Vijesti
17. 9. 2021.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

PVRH Andrej Plenković: Izražavamo zadovoljstvo jer smo se pridružili zajednici kojoj geografski, povijesno i kulturno pripadamo! Pred nama su veliki izazovi: klimatske promjene, COVID-19, gospodarski oporavak i suzbijanje ilegalnih migracija. Zajedno ćemo pronaći još bolje odgovore na njih, a suradnja s partnerskim zemljama već se pokazala djelotvornom u mnogim krizama i prirodnim katastrofama. Što se tiče stanja u Afganistanu, hrvatski stav je jasan - jačanje vanjskih granica EU-a!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u glavnome grčkom gradu sudjelovao je na sastanku na vrhu EU MED-a, skupine sredozemnih država koje su ujedno i članice Europske unije. Od petka su se „Mediteranskom EU klubu“ - koji su dosad sačinjavale Francuska, Španjolska, Italija, Cipar, Malta, Grčka i Portugal - pridružile Hrvatska i Slovenija.

- Hrvatska i Slovenija bit će dodana vrijednost mediteranskoj suradnji unutar Europske unije - poručio je Andrej Plenković.

Mediteranski civilizacijski krug

U izjavi za medije nakon summita, iskazao je zadovoljstvo boravkom u Ateni te zahvalio grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, kao i ostalim čelnicima EU MED-a, na prihvaćanju Hrvatske u članstvo:

- Hrvatska ima korijene u mediteranskom krugu civilizacija te je posvećena jačanju suradnje ne samo kroz intenzivni politički dijalog, već i kroz osnaživanje odnosa u gospodarstvu i kulturi.

Iz Atene: Hrvatska ima snažnu potporu za ulazak u Schengen & europodručje!

Zahvalio je grčkom premijeru i na izvrsnome bilateralnom susretu, pri čemu je naglašeno načelo solidarnosti:

- Grčka je iskazala solidarnost s nama kada su Hrvatsku pogodila dva jaka potresa. Mi smo pak ovog ljeta poslali kanader da pomognemo grčkom narodu u borbi protiv razarajuće prirodne katastrofe.

Jačanje vanjskih granica EU-a

Predsjednik Plenković poručio je da je summit bio odlična prilika da se rasprave izazovi s kojima se suočavaju mediteranske zemlje: klimatske promjene, globalno zagrijavanje i rast razine mora, ali i ilegalne migracije:

- Sredozemne zemlje suočavaju se sa zapadno-mediteranskom, središnje-mediteranskom i istočno-mediteranskom migrantskom rutom. Jačanje vanjskih granica EU-a ključ je suočavanja s novim okolnostima u Afganistanu.

Iz Bruxellesa jedinstvena poruka: Europa je odlučna štititi svoje vanjske granice - Nema poziva dobrodošlice!

Turizam + cijepljenje = gospodarski rast

Vezano za borbu protiv pandemije, izdvojio je covid potvrde i ubrzavanje procesa cijepljenja:

- Svaka od naših zemalja, čija su gospodarstva orijentirana na turizam, može na tome učiti jedna od druge.

Viša procjena gospodarskog rasta & zadržavanje investicijskog rejtinga odlična su potvrda rada naše Vlade!

Na sastanku na vrhu u Ateni, naravno, razgovaralo se i o gospodarskom oporavku uz pomoć europskih sredstava.

- Instrument „EU sljedeće generacije“ poluga je koja će nam pomoći postići otpornost i brzi gospodarski rast. Hrvatska i EU iz faze očuvanja radnih mjesta ulaze u fazu njihovog kreiranja.

VEĆA SURADNJA U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Lideri mediteranskih zemalja obvezali su se na 8. sastanku na vrhu EU MED na veću suradnju u borbi protiv klimatskih promjena.

- Ovog ljeta razorni požari posebno su pogodili Grčku, Italiju i Cipar, a nijednu mediteransku zemlju nisu ostavili neoštećenu, dok je europski sjever pretrpio pak smrtonosne poplave. To je najveći dokaz da nas klimatska kriza sve pogađa - istaknuo je domaćin summita Kyriakos Mitsotakis.

Šefovi vlada i država devet zemalja stoga su u zajedničkoj deklaraciji izrazili predanost ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i pozvali svijet na ambicioznije ciljeve uoči klimatskog samita COP26 u studenom u Glasgowu. Više na:

DECLARATION OF THE 8th SUMMIT OF THE SOUTHERN EUROPEAN COUNTRIES Athens, 17.9.2021

A A A