Vijesti
2. 9. 2021.

52.000 zaposlenih više nego lani & 5. najviši rast u Europskoj uniji. Riješit ćemo i problem prešutnih prekoračenja!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 74. sjednici Vlade RH: HNB će nam dostaviti detaljnu analizu na temelju koje ćemo riješiti problem prešutnih minusa tako da građani ne trpe financijsku štetu. Ne smije se ugroziti njihova egzistencija! Problem ćemo riješiti - kao što smo i u koronakrizi snažno stali iza radnika i poslodavaca. U 2. kvartalu ostvaren je rekordni rast BDP-a, a svi indikatori turističke sezone upućuju na to da će i 3. biti jako dobar. To je snažna poruka da se oporavljamo i brže od očekivanog. Ministar zdravstva Vili Beroš: Za sve koji i dalje imaju dilemu cijepiti se ili ne - od 117 oboljelih sugrađana koji su prošlih 10 tjedana bili na respiratoru, njih 110 nisu bili cijepljeni. Brinimo za vlastito zdravlje!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na više aktualnih tema. Pod prvo, na problem prešutnog prekoračenja, zbog kojeg je jutros održao sastanak s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem:

- Dogovorili smo da će HNB dostaviti Ministarstvu financija temeljitu analizu i da će Vlada pronaći najbolje rješenje. Dio naših sugrađana nije bio ni svjestan financijskog instrumenta prešutnog minusa i većeg iznosa kamatnih stopa.

Moguće i zakonske izmjene

Problem ćemo riješiti - nastavio je Andrej Plenković - tako da građani ne trpe financijsku štetu:

- Ne smije se ugroziti njihova egzistencija! Potrebno je omogućiti bolju informiranost potrošača i nižu kamatnu stopu na prešutne minuse. Moguće su i zakonske izmjene. Stoga ćemo idućeg tjedna organizirati sastanak s bankama. Vlada je odlučna zaštititi građane.

Hrvatska se oporavlja brže od očekivanja

Naglasio je da je Državni zavod za statistiku objavio podatak o rastu BDP-a od 16.1 posto u 2. kvartalu, što je 5. najviši rast među članicama Europske unije - viši od EU prosjeka rasta (13.2 posto):

- Svi indikatori turističke sezoneupućuju na zaključak da će i 3. kvartal biti jako dobar. Vjerujem da će u konačnici rast BDP-a u ovoj 2021. biti i veći od procjena. To je snažna poruka da se Hrvatska oporavlja od posljedica Covid krize i brže od očekivanog.

Rekordni rast BDP-a od 16.1% potvrda je da se hrvatsko gospodarstvo brzo oporavlja - i brže od svih projekcija!

Mjerama obuhvaćena gotovo polovica radnika!

U kontekstu ubrzanog oporavka nacionalne ekonomije podsjetio je na prijelomne odluke iz proljeća prošle godine:

- Poručili smo da država mora snažno i odmah stati iza privatnog sektora, hrvatskih radnika i hrvatskih poslodavaca. To smo i učinili. Kroz potpore i otpise davanja izdvojili smo više od 18 milijardi kuna, čime je očuvano 120.000 tvrtki i 700.000 radnih mjesta - gotovo svako drugo u Hrvatskoj! Zahvaljujući izdašnim mjerama nije došlo do otpuštanja radnika i stečajnog vala, a time i do ugrožavanja egzistencija hrvatskih obitelji.

Zadovoljni rejtingom stranke, odličnom turističkom sezonom, povećanjem zaposlenosti & rekordnim rastom BDP-a

I rezultati su tu: danas imamo 52.000 zaposlenih više nego lani i 6.000 više nego 2019. godine, a u odnosu na ožujak 2020. broj nezaposlenih manji je za 9.000! - podcrtao je Plenković:

- Prosječna plaća u Hrvatskoj bila je u mjesecu svibnju 7.175 kuna, dok je u Zagrebu dosegla i više od 8.000 kuna.

Ulazimo u fazu kreiranja novih radnih mjesta

Govoreći o tome što će biti dalje, napomenuo je da će se relaksiranjem zdravstveno-zaštitnih mjera prilagođavati i mjere za očuvanje radnih mjesta.

- Za kolovoz će ostati u iznosu od 4.000 kuna, no s obzirom da od 1. rujna praktički dolazimo u period normalnog režima rada, za rujan bi te mjere ostale za event industriju, putničke agencije i noćne klubove. Ako se eventualnom promjenom epidemiološke slike u pojedinim sektorima ukaže potreba, vratit ćemo mjere pomoći.

Aladrović: Novac usmjeravati i u politike aktivnog zapošljavanja, pomagat će se i dalje za najugroženija radna mjesta

Izdvojio je, međutim, da će do kraja godine na snazi ostati mjera skraćenog radnog vremena:

- Iz faze očuvanja radnih mjesta ulazimo u fazu kreiranja radnih mjesta, a mjere politike aktivnog zapošljavanja bit će ojačane s 500 milijuna kuna. U tu svrhu 2022. planirano je 1.5 milijardi kuna kroz različite programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Učinkovitija i brža obnova

Početkom tjedna Plenković je sudjelovao na sjednici Stožera koji se bavi obnovom nakon potresa na Banovini. Naglasio je da će Vlada učiniti sve da se proces obnove ubrza te podsjetio da već danas kreću novi natječaji za oko 4.000 kuća na Banovini.

- Ministarstvo graditeljstva i državne imovine izaći će s cjelovitim prijedlogom mjera i eventualnih zakonskih promjena koje trebaju cijeli proces obnove učiniti učinkovitijim i bržim.

Imovinsko-pravni odnosi najveći su problem kod obnove. To ćemo korigirati izmjenom zakona & ubrzati procese

BEROŠ: Od 117 sugrađana na respiratoru, njih 110 nisu bili cijepljeni

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš istaknuo je da je Hrvatska za testiranja, liječenja i bolovanja uslijed Covid-19 dosad izdvojila 2.7 milijardi kn, odnosno više od polovice vrijednosti Pelješkog mosta!

- Cijepljenjem ne samo što čuvamo zdravlje i živote, nego možemo i umanjiti te izdatke! Za sve koji i dalje imaju dilemu cijepiti se ili ne: od 117 oboljelih sugrađana koji su proteklih 10 tjedana bili na respiratoru, njih 110 nisu bili cijepljeni. Brinimo se za vlastito zdravlje! Stoga ponavljam - cijepimo se! I još nešto: delta varijanta sada je zabilježena u više od 94% slučajeva u Hrvatskoj, a broj osoba na respiratoru triput je veći nego lani u isto vrijeme. Cijepljenjem se to moglo spriječiti - jer se golemom većinom radi o necijepljenim osobama.

Beroš: Od 117 oboljelih na respiratoru njih 110 nisu bili cijepljeni

A A A