Vijesti
1. 9. 2021.

Iz Bruxellesa jedinstvena poruka: Europa je odlučna štititi svoje vanjske granice - Nema poziva dobrodošlice!

Dr. sc. Davor Božinović s izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a: Europa ovog puta neće dopustiti da događaji upravljaju njom, štitit će svoje vanjske granice i učiniti sve kako bi se spriječili veliki ilegalni i nekontrolirani migrantski valovi. O brojkama koliko bi koja zemlja mogla prihvatiti afganistanskih građana uopće se nije razgovaralo - jer bi se time poslao pogrešni signal. Znamo da kriminalne skupine već koriste situaciju i lažno informiraju ljude da su im vrata Europe otvorena.

Europska unija neće podizati nerealna očekivanja da će prihvatiti veliki broj migranata iz Afganistana, ali je spremna pomoći tim ljudima u zemljama u neposrednom afganistanskom okružju. Pogreške iz 2015. ne smiju se ponoviti! - poručio je Davor Božinović u Bruxellesu.

Nema davanja lažne nade!

Ministri unutarnjih poslova država EU-a na sastanku su, naime, usvojili zajedničku izjavu o stanju u Afganistanu, čija je glavna poruka da treba izbjeći davanje lažne nade migrantima, čime se potiču ilegalne migracije.

“Na temelju naučenih lekcija, EU i njezine države članice odlučne su zajednički djelovati kako bi spriječile ponavljanje nekontroliranih velikih ilegalnih migracijskih kretanja s kojima su se u prošlosti suočavale, pripremajući koordinirani, odlučni i uredni odgovor. Treba izbjegavati poticaje ilegalnoj migraciji” - kaže se u zajedničkoj izjavi.

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

Nema otvaranja granica!

Umjesto otvaranja granica, EU je spremna pomoći zemljama u neposrednom afganistanskom susjedstvu kako bi se Afganistancima koji napuštaju zemlju osigurale odgovarajuća zaštita i uvjeti za život.

To je svakako bolji pristup jer je povijest pokazala da je bolje sve one koji bježe od ratne opasnosti smjestiti u prvim zemljama sigurnim za njihov prihvat - ocijenio je Božinović:

- Primjer 19 osoba iz Afganistana koje je Hrvatska primila pokazuje da osobe u životnoj opasnosti najprije nastoje ponijeti osobne dokumente, dok nijedan od migranata koji iz BiH pokušava ilegalno ući u RH nema dokumente. Mi u Hrvatskoj već četiri godine govorimo da migracije moraju biti legalne.

Za hrvatske građane najvažnija je sigurnost

U zajedničkoj izjavi se ističe i da je EU „odlučna učinkovito zaštititi svoje vanjske granice i spriječiti nelegalne ulaske te pomoći državama članicama koje su pogođene migrantskim pritiskom“.

Hrvatska je pozvala na što skorije donošenje političke odluke o našem članstvu u Schengenskom prostoru, a što bi ojačalo sigurnost Europske unije u interesu svih njenih država - zaključio je Božinović:

- Uzimajući u obzir sve moguće scenarije daljnjeg razvoja događaja u Afganistanu, potrebna je dodatna financijska pomoć državama članicama koje upravljaju vanjskom granicom EU-a, što je za Hrvatsku posebno važno jer ima najdužu vanjsku kopnenu granicu. Za nas, za hrvatske građane, najvažnija je sigurnost.

A A A