako. Gospodarski rast od 16.1% u 2. kvartalu, sjajna turistička sezona koja će, iznad svih očekivanja, biti između 70 i 75% rekordne 2019. godine, osigurana sredstva za obnovu, osigurana sredstva u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti... Nema nijedne situacije u svijetu s ovako velikim štetama a da se uspjelo u kratkom roku izgraditi ne znam koliko novih objekata. 

 

Rekordni rast BDP-a od 16.1% potvrda je da se hrvatsko gospodarstvo brzo oporavlja - i brže od svih projekcija!

 

Proces će trajati, nitko nije obećao rješenje preko noći. Obnova ide dalje, zahtijeva dobro pripremljenu dokumentaciju kroz javne nabave i zakonite procedure koje kasnije neće padati na eventualnim žalbama - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A