Vijesti
9. 9. 2021.

Omogućili smo da se ljetna sezona odvija bez ikakvih alarma koji bi odvraćali turiste od dolaska u Hrvatsku

(VIDEO) Andrej Plenković na 75. sjednici Vlade RH: Iznimno smo zadovoljni turističkim rezultatima - dosegnut ćemo 70-75% rekordne 2019. godine. S obzirom na veliki broj gostiju i porast broja zaraženih, ulazak Hrvatske u „crveno“ bio je očekivan. * Problem prešutnih minusa riješit ćemo u skladu s 4 načela: socijalna osjetljivost, adekvatno informiranje potrošača, mali administrativni troškovi povrata s prešutnog na dopušteno prekoračenje i niža efektivna kamatna stopa - što će omogućiti manje troškove za naše građane.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom se uvodnom obraćanju, po običaju, osvrnuo na aktualne teme.

Početak školske godine

U povodu početka školske godine Andrej Plenković još je jednom u ime Vlade zaželio uspješnu godinu svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i profesorima. Pritom je istaknuo da je dobro da se nastava odvija u učionicama:

- Za razliku od prošle godine kada nije bilo cjepiva protiv Covida-19, ono sada postoji, što će, uz element osobne odgovornosti i budnosti, osigurati da se nastava što dulje odvija prema modelu A.

Sjajna turistička sezona

U kontekstu pandemije, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom turističkom godinom, premda je danas prema karti ECDC-a Hrvatska ušla u „crveno“:

- To je bilo očekivano s obzirom na porast broja zaraženih i veliki broj gostiju. Najvažnije je to što smo cijelo ljeto bili u „zelenom“ ili „narančastom“. Turistička sezona odvijala se bez ikakvih alarma koji bi goste odvraćali od dolaska u Hrvatsku. Dosegnut ćemo 70-75% rezultata rekordne 2019. godine, što smo omogućili dobrim pripremama i izbalansiranim protuepidemijskim mjerama.

I u 5. godini mandata naše Vlade uvjerljivo smo najjača stranka! Raspad DP-a i SDP-a? Sami su si stvorili probleme u koje su zapali!

Cijepljenje & pridržavanje osnovnih mjera

Predsjednik Plenković kazao je da i dalje treba voditi računa o tome da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem, koji je i agresivniji i brži, što dovodi do većeg broja zaraženih:

- Cijepljenje je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo. Sada smo došli na 52% odrasle populacije koja je procijepljena prvom dozom.

Još jednom je pozvao sve one koji su iz nekog razloga odgađali cijepljenje da to učine što prije te dodao da cjepiva ima dovoljno, da se svatko može cijepiti bilo kada. Pritom je podsjetio na elementarne mjere zaštite od virusa - prozračivanje, nošenje maske, higijene i fizičke distance:

- Apeliramo na sve da se ne opustimo. Naše mjere, u usporedbi s drugima, omogućile su sve ovo vrijeme dosta kvalitetan život. Sada je važno držati što moguće nižim brojeve težih slučajeva, hospitaliziranih i preminulih.

Preduvjeti za ozbiljniji gospodarski rast su - tu

Što se tiče potpora tijekom krize uzrokovane pandemijom, ponovio je da su njima očuvana radna mjesta, a sada Vlada nastavlja s ciljanim mjerama za određene segmente:

- Svi su preduvjeti tu da, nakon premoštavanja krize, zahvaljujući mjerama koje smo pravodobno poduzeli, krenemo u ozbiljniji gospodarski rast.

52.000 zaposlenih više nego lani & 5. najviši rast u Europskoj uniji. Riješit ćemo i problem prešutnih prekoračenja!

Rješenje za problem prešutnih prekoračenja

Osvrnuo se potom na sastanak s guvernerom Hrvatske narodne banke i predsjednicima uprava banaka koje posluju u Hrvatskoj na temu prekoračenja po tekućem računu:

- Problem prešutnih minusa riješit ćemo u skladu s 4 temeljna načela: socijalna osjetljivost, adekvatno informiranje potrošača, mali administrativni troškovi povrata s prešutnog na dopušteno prekoračenje i niža efektivna kamatna stopa - što će omogućiti manje troškove za hrvatske građane.

Pronaći ćemo zadovoljavajuće rješenje za prešutna prekoračenja & djelovati brzo i na korist svih potrošača!

Tranzicija na dopuštene minuse, koju je komercijalnim bankama predložio HNB - nastavio je Plenković - prvi je korak u rješavanju problema:

- Nakon što vidimo efekte, idući su korak moguće izmjene zakona kako bismo dodatno zaštitili potrošače. U svakom slučaju, prepoznali smo problem sa svih mogućih aspekata. Riješit ćemo ga.

BEROŠ: Cijepljenje je najbolji način da se zaštitimo!

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je prosječna dob pacijenata na respiratoru pala sa 69 na 64 godine te da njih 94% nije bilo cijepljeno:

- Slično tome, prosječna dob hospitaliziranih osoba pala je za 6 godina. Delta soj ubire svoj danak. Osim toga, za troškove liječenja i bolovanja uslijed Covida-19 dosad je izdvojeno 1.17 milijardi kn, što je protuvrijednost novog Kliničkog bolničkog centra Rijeka! Stoga još jednom pozivamo hrvatske građane, ne samo one starije, da se cijepe. Ne oklijevajte! Cijepljenje je najbolji način da se zaštitimo.

A A A