Vijesti
23. 9. 2021.

Odbili smo zamolnicu Tužiteljstva BiH. Štitimo nacionalne interese & legitimitet Bljeska i pravednoga Domovinskog rata!

PVRH Andrej Plenković nakon sastanka sa zapovjednicima VRO Bljesak: Štitimo i interese osoba, generala pobjedničke Hrvatske vojske, za koje se tražilo preuzimanje kaznenog progona. Vlada je donijela odluku nakon detaljne analize Ministarstva pravosuđa i uprave. Hrvatska je spasila BiH tijekom velikosrpske agresije, a sad je najveći zagovornik njenog EU puta. Želimo prijateljske odnose na dobrobit svih konstitutivnih naroda i odbacujemo „teze“ da na bilo koji način RH ugrožava teritorijalni integritet BiH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a primio je u Banskim dvorima generale koji su zapovijedali Vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. Ključna poruka - Vlada je nakon detaljne analize donijela zaključak da se odbije zamolnica Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske ratne zapovjednike povezuje s navodnim ratnim zločinima.

Nema osnove za postupanje pravosudnih tijela

U izjavi za medije nakon sastanka, Andrej Plenković je podsjetio da se 12. kolovoza prvi put sastao s generalima zbog zamolnice koju je Tužiteljstvo BiH poslalo Hrvatskoj:

- Tada smo naložili Ministarstvu pravosuđa i uprave da potanko analizira pristiglu dokumentaciju. Stručnjaci su je proučili, Ministarstvo nam je dostavilo detaljno izvješće, i Vlada je odlučila donijeti zaključak da Hrvatska odbija zamolnicu. Materijali koji su nam dostavljeni ne daju nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u RH.

Generali suglasni s odlukom Vlade

Naglasio je da su hrvatski ratni zapovjednici suglasni s takvom odlukom Vlade:

- Štitimo državne i nacionalne interese te legitimitet pravednog, oslobodilačkog Domovinskog rata, ali i interese osoba, generala pobjedničke Hrvatske vojske, za koje se tražilo preuzimanje kaznenog progona. Vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja, kojima je oslobođen hrvatski teritorij, temelji su naše slobode i suvremene hrvatske države.

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

Hrvatska je spasila BiH tijekom velikosrpske agresije

Zamolnicu smo odbili na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između RH i BiH - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a  Andrej Plenković te zaključio:

- Hrvatska je spasila BiH za vrijeme velikosrpske agresije, a sada je najveći zagovornik njenog europskog puta. Želimo prijateljske odnose na dobrobit svih konstitutivnih naroda, odbacujemo „teze“ da RH na bilo koji način ugrožava teritorijalni integritet BiH.

MILJAVAC: Odbijanje jedino moguće rješenje

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac izvijestio je da je između dva sastanka s hrvatskim premijerom komunicirao o ovom pitanju s ostalim generalima koji su na listi iz BiH:

- Jednoglasno smo zaključili da je odbijanje i vraćanje zahtjeva BiH jedino moguće rješenje. Kako zbog interesa Republike Hrvatske, tako i nas sami. Napisali smo i obrazloženje zbog čega se zamolnica treba odbiti.

Čista, legitimna i legalna operacija

Istaknuo je da je neprimjereno da se nakon toliko godina podižu optužnice za tobožnje ratne zločine u VRO Bljesak:

- Nismo izdali nijednu zapovijed, ni pisanu ni usmenu, o granatiranju civilnih ciljeva, no u ratnim su sukobima uvijek moguće kolateralne žrtve. Jamčimo da ni u jednom trenutku nije bilo namjere da stradaju civili. Štoviše, pokušavali smo ih uvijek spasiti, što se može vidjeti iz mnogih dokumenata.

Miljavac je na kraju podcrtao da je Vlada donijela dobru odluku, poručivši da je bespredmetno otvarati istrage budući da je Bljesak bio čista, legitimna i legalna operacija Hrvatske vojske. 

Medved, Božinović, Banožić, Malenica

Uz Plenkovića su na sastanku s generalima bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

A A A