Vijesti
21. 9. 2021.

HRejting: HDZ kontinuirano u uvjerljivoj prednosti - sada čak 10 postotnih bodova ispred SDP-a!

„Možemo“ puše za vrat SDP-u u borbi za titulu "najjače oporbene političke opcije", a Škorina stranka bez Škore doživjela je - potop. DP je spao na 3.87%, u odnosu na zadnje istraživanje popularnost im se i više nego prepolovila. Mario Kapulica: „Stranke koje su željele isprovocirati krizu u HDZ-u i Vladi RH otklizale su u krizu vlastitih političkih vodstava koja ili sama uzrokuju te probleme ili nemaju dovoljno snage da ih riješe. Rušili su HDZ, a srušili sami sebe“. 

Tjedan nakon početka zasjedanja Hrvatskog sabora, objavljeno je prvo jesensko istraživanje HRT-a.

Prema HRejtingu, kako napominju u središnjem Dnevniku HTV-a, "da se zabrane predizborne koalicije i da cijela država bude jedna izborna jedinica, nastupio bi pomor parlamentarnih stranaka. Umjesto sadašnje 22, podijeljene u čak 14 klubova, u Hrvatskom saboru ostale bi samo 4 stranke“. Toliko ih, naime, prelazi izborni prag.

I dalje u premoćnom vodstvu

U tom kvartetu prvi je HDZ, s uvjerljivom, suverenom, kontinuiranom prednošću pred konkurencijom i sa stabilnom biračkom potporom koja se već mjesecima, a i prema svim anketama neovisno o televizijama, kreće između 26 i 31%. 

Prema HRT-ovu istraživanju trenutačno uživamo podršku 27.1% hrvatskih građana. 

 

CROBAROMETAR: HDZ premoćno prvi - sunovrat SDP-a & DP-a

 

 

CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi, s još većom prednosti spram SDP-a!

 

Ogorčena bitka za 2. mjesto

Jači smo točno za 10 postotnih bodova od drugoplasiranog SDP-a (17,1%), kojem „Možemo“ puše za vrat (16.1%) u borbi za titulu "najjače oporbene političke opcije". 

Most nije nešto profitirao

Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8.5%.

„Most ipak nije toliko koliko se tvrdi ili, točnije, nije uopće profitirao od rasula Domovinskog pokreta. U odnosu na ožujak, kada smo proveli zadnji HRrejting, narasli su samo 1.03%“ - navode u Dnevniku HTV-a.

Sunovrat DP-a

Škorina stranka bez Škore doživjela je - potop. DP je spao na 3.87% (zaokruženo 3.9) i sa čežnjom pogledava prema izbornom pragu. U odnosu na ožujak popularnost im se i više nego prepolovila (-4.24%). Tada su, naime, bili na 8.11%.

No u DP-u još mogu biti i zadovoljni rejtingom budući da ovo istraživanje nije stiglo obuhvatiti njihovu subotnju nebulozu - ignorirali su 30. obljetnicu Bitke za Vukovar kako bi sudjelovali na tzv. „Festivalu slobode“.

Duboko ispod praga

U skupini iznad jedan posto su Fokus (1.7%), Centar (1.5%), HSS (1.5%), „Hrvatski suverenisti“ koji uzimaju kredite i štede u eurima (1.4%) te IDS (1.4%).

Stranke ispod magične granice od jedan posto predvodi HSU (0.8%), a slijede HNS (0.6%), Živi zid (0.5%), BM 365 (0.5%), HSLS (0.4%) i Reformisti (0.4%). 

Glasna bez glasova

GLAS, stranka šampionke nesuvislih priopćenja Anke Mrak Taritaš, već duže vrijeme ne postoji u rezultatima anketa. 

Neodlučnih je birača u rujnu 14.5%.

NAPOMENA:

Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1.400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2.95%, a pouzdanost istraživanja 95%. Barem tako tvrde.

KAPULICA: Rušili HDZ - srušili sami sebe!

„Vidimo da su stranke koje su željele isprovocirati krizu u HDZ-u i Vladi RH otklizale u krizu vlastitih političkih vodstava koja ili sama uzrokuju te probleme ili nemaju dovoljno snage da ih riješe. Vratilo im se poput bumeranga“ - saborski zastupnik i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica za hdz.hr kratko je komentirao najnoviji HRrejting.

A A A